June 2, 2023
NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK Aragon 2021 - Rei 101. pobeda, Reding hrabro na drugoj trci

WSBK Aragon 2021 – Rei 101. pobeda, Reding hrabro na drugoj trci

-

Početak WSBK 2021 sezone nije nas razočarao. Aragon se još jednom pokazao kao staza zanimljiva za trkanje. Doduše, ključnu ulogu odigralo je promenljivo vreme, tako da smo imali prilike da gledamo trke po suvoj stazi, delimično suvoj i vlažnoj stazi. Sve kategorije dale su zanimljive i nepredvidive trke.

Pred sam početak trkačkog vikenda Kawasaki je dobio pomalo šokantnu informaciju. Prvobitno je za novi Kawasaki ZX10RR bilo dozvoljeno maksimalno 15.100 O/mn, ali je pred sam početak trkačkog vikenda taj broj smanjen na 14.400 O/min. Tehnička komisija je ustanovila da unutar agregata nije izvršeno toliko promena da bi se dozvolio veći broj obrtaja i da je agregat prilično sličan prošlogodišnjem.

Samo smanjenje broja obrtaja nije toliki problem. Veći problem predstavlja prenos unutar agregata koji je bio podešen za 15.100 O/min. Kawasaki je preko noći morao vredno da radi kako bi sve ponovo preračunao i spremio agregat za trkački vikend.

Rea najbolji u kvalifikacijama

Džonata Rea je od samog početka pokazao da ni ove sezone ne planira da se predaje. Osvojio je pol poziciju ispred svog glavnog rivala Skot Redinga, dok je prvi startni red zaokružio Tom Sajk, donevši tako prvi startni red za novi M1000RR.

WSBK Aragon 2021
Rea najbrži u kvalifikacijama Foto: Kawasaki

Kawasaki dominacija u prvoj trci

Prva trka u ovoj sezoni pripala je Kawasakijevim vozačima. Rea i Louz dobro su započeli trku. Aleks Louz je napredovao u odnosu na prošlu sezonu i prvu polovinu trke pritiskao je Reu za vodeću poziciju.

Međutim, kako je trka odmicala, tako je Rea i dalje držao fantastičan ritam, a Louz je polako počeo da upada u probleme sa gumama i da posustaje za Reom. Rea je do kraja trke održao isti ritam i tako došao do svoje 100. pobede u WSBK karijeri. Sa ovom pobedom Rea je došao do još jednog rekorda, a kako stvari stoje ove sezone će zasigurno još podebljati ovu brojku.

WSBK Aragon 2021
Rea na prvoj trci došao do 100. pobede Foto: Kawasaki

Dok je u drugoj polovini trke Rea išao do pobede, Louz je počeo da upada u probleme i muku je mučio da zadrži drugu poziciju. Ta muka došla je u vidu Topraka Razgatlioglua na Yamahi. Toprak i Louz tesno su se borili u poslednjim krugovima, a Louz je uspeo da završi na drugom mestu sa samo 0,043 sekunde prednosti u odnosu na Topraka.

Skot Reding je trku završio na 4. mestu, ispred Čaz Dejvisa. Sva je prilika da bi 5. mesto osvojio Bautista, ali je u poslednjim krugovima trke pao.

Superpol trka u promenljivim uslovima

Nedelja je osvanula kišna. Zagrevanje se vozilo u kišnim uslovima, a pred superpol trku staza je počela da se suši. Deo vozača rešio je da startuje da intermediate gumama namenjenim za promenljive uslove, a deo vozača startovao je gumama za kišu.

Jedan od vozača koji je startovao na gumama za kišu bio je Skot Reding. U prvom delu trke uspeo je da povede, ali je ipak brzo shvatio da je pogrešio sa izborom guma. Čim ga je Rea na intermediate gumama prestigao, Reding je znao da je u velikom problemu.

Aleks Louz je takođe dobro povukao za Reom i njih dvojica kao i u prvoj trci poveli celu kolonu vozača. Reu je do kraja superpol trke bilo teško uhvatiti, pa je Kawasakijev as došao do svoje 101. pobede, dok je Louz upisao još jedno drugo mesto. Odličan početak za Kawasaki.

Superpol trka vožena u teškim uslovima Foto: Kawasaki

Treće mesto opet je pripalo Yamahi, ali ovog puta je podijum otišao u ruke Garet Gerlofa. Amerikanac još jednom pokazuje da će ove godine biti faktor koji se ne sme zanemariti.

Sreća prati hrabre

Druga trka započela je u sličnim uslovima kao i superpol trka. Ovog puta Reding je opet rešio da rizikuje. Dok su svi startovali na intermediate gumama, Reding je rešio da se kocka i da trku započne na slikovima. Isto su uradili Tom Sajks i Jonas Folger.

