NaslovnaMoto SportMotoGPMoto GP Asen - Još jedna majstorija Kvartarara

Moto GP Asen – Još jedna majstorija Kvartarara

-

Došli smo i do kraja prvog dela sezone. Juče je na stazi Asen u Holadniji vožena poslednja MotoGP trka pred letnju pauzu. Staza koju mnogi vozači obožavaju, još jednom se pokazala kao pravi dragulj u MotoGP kalendaru. Dobre trke, mnogo preticanja i uzbuđenja obilovala su ovim trkačkim vikendom.

Pomalo neklasična Moto3 trka

Navikli smo da na Moto3 trkama imamo po 15 vozača koji se bore za pobedu. Ovog puta, vodeća grupa svela se na “samo” sedam vozača. Fođija, Garsija, Fenati, Suzuki, Binder, MekFi i Akosta borili su se za najviše pozicije.

Fenati je poveo trku, ali ga su ga čekale dve kazne dužeg kruga. Kazne je Fenati zaradio zbog neodogovorne vožnje tokom trkačkog vikenda. Ništa novo za Fenatija, ali je novo da je i pored dve odrađene kazne, Fenati uspeo trku da završi na trećoj poziciji.

Akosta je trku završio na petom mestu, iako je startovao sa 18. pozicije. Pored toga, Akosta je noć proveo u bolnici na posmatranju, jer je u subotu doživeo pad i prilikom pada ga je jedan od vozača pregazio. Srećom, Akosta je prošao bez težih povreda i nastupao je na trci.

Pobeda se u poslednjim metrima staze odlučivala između Denisa Fođije i Serhija Garsije. Njih dvojica odvezli su zaista fantastičnu trku, gotovo bez greške. Ipak, ciljnom linijom prvi je prošao Fođija, sa prednošću od samo 0,078 sekundi u odnosu na Garsiju.

Moto GP Asen
Rezultati Moto3 trke Izvor/Source: MotoGP.com

Raul Fernandez ubedljiv u Moto2

Red Bull KTM ekipa definitivno je jedna od najboljih ekipa, a pored toga ima i najjači vozački sastav u Moto2 kategoriji. Raul Fernandez i Rem Gardner bili su brzi celog vikenda. Osim njih dvojice, tu su bili i Sem Louz, kao i njegov timski kolega, Augusto Fernandez. Upravo su ova četiri vozača obeleželi celu Moto2 trku.

Gardne i Louz brzo su uspeli da se istaknu kao lideri trke, dok se Augusto Fernandez priključio nešto kasnije. Težak start imao je mladi Raul Fernandez, koji je u prvim krugovima nparavio nekoliko grešaka.

Raul Fernandezu nije trebalo puno vremena da se sabere i počne da vozi jako dobro trku. Redom je nizao rivale, sve dok nije došao do vodeće trojice. Ni tu nije gubio puno vremena i već sredinom trke Raul Fernandez je preuzeo vođstvo, koje ne samo da nije ispuštao do kraja trke, već je u završnim krugovima srušio rekord staze!

Za ostala mesta na podijumu morali su da se bore Louz, Gardner i Augusto Fernandez. U jednom trenutku se činilo da će Gardner ostati bez podijuma, ali je Australijanac uspeo da se regrupiše i da trku završi na drugoj poziciji, dok je treće mesto osvojio Augusto Fernandez, isped Sem Louza.

Rezultati Moto2 trke Izvor/Source: MotoGP.com

Kvartararo perfektan

Yamaha i Asen u MotoGP kategoriji imaju savršenu vezu. To je još jednom dokazano i na današnjoj trci. Frančesko Banjaja odlično je startovao i poveo trku, dok su se iza njega zaređali Kvartararo, Nakagami, Vinjales, Zarko i ostatak startne postave. U prvim krugovima vodila se zaista bliska borba, sve do trenutka dok Kvartararo nije preuzeo vodeću poziciju.

Kada je Kvartararo izbio na prvo mesto, ostatak vozača mogao je da se pozdravi sa pobedom. Kvartararo je nametnuo jak ritam koji niko nije mogao da prati. To mu je donelo četvrtu pobedu u ovoj sezoni i učvrstilo ga na mestu lidera u šampionatu.

Za vreme dok je Kvartararo jurio ka pobedi, iza njega se vodio pravi rat za drugo i treće mesto. Takaaki Nakagami je dugo bio na trećoj poziciji, a u jednom trenutku je izbio i na drugo. Međutim, kada ga je Vinjales pretekao, Nakagami je počeo redom da gubi pozicije i tako je još jednom morao da zaboravi na podijum.

Banjaja je u međuvremenu dobio kaznu dugogo kruga, zbog nekoliko doticanja zelene površein. Za drugo mesto uspeo je da se izbori Vinjales, a čak je u poslednjim krugovima bio i za nijansu brži od Kvartarara, ali je već bilo kasno jer je Kvartararo imao 4 sekunde prednosti.

Do trećeg mesta došao je Mir, posle odličnog proboja i borbe sa Zarkom. Zarko je još jednom bio najbolje plasirani Ducati. Peto mesto osvojio je Oliveira, koji je ponovo bio blizu podijuma što dokazuje da KTM u njegovim rukama zaista dobro funkcioniše.

Moto GP Asen
Rezultati MotoGP trke Izvor/Source: MotoGP.com

Nakon ove trke čeka nas prilično duga pauza. Naredna trka vozi se tek 8. avgusta na stazi Red Bull Ring u Austriji. Do tada uživajte u letnjoj pauzi i iskoristite nedelje bez trkanja za vožnje.

Za komentare i diskusiju o MotoGP trkačkom vikendu na stazi Asen, možete posetiti i našu temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.