NaslovnaMoto GaražaYamaha MT 09 - Sportak u duši

Yamaha MT 09 – Sportak u duši

-

Posle testa Yamaha Niken i MT 07, želeli smo da zaokružimo ovaj segment Yamahine ponude. Na test smo ovaj put dobili Yamahu MT 09. Kao i za prethodna dva testa, zvanični uvoznik Yamaha programa za Srbiju, firma Plattner Motors ljubazno nam je na raspolaganje dala MT 09 na višednevni test tokom kojeg sam prešao oko 1.600 km. Test je uključivao kako vožnju u gradu i van grada, tako i test na trkačkoj stazi.

Kao i u prethodna dva slučaja, po dolasku u Plattner Motors u salonu u Novom Sadu, MT 09 me je čekao spreman. Posle obavljene papirologije, dobio sam ključeve i bio spreman za polazak. Međutim, ako ste čitali tekst sa testa MT 07, primetili ste da je taj motocikl bio potpuno nov, te sam morao da ga pažljivo vozim od prvih 1.000 km. Sa MT 09 situacija je bila nešto drugačija i na satu je bilo samo 549 pređenih kilometara. To je značilo da me čeka dolazak na prvi servis na 1.000 pređenih kilometara, što je opet značilo da nema vožnje iznad 6.000 O/min.

Yamaha MT 09
Yamaha MT 09 spremna za test Foto: Bjbikers.com

Nisam očajavao zbog toga jer mi je tih 450 km dobro došlo da se malo “uvozam” i naviknem na ciklistiku, kao i na kočnice na MT 09.

Pitom, a sportski CP3 agregat

Trocilindrični CP3 agregat imao sam prilike da upoznam tokom testa Nikena. Međutim moram da priznam da sam ih totalno drugačije doživeo. Jedina razlika između agregata ugrađenih u Niken i MT 09 je u rasporedu paljenja. Na Nikenu je bio fokus da snaga i obrtni moment budu dostupni na niskim obrtajima što se i da primetiti. Ali agregat u MT 09 pruža svoje najbolje tek iznad 7.000 O/min.

Malo ću detaljnije opisati agregat kako bi vam bilo jasnije. Za početak, radi se o trocilindričnom agregatu radne zapremine 847 cm3 koji isporučuje 115 KS pri 10.000 O/min uz maksimalni obrni moment od 87,5 Nm pri 8.500 O/min. Moram da napomenem da je na ovom testnom primerku bio montiran Akrapovič auspuh koji je podigao snagu za nekih 5-7 KS i koji pruža fenomenalan zvuk!

Yamaha MT 09
Akrapovič na MT 09 daje odličan zvuk Foto: Bjbikers.com

Kao što sam spomenuo, prvih 450 km vozio sam u opušteno jer nisam smeo da pređem 6.000 O/min. Daleko od toga da nisam smeo, ali prema instrukcijama Yamahe, do prvih 1.000 km agregat ne sme da se opterećuje previše ni da se vozi u visoke obrtaje. Sve te mere sam ispoštovao jer ipak neko kasnije treba da kupi ovaj motocikl, a ne postoji bitniji period za agregat od perioda do 1.000 km.

I vožnja do 6.000 O/min već me je uverila da se radi o sposobnom agregatu i motociklu. Dovoljno je samo da kažem da u šestom stepenu prenosa na 6.000 O/min MT 09 ide oko 145 km/h. Vreme prvog servisa došlo je već nakon jednog i po dana i prvi servis je naravno stručno odrađen. Bio sam lično prisutan dok se servis obavljao i ispratio sam sve radnje, počev od menjanja ulja i filtera, dijagnostike, ali i provere i zatezanja svih šrafova na kočionim kleštama, dotezanje lanca, podmazivanje lanca, provera pritiska u gumama, itd.

Yamaha MT 09
Yamaha MT 09 na prvom servisu Foto: Bjbikers.com

Posle prvog servisa, svi okovi su skinuti i mogao sam “normalno” da vozim MT 09, što me je veoma radovalo. U stvari, zamoljen sam da bar još 50 – 100 km vozim malo laganije, čisto da se još malo “uhoda” motor, što sam naravno ispoštovao.

