October 5, 2022
NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK Estoril - Nastavak započetog

WSBK Estoril – Nastavak započetog

-

WSBK sezoni je trebalo dugo da započne, a sad kada je započela čekamo drugi trkački vikend u dve nedelje – dobrodošli na Estoril. Dobre i uzbudljive trke zagolicale su nam maštu prošle nedelje na Aragonu. Prošle godine Estoril je bio izuzetno uzbudljiv, zato ne možemo da dočekamo i ovu rundu trka koja je pred nama.

Estoril je prošle godine ponovo ušao u WSBK šampionat. Nekada davno, 1988. i 1993. godine vožene su WSBK trke na ovoj stazi, ali u novijoj istoriji nismo imali prilike da gledamo WSBK na Estorilu do prošle godine.

Na ovoj uskoj i tehnički zahtevnoj stazi razliku čini vozačk. Osim ako izuzmemo dugački pravac od skoro 1 km, što ga čini jednim od najdužih pravaca u WSBK šampionatu. Pored pravca, na stazi dužine 4.182 metara uglavljeno je 13 krivina (9 desnih i 4 leve).

Na Estorilu su vožene i trke izdržljivosti. Jedan od boljih vozača šampionata izdržljivosti, Nikolo Kanepa, pokazaće nam kako izgleda Estoril iz perspektive vozača.

Yamaha i BMW sa šansama za pobedu i podijum

Nešto mi se javlja da bi Yamaha mogla ponovo do pobede na Estorilu. Toprak je prošle godine bio odličan na ovoj stazi, kao i Garet Gerlof. Sa više podataka sa ove staze i više iskustva, Gerlof bi mogao do pobede.

Ne treba otpisati ni BMW, ali onaj u rukama Van der Marka. Holanđanin se polako privikava na BMW i možda bi mogao do prvog podijuma za BMW.

Ducati je prošle godine bio odličan na Estorilu. Naročito Ducati u rukama Čaz Dejvisa. Reding je vozio prilično ugruvan posle pada na kvalifikacijama, a kasnije je doživeo i tehnički prolbem na trci, pa njegov potencijal nismo videli do kraja. Osvojio je jedno drugo mesto na drugoj trci, što nagoveštava da bi Reding mogao da nastavi tamo gde je stao na Aragonu.

WSBK Estoril
Foto: Yamaha Racing

Estoril je jedna od retkih staza u WSBK šampionatu na kojoj se Rea nije penjao na podijum. Prošle godine je mislio o tituli, a ove godine je još rano za skupljanje bodova. Već od sutra i od prvih treninga videćemo kako će Rei i novom ZX10RR leći Estoril.

Honda je teška nepoznanica, pa je nezgodno prognozirati njihovu formu. Očigledno je da CBR1000RR-R ima veliki potencijal i očigledno je da je Bautista i dalje veoma brz. Samo treba da se dogodi “klik” pa da vidimo i Hondu u borbi za najviše pozicije.

Prenos trke

Što se prenosa trka u Srbiji tiče, nemamo puno sreće da bez prekida u direktnom prenosu pogledamo sve trke. Ipak, šta je tu je, bolje išta nego ništa. U subotu na kanalu Eurosport 2 od 14:50 časova možete pratiti direktan prenos prve WSBK trke, a zatim od 16:00 i prvu supersport trku. Nažalost, u programskoj šemi za nedelju nema prenosa ni snimka ostalih trka.

Za komentare i diskusiju o WSBK trkačkom vikendu na stazi Estoril, možete posetiti i temu na forumu.

Raspored i satnica WSBK trkačkog vikenda na stazi Estoril:

Petak:

11:30 – 12:15WorldSBK – FP1
12:25 – 13:10WorldSSP – FP1
16:00 – 16:45WorldSBK – FP2
17:00 – 17:45WorldSSP – FP2

Subota:

10:00 – 10:30WorldSBK – FP3
11:25 – 11:45WorldSSP – Superpole
12:10 – 12:25WorldSBK – Superpole
15:00 WorldSBK – Race 1
16:15 WorldSSP – Race

Nedelja:

10:00 – 10:15WorldSBK – WUP
10:25 – 10:40WorldSSP – WUP
12:00 WorldSBK – Superpole Race
13:30 WorldSSP – Race 2
15:00 WorldSBK – Race 2


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.