August 20, 2022
NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoAprilia RSV4 Factory 2021 - Snažna i moćna

Aprilia RSV4 Factory 2021 – Snažna i moćna

-

Aprilia RSV4 prvi put izbačena je na tržište 2009. godine kada je uzdrmala temelje superbajk kategorije. Kada se malo bolje pogleda unazad, Aprilia je zapravo sa RSV4 naterala sve proizvođače da se probude i počnu da unapređuju motocikle. Osvajanje WSBK šampionata sa Bjađijem dodatno je učvrstilo Apriliju na poziciji poželjnih motocikala. Gotovo dvanaest godina kasnije, Aprilia nam predstavlja novu RSV4 sa agregatom koji prebacuje 1.000 cm3 i koja donosi mnoštvo tehnologije preuzete iz MotoGP šampionata.

Aprilia se nažalost pre par sezona povukla iz WSBK šampionata, ali na sreću nije prestala da razvija RSV4. To što nisu u WSBK šampionatu omogućilo im je da izađu iz okvira pravila, pa su predstavili agregat koji premašuje 1.000 cm3, nešto slično kao što je Ducati uradio sa Panigale V4 modelom. Sa tim da je i Aprilia ostavila RR verziju koja podleže WSBK homologaciji. Danas vam predstavljamo RSV4 sa zapreminom od tačno 1.099 cm3.

Nov agregat veće radne zapremine

Za razliku od većine proizvođača koji za svoje V agregate koriste ugao od 90 stepeni između cilindara, Aprilia koristi ugao od samo 65 stepeni. Suočena sa zadovoljavanjem EURO5 emisionog standarda, a da ne bi izgubila na snazi, Aprilia je rešila da poveća radnu zapreminu agregata.

Aprilia RSV4 Factory 2021
Foto: Piaggio

U Apriliji su se odlučili da povećaju hod klipa, dok je prečnik ostao identičan. Hod klipa sada iznosi 53,3 mm (ranije 52,3 mm) dok je prečnik ostao na 81 mm. Povećanje hoda povuklo je sa sobom i promenu prečnika radilice, kao i promene u bloku agregata kako bi sve promene mogle da se upakuju. Sa povećanjem hoda klipa radna zapremina agregata porasla je na 1.099 cm3.

Snaga je ostala nepromenjena, odnosno iznosi 217 KS na 13.000 O/min. Međutim, obrtni moment je porastao, a povrh toga se maksimalni obrtni moment isporučuje na nešto nižim obrtajima. Prethodna generacija RSV4 isporučivala je 122 Nm na 11.000 O/min, a sada ta brojka iznosi 125 Nm na 10.500 O/min.

Nova Magneti Marelli 11MP ECU kontrolna jedinica zadužena je za upravljanje radom agregata. Takođe, omogućava i kačenje većeg broja dodataka jer umesto dosadašnjih 80 pinova, sada može da se zakači 140 pinova.

Aprilia RSV4 Factory 2021
Foto: Piaggio

Izduvni sistem je robustniji, za više keramike unutar katalizatora kako bi se pre postigla optimalna temperatura, a samim tim smanjila zagađenja.

Jedna stvar čime se Aprilia hvali na RSV4 je maksimalna brzina koja bez puno problema hvata dozvoljeni prag od 305 km/h.

Trkačka šasija sa svim mogućim podešavanjima

Jedna stvar u kojoj je Aprilia izuzetna je pravljenje šasija. Šasije koje Aprilia prave su dobre strukture i pružaju odličnu stabilnost i upravljivost. Međutim, ono po čemu je Aprilia jedinstvena sa svojim RSV4 je takoreći trkačka šasija koja nudi sva moguća podešavanja geometrije.

Počev od podešavanja ugla prednje viljuške, podešavanje pivota, a samim tim i visine zadnjeg kraja, pa do podešavanja pozicije agregata u samoj šasiji. Bezbroj podešavanja koje čine veliku razliku, naravno kada podešavanje obavlja stručno osoblje. Aluminijumska šasija ostale je manje – više ista. Promene je pretrpela zadnja viljuška, koja se sada sastoji iz tri elementra (ranije sedam) i zahvaljujući tome lakša je za 600 grama.