Reding je prvih par krugova strpljivo vozio i čekao da zagreje gume i da se staza još malo prosuši, a zatim je pretekao jednog po jednog vozača. Reding je do kraja trke napravio prednost od skoro 10 sekundi i tako došao do svoje prve pobede u sezoni.

Drugo mesto je dugo bilo pod znakom pitanja. Gerlof je u prvom delu trke bio izuzetno brz, ali nije bio dovoljno strpljiv. Pokušao je da pretekne Reu, ali je preambiciozno ušao u krivinu, proklizao i pao. Tokom pada je Gerlofov motocikl gurao Reu, ali je Rea uspeo da ostane na točkovima, prođe kroz šljunak i nastavi trku. Gerlof je podigao motocikl i nastavio trku. Takođe je Gerlof dobio i kaznu dugog kruga zbog incidenta koji je izazvao. Pored pada i kazne, Gerlof je trku završio na odličnom sedmom mestu.

Reding doneo sebi i Ducatiju prvu pobedu u sezoni Foto: Ducati

Rea je uspeo da se oporavi nakon izletanja i iz kruga u krug je sustizao vozače ispred sebe izborivši se na kraju za drugu poziciju.

Treće mesto odlučivalo se između Van der Marka, Louza i Sajksa. Van der Mark i Sajks su se jedno vreme borili za podijum, ali je na kraju Louz uspeo da bude brži od obojice i sebi ubeleži novi podijum.

Prvu supersport trku obeležio incident između Kluzela i Tulija

Prvu supersport trku obeležio je duel prebrzog Niki Tulija i baksuznog Kulzela. Tuli od ove godine vozi MV Agustu F3 675 koja mu je “legla”. Tuli je na početku trke napravio grešku i zapao u gužvu, ali je bio toliko izuzetno brz i prošao je kroz gužvu. Ubrzo je sustigao u Kluzela koji je vodio trku.

Tuli je bio brži od Kluzela, ali nije bio dovoljno strpljiv da sačeka pravi momenat za preticanje. Pokušao je preticanje u 12. krivini, ali nije dobro procenio situaciju i udario je u zadnji kraj Kluzelove Yamahe. Oba vozača su pala, a Tuli je na trenutak izgubio svest. Kluzel nema sreće, jer ga je prošle godinu upravo na Aragonu počistio još jedan vozač MV Aguste. Tada ga je počistio De Rosa, a Kluzel je tom prilikom zaradio prelom noge. Ovog puta je Kluzel prošao bez povrede, ali je još jednom nepravedno izbačen iz trke.

WSBK Aragon 2021
Kluzel nije imao sreće da završi prvu trku Foto: Yamaha Racing

Nakon ovo pada, prve tri pozicije preuzeli su Odental, Agerter i Otel. Njih trojica pružili su borbu u kojoj smo mogli da uživamo. Odendal i Agerter završili su trku u razmaku od samo 0,099 sekundi. Odendal je tako došao do svoje prve pobede, a Evan Bros ekipa još jednom je pokazala da važi za najbolju ekipu u šampionatu.

WSBK Aragon 2021
Odendal zabeležio prvu pobedu Foto: Yamaha Racing

Delimično vlažna staza i zanimljiva borba u drugoj supersport trci

Ako je prva trka bila haotična, druga trka je bila pravi haos. Staza koja se suši i vozači sa raznim gumama. Neki su startovali samo na gumama za kišu, neki su rizikovali i vozili na intermediate gumama, ili čak na kombinaciji intermediate – kišne gume.

Sreća nije htela Kluzela ni pred drugu trku. Kluzel je morao da startuje sa poslednjeg mesta, jer je utvrđeno da je koristio pritisak u gumama van granica dozvoljenog. To nije puno omelo Kluzela, koji je i pored toga što je startovao sa 25. pozicije uspeo trku da završi na 3. poziciji, samo 0,3 sekunde zaostatka za pobednikom. U jednom trenutku je Kluzel i vodio, ali mu je malo nedostajalo za pobedu.

WSBK Aragon 2021
Odlična borba u supersport šampionatu Foto: Yamaha Racing

Pobeda je ponovo otišla u ruke Odendalu i ponovo je razlika bila minimalna. Odendal je završio sa 0,1 sekundom prednosti ispred De Rose na Kawasakiju.

Dugo smo čekali na početak sezone i slobodno možemo reći da nismo ostali razočarani. Na novi trkački vikend nećemo morati dugo da čekamo, jer nas već za vikend od 28. – 30. maja očekuju trke na stazi Estoril u Portugalu.

Za komentare i diskusiju o trkačkom vikendu, predlažemo da posetite temu na forumu.

Rezultati trka:

Rezultati prve WSBK trke, WSBK Aragon 2021 Source: WSBK
Superpol trka, Aragon 2021 Source: WSBK
Rezultati druge WSBK trke, WSBK Aragon 2021 Source: WSBK
Rezultati prve supersport trke, Aragon 2021 Source: WSBK
Rezultati druge supersport trke, Aragon 2021 Source: WSBK


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.