September 22, 2021
NaslovnaMoto SportWSBK Aragon 1 - Rea bolji od Redinga, CBR1000RR-R na podijumu

WSBK Aragon 1 – Rea bolji od Redinga, CBR1000RR-R na podijumu

-

Očekivali smo da će WSBK trkački vikend na stazi Aragon biti u duhu borbe Kawasakija i Ducatija, ali nismo ni slutili da bi pored njih u borbu mogla da se uključi i Honda, koja je ovog vikenda ostvarili svoj prvi podijum u sezoni. Osim što je prvi podijum za Hondu, takođe je i prvi podijum za novi CBR1000RR-R Fireblade.

Tokom celog trkačkog vikenda vozači su imali sreće sa lepim i toplim vremenom. Od prvih treninga videlo se da će na trkama biti tesno predvideti pobednika. Rea, Dejvis i Reding imali su dobra vremena po krugovima, dok su ostali pomalo zaostajali što se tiče ukupnog ritma.

Na kvalifikacijama je Rea uspeo da obezbedi pol poziciju ispred Loris Baza, dok je Reding smestio svoj Ducati Panigale V4R na treću startnu poziciju.

Loris Baz odlično je startovao kao i Aleks Louz, dok je Reding ostao na trećem mestu, a Rea je bio tik iza Redinga na četvrtoj poziciji. Već do kraja prvog kruga, Rea je uspeo da prestigne Redinga, Baza i Louza i da se nađe u vođstvu. Reding je takođe napredovao, prestigao Baza i bio na točku Louzu i Rei. Redingu je trebalo nekoliko krugova da prestigne Louza. Reding je iskoristio snagu Ducatija na pravcu i prestigao Louza, a zatim se dao u potretu za Reom. Louz je u prevelikoj želji da ostane uz Redinga napravio grešku na izlazu iz brze treće krivine. Srećom, Louz je prošao bez povreda.

WSBK Aragon
Rea je bio odličan u prvom delu trke Foto: Kawasaki Press

Reding i Rea počeli su da vode borbu za prvu poziciju, dok su iza njih Van der Mark i Dejvis vodili borbu za treću poziciju. Dejvis je imao odličan ritam i ubrzo je prestigao Van der Marka.

Na 11. krugova pre kraja Reding je prestigao Reu i iz kruga u krug uspevao je polako da napravi sigurnu prednost koju je održao do kraja trke. Za Reu tu nije bio kraj problemima. Čaz Dejvis je imao odličan ritam i pred kraj trke stigao je Reu. Rea je na 4 kruga pre kraja napravio grešku otivši široko u 12. krivini. To je dozvolilo Dejvisu da se približi Rei, što je Dejvis iskoristio i prestigao Reu osvojivši drugu poziciju dok je Rea morao da se zadovolji trećom pozicijom.

WSBK Aragon
Dok je Reding odličan posao odradi u drugom delu trke Foto: Ducati Press

Superpol trka protekla je u Reinom odličnom startu. Od samog početka Rea je nametnuo jak ritam koji niko nije uspeo da stigne do kraja trke. Na ovaj način, Rea je uspeo da prekine dominaciju Ducatija na Aragonu. Baz se neko vreme odlično držao na drugoj poziciji, dok je Reding bio na trećem mestu ispred Van der Marka.

Na 6 krugova pre kraja trke, Reding je uspeo da prestigne Baza. Međutim, Reding nije uspeo da stigne Reu, te je morao da se zadovolji drugom pozicijom.

Ubrzo je i Van der Mark prestigao Baza koji je već prilično potrošio zadnju gumu i počeo da tone u poretku. Do kraj trke prve tri pozicije nisu se menjale. Jedino je Bautista uspeo da napravi veliki napredak i da trku završi na odličnoj četvrtoj poziciji, što mu je bilo krucijalno za odličan rezultat na drugoj trci.

WSBK Aragon
Rea je bio ubedljiv na superpol trci Foto: Kawasaki Press

Druga trka opet je protekla u Reinom i Kawasakijevom znaku. Rea je odlično startova, postavio još bolji ritam i dao se u bekstvo. U poslednjoj trećini trke, bilo je malo kritično, jer je Rea na trenutak bio ugrožen, ali se u poslednjih par krugova stabilizovao i upisao još jednu pobedu.

Reding je dugo držao drugo mesto, ali kako je vreme prolazilo, tako je Reding upadao u probleme sa gumama. Dejvis i Bautista imali su fantastičan ritam. Dejvis se polako probijao izbivši na kraju na drugo mesto. U jednom trenutku činilo se da bi Dejvis mogao da prestigne i pobedi Reu, ali se Rea pri kraju trke sabrao i uspeo da otrese Dejvisa koji je osvojio odlično drugo mesto.

Alvaro Bautista konačno je uspeo da oslobodi svoj i Hondin potencijal. Dobra startna pozicija, siguran start i dobar ritam tokom trke doneli su Bautisti prvi podijum na Hondi, kao i prvi podijum za novi CBR1000RR-R SP Fireblade. Skot Reding morao je da se zadovolji četvrtim mestom i sada zaostaje 9 bodova za Reom.

WSBK Aragon
Rea dominantan u prvoj trci, Bautista do prvog podijuma u sezoni Foto: Kawasaki Press

Lokatelijeva dominacija ili prevara?

U supersport kategoriji, ovo je bio još jedan vikend koji je protekao u znaku Lokatelija i Evan Bros ekipe. Lokateli je na ubedljiv način osvojio pol poziciju. Zatim je na prvoj trci opet dokazivao svoju nadmoć nad ostatkom startne postave. U početku se malo borio sa ostalim vozačima, ali čim je ugrabio prvu poziciju napravio je nedostižnu prednost ispred Kluzela koji je još jednom morao da se zadovolji drugom pozicijom.

Treće mesto na trci osvojio je Filip Otl na Kawasakiju.

WSBK Aragon
Andrea Lokateli nemilosrdan prema konkurentima Foto: Yamaha Racing Press

Druga trka prošla je u sličnom maniru poput prve. Lokateli je vodio glavnu reč dok je Kluzel još jednom bio drugi. Jedina razlika između prve i druge trke je to što je Rafael De Rosa na MV Agusti F3 675 uspeo da se popne na podijum.

Zanimljiva je bila izjava Kluzela posle trke. Kluzel je izjavio da on i ekipa sumnjaju da se Evan Bros ekipa služe nedozvoljenim sredstvima. Lokateli je uvek imao brži motocikl na pravcu, ali je Kluzel izjavio da sumnja da varaju na polju elektronike. Takođe je Kluzel dodao da pritiska ekipu da ulože prigovor i da se pregleda Yamaha R6 sa kojom Lokateli i Eva Bros ekipa nastupaju. Biće zanimljivo videti rasplet situacije oko prigovora.

U svakom slučaju, Lokateli je na Aragonu upisao dve pobede i sada ima ukupno 7 pobeda u ovoj sezoni i ubedljivo vodi sa 45 bodova prednosti u šampionatu ispred Kluzela.

WSBK Aragon
Lokateli najbolji ili se Evan Bros Yamaha koristi nedozvoljenim sredstvima? Foto: Yamaha Racing Press

Na sledeći trkački vikend nećemo morati još dugo da čekamo. Naredna runda zakazan je već za predstojeći vikend, takođe na stazi Aragon.

Za komentare i diskusiju o trkačkom vikendu možete svratiti do teme na forumu.

Rezultati prve WSBK trke na stazi Aragon:

Rezultati superpol trke:

Rezultati druge WSBK trke:

Prva supersport trka:

Druga supersport trka:


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
121PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se