January 31, 2023
NaslovnaMoto GaražaTehnički KutakFiksni ili plivajući diskovi, u čemu je razlika?

Fiksni ili plivajući diskovi, u čemu je razlika?

-

Koje god tehničke specifikacije da čitate, uvek ćete videti da je kod kočionih sistema naglašeno da li su na tom motociklu ugrađeni fiksni ili plivajući diskovi. Da li ste se nekad zapitali u čemu je razlika između fiksnih i plivajući diskova i koji su bolji? Kako bi vam razjasnili tu dilemu, rešili smo danas da se pozabavimo pričom oko plivajući i fiksnih kočionih diskova.

Fiksni kočioni diskovi u početku su ugrađivani na svim motociklima. Kako su se razvoj i performanse motocikala povećavali, tako je nastala potreba i za unapređenjem kočionih performansi. Inženjeri su vremenom postali suočeni sa problemima pregrevanja i krivljenja diskova, ali i sa nepotpunim iskorišćavanjem kočionih pločica. Vremenom su razvili plivajući diskove koji su otklonili pomenute probleme.

Fiksni kočioni diskovi

Kao što im sam naziv kaže, fiksni kočioni diskovi u potpunosti su fiksirani za točak. Napravljeni su iz komada, uglavnom od nerđajućeg čelika. Fiksni kočioni diskovi imaju samo jedan benefit – mala cena izrade.

Fiksni kočioni diskovi koriste se kod motocikla koji ne postižu visoke brzine i koji nemaju veliku masu. A zašto je to tako? To je iz razloga što pomenuti motocikli prilikom kočenja neće generisati toliko toplotu u kočionim diskovima da bi se isti iskrivili. Fiksni kočioni diskovi se teže oslobađaju toplote u odnosu na plutajuće. Druga mana je što u nekim slučajevima ne naležu u potpunosti na kočione pločice.

Fiksni ili plivajući diskovi
Fiksni kočioni disk Foto: Mitterbauer H., KTM Fiksni ili plutajući diskovi?

Naime, pošto su fiksni kočioni diskovi fiskirani u jednom položaju, može doći do neravnomernog trošenja pločica. Takođe sa fiksnim kočionim diskovima i same kočione čeljusti trpe više, jer se sve vibracije prenose i na čeljusti.

Fiksne kočione diskove uglavnom možete videi na kros motociklima, motociklima manje radne zapremine i slično.

Fiksni ili plivajući diskovi
Fiksni kočioni disk na motociklu

Plivajući kočioni diskovi

Sa pojavom sportskih motocikala, pojavili su se i problemi koji sa sobom povlače fiksni kočioni diskovi. Zapravo, kao i većina stvari, plivajući kočioni diskovi prvo su se pojavili na trkačkoj stazi.

plivajući kočioni diskovi se u principu sastoje iz dva dela: fiksnog nosača rotora kočionih diska. Nosač je pričvršćen za felnu, a na nosaču se zatim montira plivajući kočioni disk. Rotor, odnosno kočiona površina diska montira se na nosač putem čaura. Upravo te čaure dozvoljavaju da se disk lateralno kreće.

Sad plivajući kočioni disk ima dve stvari:
Prvo: nalazi se na nosaču
Drugo: omogućeno mu je lateralno kretanje.

Zbog drugog slučaja upravo i nosi naziv plivajući disk.

Prva prednost ovakve konstrukcije je lakše odvođenje temperature, što smanjuje mogućnost pregrevanja i krivljenja diska.

Sad dolazimo do drugog najvećeg benefita na plivajući diskovima, a to je upravo mogućnost lateralno kretanja, odnosno “plivanja”.

Morate da znate da na vašem motociklu ništa nije savršeno i da sve ima tolerancije. Tako klipovi na kočionim clindrima imaju toleranciju od oko 0,004 mm. Nosači kočionih čeljusti takođe imaju određenu toleranciju, nosači diskova takođe, kao i osovina prednjeg točka, itd.

To znači da je veoma teško postići savršeno rastojanje između dve kočione pločice u kočionoj čeljusti. Kada nema savršenog rastojanja, nema ni potpune kontaktne površine između kočionih pločica i kočione površine diska.

Fiksni ili plivajući diskovi
Plivajući kočioni disk Foto: Mitterbauer H., KTM

Lateralno kretanje diska na nosaču anulira taj nedostaka. Kad pritisnete kočnicu, pločice vrše pritisak na disk, a lateralno kretanje diska omogućava da disk potpuno nalegne na kočione pločice. Tako dobijamo maksimalni potencijal kočenja.

Zahvaljući tom kretanju diska, takođe se prenosi daleko manje vibracija. Kad smo kod vibracija, valja spomenuti da se vibracije na kočnicama (kod plivajući diskova) često javljaju jer su zarđale čaure na nosaču. Ali ovu temu oko održavanja diska ostavićemo za neki drugi put.

Lateralno kretanje diska omogućava mnogo bolji osećaj prilikom kočenja, naročito u trenutku kada kočione pločice tek dotaknu kočioni disk. Plivajući kočioni diskovi takođe prenose manje vibracije i sile na kočione čeljusti, a omogućavaju i bolje iskorištavanje kočionih pločica.

disk kočnice
Plivajući diskovi na motociklu Foto: Pixabay.com

Mane: plivajući diskovi imaju dve mane. Prva mana je cena izrade diskova. Za razliku od fiksnih kočionih diskova koji se prave iz jednog komada, plivajući diskovi se prave iz više delova. Sastoje se od nosača, rotora samog diska, kao i nekoliko čaura koje povezuju disk i nosač.

Druga mana je što zahtevaju održavanje, mada se to često zanemaruje. Potrebno je sa vremena na vreme očistiti čaure između nosača i rotora samog diska. O održavanju kočionih diskova napisaćemo jedan zaseban tekst, sa detaljnim objašnjenjem.

Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao da bolje shvatite razlike između fiksnih i plivajućih diskova.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.