July 25, 2021
NaslovnaMoto SportWSBK Testovi Herez i Portimao - Početak sezone je blizu

WSBK Testovi Herez i Portimao – Početak sezone je blizu

-

Krajem prošle i početkom ove nedelje vožena su WSBK testovi na stazama Herez i Portimao. Dva uzastopna testa u manje od nedelju dana pružila su nam priliku da vidimo uglavnom sve vozače i timove na stazi, kao i da naslutimo kakva nas sezona ove godine očekuje.

Vozači i timovi na Herezu nisu imali sreće sa vremenom, jer je tokom oba dana testa padala kiša. Tako da su samo neki vozači odradili pristojan broj krugova za ove vremenske prilike, dok su neki vozači uglavnom presedeli u boksu čekajući lepše vreme.

Ipak, na stazi Portimao u Portugalu, vreme je više bilo naklonjeno vozačima, pa smo mogli da vidimo kako su svi timovi prionuli na posao pripremanja za sezonu 2020.

Kawasaki odradio test na Herezu i na Katalunji

Počećemo od Kawasaki eikpe. Tokom testa na Herezu, Džonatan Rea nije puno izlazio na stazu, budući da je kao što smo spomenuli, kiša padala tokom oba dana testa. Za Reu nije bilo potrebe da rizikuje pad na vlažnoj stazi. Prvog dana testa Rea uopšte nije izlazio na stazu, ali je zato drugog dana izašao na stazu kada se staza malo prosušila između dva pljuska i kada se pojavila suva putanja.

Rea je, drugog dana postavio najbrže vreme testa, iako nije proveo previše vremena na stazi.

WSBK Testovi Herez i Portimao
Džonatan Rea WSBK Testovi Herez i Portimao

Aleks Louz je iskoristio svaki mogući trenutak testa da se što bolje navike na Kawasaki ZX10RR. Louz nije radio nikakva specijalna podešavanja motocikla, ali je izjavio da se sa svakim izlaskom na stazu oseća sve komotnije na novom motociklu.

Aleks Louz

Kawasaki umesto na Portimau, testirao na Katalunji

Kawasaki je odlučio da ne testira poput ostalih timova na stazi Portimao, već je Kawasaki otišao na privatan test na stazu Katalunja. Katalunja će ove godine debitovati u WSBK šampionatu pa je Kawasaki rešio da ide korak ispred svih i da testira tamo, kako bi prikupili što više podataka sa te staze i kako bi napravili osnovna podešavanja motocikla.

U Katalunji je Kawasaki ekipu dočekalo prepodne sa kišom, ali se staza brzo prosušila pa su Rea i Louz mogli da se posvete testiranju.

Rea je upoređivao neke komponente koje su ranije testirane i radio je na balansu motocikla, kao i na osnovnom podešavanju. Osim toga, Rea je testirao i neke novine na prednjoj viljušci, ali nismo uspeli da saznamo o čemu se tačno radi. Pri kraju dana, Rea je isprobavao i različite mape za startovanje trke.

WSBK Testovi Herez i Portimao
Džonatan Rea tokom testa na Katalunji

Louzu je dobro došao ovaj test vožen na suvoj stazi, jer od kada je prešao u Kawasaki nije imao mnogo sreće sa vremenom. Louz je izjavio da je na ovom testu dosta naučio što se Kawasaki ZX10RR tiče i da se raduje sledećem testu na Filip Ajlendu.

Kawasaki će ostati u Barseloni još par dana, jer će upravo u Barseloni 6. februara predstaviti ekipu.

Yamaha veoma konkurentna tokom testova

Yamaha je imala prilično solidne testove na Herezu i na Portimaou. Ove sezone, Yamaha će na stazi imati čak pet motocikala. Pored fabričke ekipe, u šampionatu će nastupati i GRT ekipa sa vozačima Garet Gerlofom i Federiko Karikasulo. Tu je i Ten Kate ekipa sa Loris Bazom što ukupno čini pet vozača na Yamahi R1.

Nove nade Yamahe, Garet Gerlof (31) i Federiko Karikasulo (64)

Bilo je reči da će Ten Kate ekipa imati dva motocikla na stazi ove sezone, ali su iz finansijksih razloga rešili da nastupaju samo sa Loris Bazom. Drugi vozač koji je trebalo da vozi za Ten Kate, bio je Sandro Kortese.

Na Herezu se u kišnim uslovima naročito dobro pokazao Amerikanac Garet Gerlof. Gerlof je prvog dana testa postavio treće najbrže vreme, dok je drugog dana u promenljivim vremenskim uslovima bio trinaesti. Imresivna su bila njegova vremena postavljena tokom prvog dana testa.

Toprak Razgatliogulu i Van der Mark bili su veoma brzi kako na Herezu, tako i na Portimaou.

