NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK Assen 2024 - Može li Toprak do još jedne pobede?

WSBK Assen 2024 – Može li Toprak do još jedne pobede?

-

Staza Assen u Holandiji nova je stanica za WSBK vozače koji ovog vikenda voze treću rundu šampionata. Prethodne dve runde bile su zanimljive, a Assen tradicionalno pruža dobre trke, tako da se radujemo ovom trkačkom vikendu.

Stazu Assen nema potrebe posebno predstavljati, jer MotoGP nastupa na ovoj stazi još od osnivanja šampionata, kao i WSBK šampionat koji je na Assenu od devedesetih godina. Istorijat staze Assen smo detaljno opisivali i ako vas zanima taj tekst možete pročitati na sledećem linku – Istorijske trkačke staze – TT Assen

Toprak, Bautista, Janone, Bulega…

Na osnovu prethodne dve runde možemo zaključiti da je podugačak spisak vozača sposobnih za pobedu i podijum. Toprak je uspeo da pobedi na Katalunji, staza koja tradicionalno ima reputaciju da uništava gume. BMW M1000RR poznat je da prebrzo troši zadnju gumu, ali je Toprak uspeo da sačuva gumu i da dođe do pobede. Očekivalo se da će Katalunja biti najgora staza za BMW, a pokazalo se obrnuto. Da li to znači da će BMW biti konkurentan na svim stazama? To će nam već Assen pokazati.

WSBK kalendar za 2024. godinu
Foto: BMW Motorrad

Bautista se takođe vratio na najviši stepen pobedničkog postolja. Dodatnih 6 kg na motociklu tražilo je vremena da se Bautista privikne i da nađe podešavanje koje mu odgovara. Osim toga, polako mu zaceljava i povreda zadobijena na testu prošle godine i sada je skoro potpuno oporavljen i u treningu.

Bulega nastavlja da iznenađuje u svojoj početničkoj sezoni. Čak i kada ne pobeđuje, mudro skuplja bodove što ga je i dalje održalo na prvom mestu u generalnom poretku.

Osim fabričkih Ducati vozača, još jedan brzi Ducati je u rukama Janonea kojem je podijum realnost na svakoj trci. Asen dobro poznaje i ukoliko mu se kockice poklope i on bi mogao do prve pobede.

Aleks Louz je imao dobre rezultate na Kawasakiju, ostaje da Basani “proradi” pošto mu karijera u Kawasakiju nije počela sa najsajnijim rezultatima.

Još jedan vozač koji se bori za rezultate je Rea. Bivši višestruki šampion ne da nije bio na podijumu u prethodne dve runde, već se borio da osvoji bodove. Yamaha R1 i Rea za sad nisu našli zajednički jezik i situacija u Yamahi nije sjajna.

Rei ne svetaju ruže u Yamahi Foto: Yamaha

Prenos trka na Eurosport kanalima

Što se prenosa trka tiče, u subotu će na Eurosport 2 kanalu biti prenošena samo prva supebajk trka od 13.40 časova. Zatim neće biti direktnog prenosa druge superbajk i supersport trke, već će u 00.00 časova između nedelje i ponedeljka biti puštan snimak druge superbajk trke, a nakon toga i druge supersport trke.

Ovog vikenda se vozi i 24 časa Le Mana. Više o najavi trke 24 časa Le Mana možete pročitati ovde.

Za utiske povodom WSBK trke na stazi Assen, možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.