NaslovnaMoto SportMotoGPVinjales napušta Yamahu

Vinjales napušta Yamahu

-

Odnos između Vinjalesa i Yamahe ozbiljnoj je narušen u poslednjih nekoliko trka. Nakon trke na Saksenringu odnos se dodatno urušio i počelo je da se priča o raskidu ugovora. Na Asenu je ta vest dodatno podgrejana, a juče je došla vest da Vinjales napušta Yamahu.

Vinjales ove godine nikako nije mogao da sastavi konstantne rezultate na Yamahi. Zapravo, već poslednje dve sezone Vinjales muku muči sa konstantnošću na trkama. Na treninzima i kvalifikacijama je uglavnom među najbržim vozačima, ali kad je sama trka u pitanju, tu nastaju veliki problemi.

Za svoje probleme Vinjales je krivio Yamahu. Međutim u Yamahi nisu baš želeli da prihvate krivicu, jer Kvartararo itekako dokazuje da je sa motociklom sve u redu. Vinjalesov glavni problem je što tokom trke ne može da pretekne vozače ispred sebe i ne može da uhvati ritam.

Zato je Vinjales neretko trke završavao daleko iza vodećih pozicija. Odnosi unutar ekipe počeli su dodatno da se raspadaju kad je Yamaha zamenila glavnog Vinjalesovog mehaničara i dovela Silvana Galbasueru. Vinjales očigledno nije bio saglasan sa tom promenom, niti je promena donela neki boljitak. Tačno je da je Vinjales završio na drugoj poziciji na Asenu, ali to više možemo pripisati tome što je Asen “Yamaha staza” na kojo uvek imaju dobre rezultate.

Prva veća naznaka da će Vinjales napušta Yamahu počela je baš za vreme trkačkog vikenda na Asenu. Tada je počelo da se šuška da će Vinjales raskinuti ugovor sa Yamahom i da će preći u Apriliju. Vinjales i Yamaha prvo su demontovali tu vest, a onda je juče osvanulo zvanično saopštenje Yamahe o tome da Yamaha i Vinjales raskidaju saradnju. Vinjales je imao ugovor i za sledeću sezonu, ali će na kraju sezone ipak napustiti Yamahu.

Da li će Vinjales preći u neku drugu ekipu?

Vinjales je fantastičan vozač, kada je staza ispred njega prazna i kada ne mora da se previše bori sa rivalima. Zanimljiv je mnogim ekipama, ali isto tako problem predstavlja njegovo ponašanje kada se naiđe na probleme. Ako se vratimo u prošlost, setite se da je Vinjales u Moto3 šampionatu napustio ekipu u pola sezone dok se borio za šampionsku titulu.

Nije prvi put da se Vinjales teško nosi sa problemima u ekipi, a ekipe to ne vole. Sa druge strane imamo i primer Zarka, koji je KTM napustio u pola sezone, ali je Zarko totalno drugačijeg mentaliteta i uspeo je da preokrene stvari u svoju korist. Pitanje je da li će i Vinjales uspeti isto.

Vinjales napušta Yamahu
Vinjales napušta Yamahu na kraju sezone Foto: Yamaha Racing

Za sada je jedina opcija za Vinjalesa da dogodie pređe u Apriliju. Aprilija jeste postala odličan i konkurentan motocikl, ali takođe još ima prostora za napredak. Da li će Vinjales moći da se nosi sa nedostacima koje Aprilija ima? Druga stvar je to da li je Aprilija uopšte zainteresovana za njega? Andrea Doviciozo vredno testira za Apriliju, a rezultati Aleš Espargara pokazuju da je potencijal tu.

Težak period nalazi se ispred Vinjalesa i njegova dalja karijera u konkurentim MotoGP ekipama zaista je pod znakom pitanja, naročito u ovom trenutku kada na vrata MotoGP kategorije kucaju mladi talenti poput Raul Fernandeza, Akoste i mnogih drugih mladih vozača željnih dokazivanja.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.