Zapravo, tri vozača Yamahe bila su tokom testa na Portimaou unutar prva četiri vozača tokom oba dana testa. Prvog dana test najbrža Yamaha bila je u rukama Loris Baza koji je prvi dan testa završio na drugom mestu. Drugog dana testa na Portimaou najbrži je bio Razgatlioglu.

Ove tri Yamahe držale su dobar ritam, što ukazuje da tokom sezone možemo očekivati Yamahe još češće na podijumu. Svakako se mnogo očekuje od Razgatliouglua.

Reding sve brži na Ducati -ju

Ducati i Reding nastavljaju sa upoznavanjem i prilagođavanjem na Panigale V4R za WSBK šampionat. Čak i u kišnim uslovima na Herezu, Reding je bio veoma brz. Tokom oba dana testa bio je u među prva četiri najbrža vozača.

Na Portimaou prvi dan testa Reding je završio na prvom mestu, dok je drugog dana bio drugi, sa minimalnim zaostatkom za Razgatliogluom. Reding ipak nije bio najzadovoljniji testom na Portimaou jer nije mogao da postavi dobar ritam tokom simulacije trke. Svaki put kada je pokušao da odradi celu simulaciju ili je imao gužvu na stazi ili je bila istaknuta crvena zastava i prekid testa.

U svakom slučaju, Reding je pokazao da je izuzetno brz. U prilog Redingu ide i to što mu je ovo bio tek drugi put da je vozio na stazi Portimao, kao i da je ovo staza koja ne odgovara nešto posebno Ducati -ju.

WSBK Testovi Herez i Portimao
Skot Reding WSBK Testovi Herez i Portimao

Sa druge strane garaže, Čaz Dejvis nastavlja da se muči na Panigale V4R -u. Taman smo krajem sezone pomislili da se Dejvis konačno privikao na V4R, a sada na testovima opet ima problem da održi korak sa konkurencijom.

Na Herezu je tokom oba dana testa imao tek 15. najbrže vreme, dok je na Portimaou bio tek nešto brži. Prvog dana testa postavio je 7. najbrže vreme, ali sa zaostatkom od 1,5 sekundi za Redingom. Drugog dana je Dejvis smanjio zaostatak na 0,8 sekundi za Razgatliogluom, što je bilo dovoljno za 5. najbrže vreme.

Bez obrzira na postavljena vremena, Dejvis je izjavio da mu štoperica nije bila prioritet već da je radio na traženju rešenja za što bolje ponašanje motocikla i da jedva čeka test i trku na Filip Ajlendu.

Ducati V4R
Čaz Dejvis

BMW polako napreduje

Judžin Laverti i Tom Sajks polako unapređuju BMW S1000RR iz testa u test. Na Herezu su oba vozača bila solidna, dok su na Portimaou oba vozača vozila približno slična vremena, što je dobro jer pokazuje da su oba vozača konstantna.

Sajksov deo ekipe tokom oba testa imao je podugačku listu komponenti koje su testirali. Samo neke od stvari koje su testirali su elektronika, različite geometrije šasije i kočnice. BMW radi punom parom kako bi pronašao najbolju kombinaciju komponenti koje će učiniti BMW konkurentnijim.

S1000RR
Tom Sajks

Laverti je tokom testa na Herezu radio na podešavanju isporuke snage i kontrole proklizavanja, dok su na Portimaou radili na raznim podešavanjima šasije.

WSBK Testovi Herez i Portimao
Judžin Laverti WSBK Testovi Herez i Portimao

Honda debitovala na zvaničnom testu

Najiščekivaniju ekipu smo ostavili za kraj. Honda je na Herezu zvanično debitovala na novom CBR 1000RR-R SP.

Bautista je već posle prvih par krugova ne Herezu imao blago proklizavanje i pad, ali bez posledica. Tako da je tokom testa na Herezu Bautista vozio prilično rezervisano.

Na Portimaou je opet Bautista bio među sporijim vozačima, ali prema njegovim rečima to je iz razloga što su izgubili dragoceno vreme tokom testa na Herezu, pa su na Portimaou morali da strpaju četiri dana testa u dva dana. Iz tog razloga su proveli više vremena u garaži nego na stazi, što je posebno frustriralo Bautistu.

CBR1000RR-R
Alvaro Bautista

Leon Haslam je bio znatno brži od Bautiste, naročito na Herezu. Na Portimaou je i Haslam poput Bautiste radio na testiranju različitih komponenti i nisu imali vremena da fino podese motocikl za ovu stazu. Osim toga, oba vozača nisu stigla da montiraju meku zadnju gumu za postavljanje bržih vremena.

Honda očigledno ima veliki potencijal i kako testovi budu odmicali tako će oba vozača biti sve bolji.

CBR1000RR-R
Leon Haslam

Sledeći test voziće se na stazi Filip Ajlend krajem februara.

Za diskusiju o dešavanjima u moto sportu predlažemo da svratite do dela foruma posvećenom samo temi moto sporta.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
119PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se