Tek nakon prvog dodavanja gasa iznad 6.000 O/min shvatio sam zapravo da MT 09 počinje da “živi” iznad 7.000 O/min. Prosto sam ostao oduševljen snagom i ubrzanjem, a po prvi put mi se aktivirala i kontrola podizanja prednjeg točka, ali o tome ćemo kasnije kad budemo pričali o elektronici. Kvik šifter radi perfektno, ali i kvačilo je lepo podešeno i osećaj na poluzi kvačila je lagan, čak iako se uzme u obzir da nije hidraulično već je povezano preko sajle.

Maksimalna brzina koju sam postigao tokom testa iznosila je 230 km/h, na blizu 9.000 O/min. Imam potvrđenu informaciju da Yamaha MT 09 može da dostigne nešto preko 250 km/h. Međutim ja nisam imao gde da izvučem maksimum, budući da je brzina od 230 km/h postignuta na trkačkoj stazi, a nisam želeo da kršim zakon o bezbednosti saobraćaja i da testiram maksimalnu brzinu u saobraćaju.

Potrošnja goriva zavisi od stila vožnje

Pošto MT 09 ima sasvim dovoljno snage, pri normalnoj vožnji potrošnja je takoreći smešna. Na primer, u naseljenim mestima gde je ograničenje 50 km/h, možete tu brzinu održavati bez problema u četvrtom i petom stepenu prenosa. Agregat je dosta elastičan i povlači lepo već od 2.500 O/min. Na 50 km/h potrošnja iznosi oko 3,3 litre, na 80 km/h u šestom stepenu prenosa potrošnja je oko 3,8 – 4,0 litre, a tokom vožnje na auto putu potrošnja je iznosila između 5,8 – 6,0 litara na 100 km. Kada se vozi nešto agresivnije, normalno potrošnja se povećava, ali budući da se radi o agresivnijoj vožnji, u tim trenucima nisam ni merio potrošnju, jer me jednostavno nije zanimala. Uz rezervoar zapremine 14 litara, autonomija je sasvim zadovoljavajuća ako uzmemo u obzir da se radi o Naked motociklu.

Odlična šasija, prednje ogibljenje traži podešavanje

Yamaha MT 09 može da se pohvali dobrom čeličnom “Diamond” šasijom, sa cevastim pod ramom. Položaj sedenja je dosta sportski i napadački, ali pruža i mogućnost da se pomerite ka nazad i da sedite nešto uspravnije. Upravljač je dosta širok i omogućava da sedite uspravno. Svidelo mi se to što ako želite agresivniju vožnju, jednostavno se pomerite ka napred i MT 09 već sam para krivine. Pomeranjem u nazad dolazite u nešto opušteniji položaj.

Nogostupi su takođe dobro postavljeni i nisam nijednom imao problema sa trnjenjem nogu. Provodio sam u sedištu i nešto preko 2 časa gotovo bez stajanja, osim za sipanje goriva. Sedište je prosečno udobno, tek posle oko 1:45 minuta počinje zadnjica malo da trne, što je znak za pauzu i kafu.

U prilog MT 09 ide i njegova mala težina koja sa svim tečnostima i ABS sistemom iznosi 191 kg. Ta težinu se u vožnji uopšte ne oseti i lako je navići se na MT 09.

Kompletna ciklistika je dobra, a jedinu zamerku imam na prednju viljušku. Prednja teleskopska viljuška je srećom potpuno podesiva. U početku sam primetio da viljuška jako lepo upija sve neravnine na putevima i mekše podešavanje mi je odgovaralo. Međutim, pri bržoj vožnji i prelasku preko neravnina prednji kraj mi je nekoliko puta zaigrao. Primetio sam da mi podešavanje povrata ne odgovara pa sam za +3 klika podesio kompresiju i već je prednji kraj bio stabilniji. Takvo podešavanje sam zadržao sve do odlaska na stazu, ali podešavanje za stazu ću opisati detaljnije u tom delu. Težak sam 85 kg, i za moju težinu +3 klika na kompresiji desnog štapa obavile su dobar posao i našao sam kompromis između udobnosti i stabilnosti. Na žalost, naši putevi su u takvom stanju kakvom su, pa neprestano treba tražiti kompromise.

