NaslovnaMoto GaražaIstorija MotocikalaYamaha R7 OW02 - Egzotična Yamaha namenjena stazi

Yamaha R7 OW02 – Egzotična Yamaha namenjena stazi

-

U svojoj istoriji gotovo svaki proizvođač imao je bar jedan model motocikla koji je bio napravljen isključivo za trkačku stazu, a zatim je homologovan i za vožnju u saobraćaju. Tako je Honda imala VTR1000SP1, Ducati je kasnije proizvodio Superleđeru i poneke R verzije svojih sportskih motocikala. Yamaha je imala svoj YZF-750 R7 poznat i kao OW02. Radilo se o limitiranoj verziji i najsofisticiranijem produkcijskom motociklu iz Yamahe.

Yamahu zapravo nije puno zanimala upotreba R7 OW02 na ulici, zato će vas i neki podaci pomalo (neprijatno) iznenaditi. Yamaha YZF-750 R7 OW02 imala je za cilj da Haga osvoji titulu WSBK šampionata, što im je skoro pošlo za rukom. Od agregata, preko šasije, pa do ogibljenja, sve na ovom motociklu bilo je vrhunsko, pa i sama cena. Uz R7 OW02 dolazili su trkački kitovi koji su znatno podizali snagu. Predstavljena 1998. godine, imala je za cilj da 1999. i 2000. godine pokori WSBK šampionat, što joj je zamalo i uspelo.

Serijski slab, za trke izuzetno snažan agregat

Tada su tehnička pravila WSBK šampionata nalagala da radna zapremina četvorocilindričnog agregata ne sme prelaziti 750 cm3. Tako je Yamaha za potrebe R7 OW02 zadržala četvorocilindrični agregat sa radnom zapreminom od 749 cm3. Međutim, unutrašnje komponente agregata, kao i obrada određenih delova bile su vrhunske. Ono što je tada i bilo tipično za neke motocikle je 5 ventila po cilindru. Yamaha R7 OW02 je tako imala 20 ventila i to izrađenih od titanijuma. Osim ventila od titanijuma i klipnjače su takođe bile izrađene od ovog plemenitog, izdržljivog, laganog i skupog materijala. Kovani klipovi ugrađeni su da izdrže sve napore koji su se stavljali pred ovaj agregat.

Kako bi sve bilo savršeno izbalansirano i precizno, glava agregata urađena je CNC tehnologijom.

Napajanje gorivom vršeno je preko injektora. Tu dolazimo i do zanimljivih podataka vezanih za YZF-750 R7 OW02. Sigurno očekujete vrtoglave brojke vezane za snagu agregata, ali to zapravo nije slučaj. Ukoliko je neko imao dovoljno sreće da kupi jedan od primeraka R7 OW02, dobio bi motocikl sa samo 106 KS! Međutim, Yamaha je u ponudi ostavila dva trkačka kita. Prvi je povećavao snagu na 135 KS, dok je drugi trkački kit povećavao snagu na maksimalnih 162 KS pri 13.700 O/min.

Yamaha R7 OW02 vožena na Endurance trci Bol D’or Foto: www.classic-motorbikes.com

Razlog za onih mršavih 106 KS leži u zakonu o maksimalnoj snazi motocikla koji je tada važio za Nemačku, tj. bar se Yamaha time pravdala. Ionako je svaki vlasnik R7 OW02 modela odmah uzimao makar jedan kit jer je jedina namena ovog motocikla bila trkačka staza.

Za postizanje snage od 162 KS bila je zahvalna i karbonska kutija za vazduh koja je zajedno sa ram air sistemom pomagala da se agregat “napoji vazduhom”. Sa svojih 162 KS, maksimalna deklarisana brzina iznosila je 290 km/h, iako je na stazi u WSBK šampionatu R7 OW02 dostizala i preko 300 km/h.

Šasija iz GP500 i vrhunsko ogibljenje

Šasija za Yamahu YZF-750 R7 OW02 pravljena je u saradnji sa GP500 ekipom. Aluminijumska šasija imala je dodatna ojačanja i dva puta veću torzionu krutost u poređenju sa tada još svežom Yamahom R1. Ohlins obrnuta prednja viljuška sa prečnikom štapova od 43 mm, kao i Ohlins zadnji amortizer bili su zaduženi za dobar povratni osećaj.

Foto: all-moto.net

Poput pravog trkačkog motocikla, Yamaha R7 OW02 nudila je mogućnost podešavanja ugla prednje viljuške, kao i pivota zadnje viljuške. U prilog je išla i suva težina od svega 176 kg. Zapremina rezervoara iznosila je 23 litre. Nešto veća zapremina ne bi trebalo da čudi, s obzirom da se radi o motociklu (skoro) spremnom za stazu, kojem je tokom trke potrebna veća količina goriva.

A na stazi umalo šampioni

Zvanično, Yamaha YZF-750 R7 OW02 nije osvojila titulu šampiona. Prvo, da počnemo od 1999. godine kada je R7 OW02 još bila u razvoju i kada ipak nisu uspeli da zabeleže rezultate kojim su se nadali. Zatim je 2000. godine Norijuki Haga umalo osvojio titulu, da nije bilo afere sa doping testom, zbog kojeg su Hagi oduzeti bodovi sa trke na Kjalamiju na kojoj je pobedio. Uz to, Hagi je zabranjen nastup na poslednjem trkačkom vikendu u sezoni.

Nezvanično Yamaha sa R7 OW02 gotovo da je tada već imala titulu u rukama. Haga je te sezone sa 5 pobeda (računajući i onu oduzetu sa Kjalamija), 3 druga mesta i 2 treća mesta dokazao da je Yamaha sa YZF-750 R7 OW02 itekako uspela da napravi fantastične rezultate.

Norijuki Haga na Yamahi R7 OW02 Foto: Foto: i.pinimg.com

Nije sve u novcu

Yamaha R7 OW02 bila je pravljena u limitiranoj verziji od svega 500 primeraka. Tadašnja cena iznosila je 32.000 dolara za osnovni model. Prvi trkački kit koštao je dodatnih 914 dolara, a drugi trkački kit koštao je 12.190 dolara.

Najzanimljivija stvar je da je lista čekanja bila podugačka jer je interesovanje bilo za znatno više primeraka od ponuđenih 500. Iako je neko imao milione, jednostavno nije mogao da dođe u posed ovog motocikla.

Zbog svoje jedinstvenosti i performansi, Super Streetbikes magazin uvrstio je Yamahu R7 OW02 u “top 10 najegzotičnijih motocikala”.

Čak i danas, mnogi čeznu za preživelim primercima ovog motocikla, a cene dostižu vrtoglave cifre. Jedino ostaje žal što Yamaha YZF-750 R7 OW02 nije zvanično odnela WSBK titulu, iako je Yamaha to zaslužila.

Foto: www.sportbikerider.us


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.