May 17, 2022
NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK Navara - Redingu pobede, a Toprak i Reja izjednačeni u šampionatu

WSBK Navara – Redingu pobede, a Toprak i Reja izjednačeni u šampionatu

-

Prvi WSBK trkački vikend na stazi Navara u Španiji nije nas razočarao. Tri dobre WSBK i dve SSP trke uspele su da održe očekivanja ovog trkačkog vikenda. Skot Reding i Ducati još jednom su pokazali da mogu da se vrate u šampionat, a Toprak Razgatlioglu uspeo je da se bodovno izjednači sa Rejom.

Staza Navara je za vikend prvi put debitovala u WSBK šampionatu. Navara se pokazala kao nezgodna i zahtevna staza. Puno neravnina, ali i sporih krivina zahtevali su od timova i vozača veliku koncentraciju i puno posla oko podešavanja motocikala.

Srećom, bar je vreme poslužilo tokom trka, pa su vozači imali suvu stazu ispred sebe. Na kvalifikacija je Džonatan Reja došao do još jedne pol pozicije. Njegova sedma pol pozicija iz isto toliko trkačkih vikenda. Reklo bi se da Reja dominira u kvalifikacijama ove sezone.

WSBK Navara
Reja osvojio sedmu pol poziciju Foto: Kawasaki

Reding brži na prvoj trci

Prvu trku je Reja odlično započeo. Poveo je ispred Redinga i odličnog Lokatelija, dok su na četvrtom i petom mestu vozili Louz i Razgatlioglu. Reding je uspeo brzo da uzvrati udarac i da pretekne Reju.

Reja se trudio da ostane uz Redinga, ali je Reding jednostavno bio na drugom nivou koji Reja nije mogao da isprati. Druga polovina trke protekla je u nepromenjenom poretku, sa tim što je Toprak uspeo da se probije do treće pozicije.

Reding je na jedan dominantan način, bez greške uspeo da upiše novu pobedu i da dodatno smanji bodovni zaostatak za Rejom i Razglatiogluom. Glavni problem za Reju i Redinga bila je veća temperatura zbog koje nisu uspeli da pronađu dobar osećaj sa motociklom. Reja je čak dva puta gubio prednji kraj, ali je uspeo da zadrži Kawasaki ZX10RR na kolenu i da se spasi pada.

Reding bolji od Reje na prvoj trci Foto Ducati

Žustra superpol trka i još jednom sjajni Reding

Nošen na krilima pobede na prvoj trci, Reding nije želeo da se zaustavi ni na superpol trci. Doduše, morao je malo više da se znoji u borbi sa Rejom i Toprakom, ali su Reding i Ducati još jednom odlično odradili posao.

Reding, Reja, Lokateli, ali i Razgatliogu odlično su startovali trku i već u prvom spletu krivina došlo je do blagih guranja i razmena pozicija. Reja je uspeo na trenutak da povede trku, ali je Reding odlučno uzvratio preticanjem i ponovnim preuzimanje vođstvo. Ni to nije dugo trajalo jer je Reja oštrije ušao u Redinga i vratio se na vodeću poziciju. Rejin oštriji ulazak u Redinga iskoristio je i Toprak Razgatlioglu koji je prestigao Redinga za drugu poziciju.

Odmah je Razgatlioglu napao i Reju za prvu poziciju i uspešno ga pretekao u prvoj krivini. Reja je još jednom agresivno ušao sa unutrašnje strane i blago se dotakao sa Toprakom, nateravši Turčina da ode široko. To je Reding iskoristio da bi se vratio na drugo mesto i zalepio se za zadnji kraj Reje.

Na sedam krugova pre kraja trke, na startno ciljnom pravcu Reding je iskoristio dobro ubrzanje Ducatija da prestigne Reju. Kada se Reja našao iza Redinga, nije uspevao više da mu uzvrati. Reding je nametnu jak ritam, koji Reja i Toprak nisu uspeli da isprate, već su morali da se zadovolje pozicijama dva i tri.