Yamaha MT 09
+3 klika bila su sasvim dovoljna da se prednji kraj ponaša mnogo bolje Foto: Bjbikers.com

Zadnji amortizer nisam pipnuo tokom celog teksta. Zadnji kraj je uvek ostajao stabilan, a lepo je upijao neravnine. Razmišljao sam malo da ga zategnem za potrebe vožnje na stazi, ali sam na kraju odustao i vozio ga totalno na fabričkim podešavanjima. Tokom testa nisam nosio suvozača, tako da izostaje komentar u vezi ponašanja ogibljenja sa suvozačem.

Perfektne kočnice

Kočnice su posebna stavka koju moram da pohvalim. Posle agregata, kočnice su druga stvar koja su adut MT 09. Napred se nalaze dva diska prečnika 298 mm sa četvoroklipnim radjalno postavljenim kočionim čeljustima, dok se pozadi nalazi jedan disk prečnika 245 mm.

Kočiona pumpa takođe dobro obavlja svoj posao. Kočnice su prilično snažne, a ono što je meni najbitnije kod kočnica je to da se odlično doziraju. Sila kočenja se prilično linearno prenosi te je kočenje u krivinama pod nagibom veoma jednostavno i inutitivno. Što se zadnje kočnice tiče, ona je prilično jaka i trebalo mi je malo vremena da se naviknem na količni sile kojom treba da se pritisne papučica zadnje kočnice. Malo jači stisak i već se oglašava ABS. Prilikom vožnje na stazi, srećom nisam imao tih problema, jer sam pri pravolinijskom kočenju pazio koliko doziram zadnju kočnincu, a pod nagibom ABS ne radi pa sam mogao malo više da koristim zadnju kočnicu.

Yamaha MT 09
Yamaha MT 09 poseduje odlične kočnice Foto: MT 09

Reč, dve o gumama

Takođe bih ovde iskoristio priliku da pohvalim Bridgestone gume. Yamaha MT 09 je već treći motociklom za redom koji testiram, a koji je opremljen Bridgestone gumama. Ne znam da li ste upućeni, ali gume koje se ugrađuju serijski na motocike nešto su lošijih performansi u odnosu na iste gume koje kupujete u prodavnicama. To je iz razloga što se proizvođač guma trudi da na serijskim motociklima fabrički ugradi gume koje će duže trajati, na uštrb performansi.

Zašto vam ovo pišem? Iz razloga što zaista nemam ništa loše da kažem za Bridgestone gume, bar po pitanju performansi. Na suvom drže perfektno, a bogami i u kišnim uslovima. Nisam u skorije vreme vozio isti motocikl na različitim gumama, pa ne mogu da pravim poređenje sa drugim proizvođačima, ali sve pohvale za sad idu za Brdigestone. Mogu da kažem da sam na stazi vozio prvi stint vozio sa pogrešnim pritiskom u gumama i da me nisu izdale gume (o tome nešto kasnije).

Umerena i dobra elektronika

Yamaha MT 09 napravljena je za zabavu, a može da posluži i za svakodnevno vožnju. Uglavnom uz ovaj motocikl mi nekako ne ide mnogo elektronike. Na svu sreću u Yamahi su našli dobru meru po pitanju elektronskih pomagala.

Yamaha MT 09 poseduje ABS, kontrolu podizanja prednjeg točka, kontrolu proklizavanja u dva nivoa osetljivosti kao i tri režima vožnje (A, STD (standard) i B). Tokom celog testa i u tokom vožnje na stazi koristio sam samo A režim vožnje i nivo osetljivosti bio je na nivou 1.

  • A režim vožnje pruža maksimalnu snagu i direktan odziv na gas.
  • STD (Standard) režim vožnje pruža za nijansu sporiji odziv na gas.
  • B režim vožnje pruža još sporiji odziv za gas i B režim namenjen je vožnji u kišnim uslovima.

