October 22, 2021
NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK Donington - Povratak na sam početak

WSBK Donington – Povratak na sam početak

-

MotoGP šampionat je otišao na godišnji odmor, ali nas zato ovog vikenda očekuje nova runda WSBK šampionata na stazi Donington. Donington Park je staza na kojoj je zapravo WSBK šampionat i započeo aprila davne 1988. godine. Osim što je Donington mesto na kojem je WSBK šampionat započeo, takođe je i jedna od staza koja je mnogim vozačima u prošlosti donela uspeha.

Staza Donington sa svojih 4.023 metara možda ne spada u najduže staze, ali tečnih 12 krivina (7 desnih i 5 levih) čine ovu stazu atraktivnom za trkanje. Pored toga što je staza tečna, takođe ima i sekcije sa visinskim promena.

Donington je staza koja je omogućavala razne spektakularne rezultate. Tako je na Doningtonu Melandri zabeležio svoju prvu WSBK pobedu. Isto je učinio i Van der Mark, a Toprak Razgatliogu se na ovoj stazi prvi put popeo na podijum. Spisak vozača koji su prvi put nešto ostvarili u WSBK šampionatu, a upravo na Doningtonu mogao bi da bude prilično dugačak.

Prošle godine smo ostali uskraćeni za trke na Doningtonu, a ove godine gledaćemo samo WSBK vozače.

Toprak, Toprak…

Na papiru, Donington je WSBK staza koja bi trebalo najviše da odgovara Yamahi i njenim karakteristikama. Toprak je na Mizanu uspeo da smanji zaostatak za Reom, tako da očekujem da Toprak i Yamaha budu odlični na Doningtonu.

Reju nikad ne treba da zapostavimo. Ipak je Donington domaći teren, a Reja će sigurno biti u vrhu.

Od svih Britanaca, samo jedan od njih zaista poznaje Donington kao svoj rođeni džep, a možda i više od toga. Taj vozače je Leon Haslam. Haslam i njegov tata (čuveni Ron Haslam) godinama su držali školu vožnje upravo na Doningtonu.

Ducati, odnosno Rinaldi bi mogao da bude odličan i na Doningtonu. Naročtio ako temperature ne budu naročito visoke, Rinaldi bi ponovo mogao da iskoristi prednost mekše gume.

Šampionat se malo zagužvao u samom vrhu. Toprak je zahvaljujući odličnom trkačkom vikendu na Mizanu prišao na samo 20 bodova zoastatka za Reom. Ako uzmemo u obzir da nas ove godine očekuje par novih staza u kalendar, postoje realne šanse da šampionat bude zanimljiv do samog kraja.

WSBK Donington
Foto: Yamaha Racing

Na početku sam spomenuo da ćemo gledati samo WSBK vozače na Doningtonu. Nažalost WSS i SSP300 šampionat neće učestvovati na Doningtonu. Zbog izlaska Velike Britanije iz EU, kao i zbog COVID-19 mera, postalo je malo problematično rešiti logistiku i prevoz motocikala i osoblja u i iz Velike Britanije.

Šteta je što ćemo ostati uskraćeni za WSS trke koje su ove sezone zanimljive i nepredvidive do poslednje krivine. Verujem da ni WSBK momci neće razočarati.

Prenos prve WSBK trke možete pratiti u direktnom prenosu u subotu na Eurosport 2 kanalu od 14:50 časova. Snimak superpol trke možete gledati na Eurosport 2 kanalu u nedelju od 17:00 časova, a odmah zatim na istom kanalu puštaće se i snimak druge superbajk trke od 17:20 časova.

Za komentare i diskusiju o trkačkom vikendu, možete posetiti i našu temu na forumu.

Raspored i satnica trkačkog vikenda:

Petak 

11:30 – 12:15 WorldSBK – FP1
16:00 – 16:45 WorldSBK – FP2

Subota 

10:00 – 10:30 WorldSBK – FP3
12:10 – 12:2 5WorldSBK – Superpole
15:00 WorldSBK – Race 1

Nedelja 

10:00 – 10:15 WorldSBK – WUP
12:00 WorldSBK – Superpole RaceL
15:00 WorldSBK – Race 2


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
122PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se