Bliska i oštra borba tokom prvih par krugova superpol trke Foto: Yamaha Racing

Toprak Razgatlioglu uzvraća udarac na drugoj trci

Druga trka je započela još haotičnije nego superpol trka. Lokateli, Reding, Topra, Louz i Reja bili su blizu jedno drugom, a samo nakon prvih par krivina na prvo mesto izbio je Lokateli. Lokateli se nije dugo zadržao u vođstvu jer se Toprak Razgatlioglu probio na prvu poziciju, ispred Redinga, dok je Lokateli otišao široko što je i Reja iskoristio da ga prestigne.

Zatim su veći deo trke na prva tri mesta proveli Toprak, Reja i Reding. Međutim, pred kraj trke je Reja počeo da ulazi u probleme sa gumama. To je Reding iskoristio i na četiri kruga pre kraja trke prestigao je Reju za drugu poziciju. Toprak je bio taman dovoljno daleko da Reding ne može da ga uhvati do kraja trke.

Toprak Razgaztlioglu pobedio je na drugoj trci, a zahvaljujući Redingovom prestizanju Reje, Toprak je uspeo da izjednači broj bodova u šampionatu sa Rejom. Razgatlioglu je trenutno vodeći u šampionatu zbog većeg broja pobeda naspra Reje. Šampionat se dodatno zakuvao i time što se Reding približio na 38 bodova za Toprakom i Rejom. Ukoliko održi ovaj tempo, Reding bi lako mogao da se umeša u borbu za titulu, jer svaki trkački vikend nosi 62 boda.

Toprak odlična na drugoj trci Foto: Yamaha Racing

Agerter prejak za konkurenciju u supersport šampionatu

Izgleda da supersport šampionat svake godine neko mora da učini dosadnim. Imali smo dominaciju Lokatelija, a sada imamo dominaciju Dominik Agertera. Na ove trke na Navari Agerter se prvi deo trke borio sa konkurencijom, a zatim u drugom delu trke nametne neverovatan ritam koji ostali jednostavno ne mogu da isprate.

Kada Agerter izbije na prvu pozciju, ostali vozači više ne mogu da ga isprate. Jedino Stiven Odendal donekle uspeva da zada malo muke Agerteru, ali se i to svodi na puko “smetanje” Agerteru.

Na Navari smo u obe trke imali identičan poredak vozača. Prva dva mesta na obe trke osvojili su Agerter i Odendal, dok se za treće mesto izborio Bernardi.

Trenutno u šampionatu vodi Agerter sa 47 bodova prednosti u odnosu na Odendala. Treće mesto trenutno pripada Otelu na Kawasakiju, kojem za vratom diše Bernardi koji zaostaje samo 6 bodova za Otelom.

Agerter (broj 77) neuhvatljiv za konkurenciju Foto: Yamaha Racing

Šampionat se sad nalazi negde na polovini. Sledeći trkački vikend vozi se već od 3. do 5. septembra na čuvenoj stazi Manji Kur u Francuskoj. Tamo vozače može sačeka nepredvidivo vreme, a Manji Kur je uvek bio zanimljiva staza.

Pre i nakon WSBK trka na stazi Navara sačekalo nas je par vesti. Prva da će Reding preći u BMW (tu vest možete pročitati ovde) i druga da će se Bautista vratiti u Ducati ( o tome možete pročitati ovde).

Za komenatre i diskusiju o WSBK trkačkom vikendu na stazi Navara, možete posetiti i našu temu na forumu.

Rezultati WSBK i SSP trka sa staze Navara:

Rezultati prve WSBK trke:

WSBK Navara
Rezultati prve WSBK trke Foto/Source: worldsbk.com

Rezultati superpol trke:

WSBK Navara
Rezultati superpol WSBK trke Foto/Source: worldsbk.com

Rezultati druge WSBK trke:

WSBK Navara
Rezultati druge WSBK trke Foto/Source: worldsbk.com

Rezultati prve SSP trke:

WSBK Navara
Rezultati prve SSP trke Foto/Source: worldsbk.com

Rezultati druge SSP trke:

WSBK Navara
Rezultati druge WSBK trke Foto/Source: worldsbk.com


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.