Što se kontrole proklizavanja tiče, nivo 1 pruža minimalno uključivanje kontrole proklizavanja i dozvoljava blago proklizavanje zadnjeg kraja. Nivo 2 je osetljiviji i uključuje se i na najmanje proklizavanje zadnjeg točka. Kontrola proklizavanja i kontrola podizanja prednjeg točka mogu da se isključe.

Yamaha MT 09
Kontrole su lepo raspoređene sa obe strane upravljača Foto: Bjbikers.com

U vožnji nije baš lako aktivirati kontrolu proklizavanja ako su gume u propisanom pritisku i dobro zagrejane, kao i ako je asfalt čist. Čisto demonstrativno sam par puta vozio na delovima puta gde ima sitnog šljunka i pri naglom odvrtanju gasa uspevao sam da aktiviram kontrolu proklizavanja. Kontrola proklizavanja radi lepo i ne seče preterano snagu. Oseti se samo kako zadnji kraj blago igra, a motocikl i dalje ubrzava.

Što se tiče kontrole podizanja prednjeg točka, situacija je nešto drugačija. Pri naglim ubrzanjima iz mesta, kada pređete 7.000 O/min, naročito u prvoj brzini prednji točak ima tendenciju da se podigne, čak i kada legnete na prednji kraj motocikla. U toj situaciji se tačno oseti (i čuje!) kako elektronika prekida isporuku snage i drži prednji točak spuštenim.

Na svu sreću kontrola proklizavanja i podizanja prednjeg točka može da se isključi jednostavnim pritiskom i držanjem na 2 sekunde tipku za TC (kontrolu proklizavanja). Kada se uključi kontrola proklizavanja, na instrument tabli uključuje se lampica za TC koja svetli. TC se lako uključuje ponovnim držanjem tipke ili isključivanjem i ponovnim uključivanjem motocikla. Bez kontrole proklizavanja u prve dve brzine ćete se sigurno voziti na zadnjem točku. Onaj ko je dizajnirao MT 09, sigurno jako voli da vozi na zadnjem točku, pošto je MT 09 idealan za to.

Foto: Bjbikers.com

Kad smo već kod instrument tabli, ona pruža sve informacije koje su vam potrebne. Poseduje indikator stepena prenosa, obrtomer, brzinomer, količinu goriva, a pomoću dva dugmeta na samoj instrument tabli možete da menjate informacije poput temperature rashladne tečnosti, dva odometra, trenutne potrošnje i prosečne potrošnje. Kada nivo goriva u rezervoaru spadne na rezervu, automatski se aktivira odometar koji meri pređenu distancu. Osim tih informacija, na ekranu možete videti u kom se režimu vožnje agregat trenutno nalazi, kao i nivo kontrole proklizavanja.

Sa povišenim vizirom solidna zaštita od vetra, odlična svetla

Iz Plattner Motors-a su se potrudili da mi pruže što bolji MT 09, te sam pored Akrapoviča imao priliku da vozim i sa dodatnim vetrobranom. Dodatni vetrobran me je dobro štitio u predelu grudi i dosta mi je značio u svakodnevnim vožnjama tako da bih ga toplo preporučio ukoliko planirate da vozite MT 09 i van grada.

LED svetla obavljaju posao odlično. Par stotina kilometra vozio sam u noćnim uslovima i svetla su odlično obavljala posao. Kratka svetla su dobro podešena, ne smetaju vozačima koji dolaze u susret, a osvetljavaju dovoljno ispred motocikla. Što se dugih svetala tiče, tu greške nema i snop svetla je veoma dugačak.

Utisci sa staze

Za kraj ostavljam ono najlepše, bar ono što je meni bilo najlepše. U okviru organizacije Track Day imam priliku da se oprobam na stazi Navak, to jest da testiram kako sebe tako i motocikle.

