NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK Mizano 2021 - Okršaj Ducatija i Yamahe

WSBK Mizano 2021 – Okršaj Ducatija i Yamahe

-

Očekivali smo da će WSBK trkački vikend na stazi Mizano biti još jedan vikend da kojem će Reja pokazati svoju nadmoć, jer je Mizano staza koju voli. Međutim, dogodilo se suprotno od toga jer se Reja mučio, a Rinaldi i Toprak Razgatlioglu bili su liga za sebe.

Rinaldi ubedljiv na prvoj trci

Prva trka imala je uzbudljiv start. Rinaldi, Rea i Razgatlioglu dobro su se pogurali u borbi za vođstvo. Najodlučniji bio je Rinaldi koji je brzo izbio na prvo mesto i nametnu prilično jak ritam. Iza njega se brzo izdvojio Reja, a Reju su pratili Redin i Razgatlioglu. Razgatlioglu se malo mučio da obiđe Redinga koji nije mogao da isprati ritam Reje i Rinaldija.

Rinaldi je tokom čitave trke imao fantastičan ritam. Reja je pokušavao da isprati ritam i pristine Rinaldija. U tom forsiranju Reja je napravio grešku u prvoj krivini. Proklizao mu je prednji točka, a Reja je izveo spektakularno spasavanje zadržavši motocikl na laktu. I ako nije pao, Reja je izgubio drugu poziciju, jer je Razgatlioglu iskoristio grešku i uzeo drugu poziciju.

WSBK Mizano
Reja nije uspeo da isprati Rinaldija na prvoj trci Foto: Ducati

Do kraja trke niko nije uspeo da priđe ni blizu Rinaldiju, a mladi Italijan zabeležio je svoju prvu pobedu za fabričku ekipu, svoju drugu u WSBK šampionatu. Razgatlioglu je osvojio solidnu drugu poziciju, dok je Reja nakon spasavanja od sigurnog pada, bio zadovoljan i trećim mestom.

Mora se pohvaliti i mladi Aksle Basani koji je na Ducati V4R trku završio na sedmom mestu.

Rinaldi i Razgatlioglu obeležili superpol trku

Start superpol trke obeležio je Razgatlioglu brzim prestizanjem Reje. Rinaldi se našao na trećem mestu iza Reje i trebalo mu je dva kruga da pretekne Reju. Zatim su Razgatlioglu i Rinaldi započeli svoju malu borbu. Reja, Reding i Louz su malo zaostajali za vodećom dvojicom.

Razgatlioglu je imao prednost u prvom delu staze, dok je Rinaldi bio brži u drugom delu. Rinaldi je na šest krugova pre kraja trke poduzeo hrabar manevar na najbržem delu staze i obišao je Razgatlioglua. Razgatlioglu je pokušao da uzvrati, ali bez uspeha. Rinaldi je došao do još jedne pobede, Razgatlilogu je zabeležio još jedno drugo mesto, a Reja je završio kao trećeplasirani.

Rinaldi duplirao pobedu na superpol trci Foto: Ducati

Još jednom je odličnu trku imao Basani na šestom mestu, kao i Gerlof koji se sa začelja kolone probio do devete pozicije.

Konačno, Razgatlioglu do pobede

Toprak Razgatlioglu je do sada ove sezone bio prilično konstantan sa rezultatima. Međutim, nikako nije uspevao da se domogne najvišeg stepena pobedničkog postolja. Na drugoj trci na Mizanu, Rinaldi i Razgatlioglu su opet započeli svoj privatni rat, sa tim što se Reja držao duže nego u prve dve trke.

Kako je trka odmicala, tako su njih dvojica polako odmicali. U jednom trenutku, Razgatlioglu je uspeo da prestgine Rinaldija. Nedugo zatim je Razgatlioglu napravio prednost od preko jedne sekunde, a Rinaldi je malo popustio ritam i približavao se nazad ka Reji.

Par krugova pre kraja, Rinaldi se oporavio i smanjio prednost na manje od 0,5 sekundi u odnosu na Razgatlioglua. Razgatlioglu je samo održavao ritam i ponovo je blago podigao prednost i došao do svoje prve pobede u ovoj sezoni. Rinaldi je ovog puta morao da se zadovolji trećim mestom, a Reja je uzeo još jedan siguran podijum na trećem mestu.

Toprak Razgatlioglu na drugoj trci bolji konačno do zaslužene pobede Foto: Yamaha

Razgatlioglu je ovim odličnim vikendom došao do druge pozicije u šampionatu i smanjio prednost u odnosu na Reju na samo dvadeset bodova.

Agerter ubedljiv

Prva supersport trka nije bila toliko uzbudljiva kao što smo ove sezone navikli. Dominik Agerter dobro je startovao sa pol pozicije. Uz njega su na početku trke bili Kluzel i Odendal, ali i neka nova lica poput Bernardija i Gonzalesa.

Niko iz vodeće grupe nije uspeo da isprati Agergterea koji je upisao novu pobedu u supersport kategoriji. Iznenađenje na drugoj poziciji bio je Bernardi, a treće mesto osvojio je Odendal.

Foto: Yamaha

Odendalu oduzeta pobeda na drugoj trci

Druga trka bila je daleko uzbudljivija od prve. Opet su Agerter, Kluzel, Odendal, Bernardi, Gonzales i Onču vodili vodeću grupu neprestano se smenjućiju na pozicijama. Odendal je bio najkonstantniji na vodećoj poziciji.

Na 12 krugova pre kraja trke Marija Herera doživela je težak pad zbog kojeg je trka prekinuta. Posle ponovnog starta, ista grupa vozača borila se za pobedu. Odendal je opet bio najbrži, ali je zbog nekoliko silazaka sa staze dobio upozorenje. Pred sam kraj trke, Odendal je ponovo izašao van granica staze zbog čega je dobio kaznu da odveze duži krug. Međutim, Odendal nije odradio kaznu, zbog čega mu je na kraju trke dodeljena kazna od +3 sekunde.

Zbog te kazne, Odendal je završio na petom mestu, a pobeda je otišla Agerteru. Drugo mesto ponovo je osvojio Bernardi, dok je na trećem mestu završio Kluzel.

Zahvaljujući na tome što je osvojio tri vezane pobede, ali i zahvaljujući kiksevima Odendala, Agerter je preuzeo vođstvo sa 17 bodova prednosti u odnosu na Odendala.

WSBK Mizano
Odendal (broj 4) ostao bez pobede i podijuma zbog neodrađivanja kazne Foto: Yamaha

Ostavljamo iza nas WSBK trkački vikend na stazi Mizano. Sledi kratka pauza do 02. jula kada se WSBK šampionat seli u Veliku Britaniju na čuvenu stazu Donington. Do tada nam ostaje da patimo MotoGP šampionat.

Za komentare i diskusiju o WSBK trkačkom vikendu na stazi Mizano, možete posetiti našu temu na forumu.

Rezultati prve WSBK trke:

WSBK Mizano – rezultati prve trke Foto/Source: www.worldsbk.com

Rezultati superpol trke:

WSBK Mizano – rezultati superpol trke Foto/Source: www.worldsbk.com

Rezultati druge WSBK trke:

WSBK Mizano – rezultati druge trke Foto/Source: www.worldsbk.com

Rezultati prve supersport trke:

WSBK Mizano – rezultati prve supersport trke Foto/Source: www.worldsbk.com

Rezultati druge supersport trke:

WSBK Mizano – rezultati druge supersport trke Foto/Source: www.worldsbk.com

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.