Prvi stint sa MT 09 protekao je u upoznavanju i napravio sam grešku koja je mogla skupo da me košta. Naime, još sam za +1 klik pojačao kompresiju. Tokom pripreme za stazu, zaboravio sam da proverim pritisak u gumama već sam na stazu izašao sa fabrički propisanim pritiskom u gumama za put. Što znači 2,3 bara napred i 2,8 bara nazad. Posle vraćanja iz prvog stinta, trener u okviru Track Day organizacije Kosta Jovanović, zabrinuto je pogledao ka mojim gumama i pitao da li sam spustio pritisak. Trenutak blama. Kada smo proverili pritisak u zadnjoj gumi već se popeo na 3,2 bara.

Kad su se gume ohladile, spustio sam pritisak u prednjoj na 2,1 bar, zadnju na 2,4 i bio sam spreman za sledeći izlazak, skoro. Prednja viljuška mi je i dalje bila mekana za stazu. Srećom na Navak i Track Day često dolazi Ian iz firme Moto Tek koji je stručnjak za ogibljenje. Pitao sam ga za savet i posavetovao me je da spustim predopterećenje (preload) za jedan podeok, što sam i uradio. Rezultat je bio odličan. Povratni osećaj je bio mnogo bolji i mogao sam mnogo kasnije da kočim, kao i da držim kočnice duže pod nagibom, jer sam imao dobar povratni osećaj sa prednjeg točka.

Yamaha MT 09 kao da je krojena za stazu. Ispucavanje iz krivina je odlično, gume su odlično držale, a kontrola proklizavanja nije se oglasila nijednom, a prilično sam naglo otvarao gas. Prolazak i prebacivanje iz krivine u krivinu takođe se lako obavljaju zbog male težine motocika i dobrog položaja vozača na motociklu.

Najjači adut na MT 09 bilo mi je kočenje i ulazak u krivinu pod kočnicama. Tu MT 09 drži odlično. Takođe je dobar i na izlasku iz krivina gde dozvoljava da se dosta rano i naglo otvara gas. Da li zbog dobrog rasporeda težine, dobre ciklistike ili guma ili svega zajedno, ali Yamaha MT 09 zaista dobro drži na izlasku iz krivina. Žao mi je što nisam vozio sa isključenom kontrolom proklizavanja, pošto verujem da ne bih imao nikakvih problema. Jedino me je malo nerviralo aktiviranje ABS sistema na zadnjem točku prilikom pravolinijskog kočenja. Već posle prvog stinta sam se navikao i kočio sam zadnjom kočnicom nešto nežnije na pravcu, dok sam u krivini koristio sav potencijal. Pri kočenju prednjoj se ABS nije oglasio nijednom, iako sam prilično kasno i jako kočio.

Još jedna pozitivna stvar što Yamaha MT 09 uopšte nije zamorna za vožnju na stazi, tako da sam ceo dan uživao. U krivinama i na kočenju mi je pomogla i jedna sitnica u vidu gripova na rezervoaru, koji mi nisu dozvoljavali da mi noga kliza. Osim toga, rezervoar je dizajniran upravo za vožnju na stazi.

Za one koji žele svestran motocikl

Ako treba da dam neki bliži opis Yamahe MT 09, onda bih rekao da je to svestran motocikl, sa koji možete lepo da se zabavite. MT 09 ima dvostruki karakter, do 6.000 O/min je pitom, a preko toga pretvara se u pravi sportski motocikl. Što se svakodnevne vožnje tiče, kroz grad je pravi zvrk i prolazi kroz sve gužve. Sa druge strane na otvorenom put se ponaša sasvim dobro, uz dodatnu zaštitu od vetra. Bez dodatne zaštitne mislim da je zamoran. Srećom nisam imao tih problema sa ovim dodatni vetrobranom. Sedište je sredje udobno, tako da se može putovati. Snaga od 115 KS nekako je dobra mera ukoliko želite motocikl sa kojim možete da se zabavite, a koji će opet biti nešto nežniji prema vašem novčaniku.

Poslednja dva dana testa, naravno padala je kiša. Kao što možete da pretpostavite, poslednja dva dana bila su rezervisana za slikanje, pa su lepše slike izostale. Kada sam vraćao MT 09 bio sam mokar do kože, a evo i dokaza za to:

Ono malo slika što sam napravio, ostavljam u galeriji:


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.