Položaj rezervoara za gorivo je poput onog na trkačkim motociklima, što znači da se većina zapremine nalazi ispod sedišta vozača. U rezervoar staje 17,9 litara goriva.

RSV4 Factory poseduje polu-aktivno Smart EC 2.0 Öhlins ogibljenje. Napred se nalazi NIX prednja viljuška, a pozadi TTX zadnji amortizer. Sistem nudi tri režima podešavanja ogibljenja (A1, A2 i A3) kao i tri mape koje se ručno prave i postavljaju prema instrukcijama vozača (M1, M2 i M3).

Aprilia RSV4 Factory 2021
Foto: Piaggio

Poput većine superbajk motocikala i Aprilia je na RSV4 ugradila nepogrešive Brembo Stylema kočione čeljusti. Na kočione čeljusti ugrašeni su karbonski usisnici, kako bi se omogućilo efikasnije hlađenje čeljusti pri vožnji na stazi. Napred se nalaze diskovi prečnika 330 mm, dok je pozadi jedan disk prečnika 220 mm.

Aprilia RSV4 Factory spremna za put sa svim tečnostima ima težinu od 202 kg.

Pioniri u elektronici na sportskim motociklima

Aprilia je upravo na RSV4 modelu iz 2009. godine ugradila toliko elektronike da su ostali konkurentni naspram RSV4 delovali tehnički zaostalo. Zato ne čudi što i RSV4 Factory za 2021. godinu poseduje elektroniku prema superbajk specifikacijama.

Čuveni APRC paket (Aprilia Performance Ride Control) koristi 6-osnu IMU jedinicu koja je preuzeta sa trkačkih verzija motocikla i predstavlja petu generaciju APRC elektronike.

Od elektronskih pomagala, RSV4 Factory poseduje:

ATC (Aprilia Traction Control) – kontrola proklizavanja sa rasponom podešavanja od 8 nivoa.
AWC (Aprilia Wherlie Control) – kontrola podizanja prednjeg točka, sa 5 nivoa podešavanja.
AEM (Aprilia Engine Map) – 3 mape isporuke snage agregata.
AEB (Aprilia Engine Brake) – kontrola motornog kočenja sa 3 režima kočenja, koja u obzir uzimaju i ugao pod kojim se motocikl nalazi.
ALC (Aprilia Launch Control) – kontrola startovanja za upotrebu na stazi, sa 3 nivoa.
AQS (Aprilia Quick Shift) – brza šaltalica koja omogućava promene stepena prenosa naviše i naniže bez upotrebe kvačila.
APL (Aprilia Pit Limiter) – omogućava da podesite maksimalnu brzinu za kretanje kroz boks.
ACC (Aprilia Cruise Control) – tempomat.

Aprilia RSV4 Factory 2021
Foto: Piaggio

RSV4 Factory takođe poseduje i ABS koji funkcioniše i kada je motocikl pod nagibom. Vozač na raspolaganju ima i 6 režima vožnje. Tri režima, Sport, Street i User namenjena su za vožnju u saobraćaju. Osim ova tri, postoje i tri režima (Race, Track 1 i Track 2) za vožnju na stazi.

Instrument tabla sa dijagonalom od 5″ urađena je u sportskom stilu. Sam prikaz ekrana poseduje dve pozadine, Road ili Track u zavisnosti od odabranih režima vožnje. Neizostavna je i opcija povezivanja pametnog telefona sa motociklom i omogućava razne funkcije, od glasovnih komandi, javljanja na telefon do slušanja muzike.

Malo drugačiji dizajn

Po pitanju izgleda, došlo je do blagih izmena, uglavnom iz aerodinamičkih razloga. Oklopi su rađeni prema uzoru na MotoGP RS-GP motocikl. Vozač sada ima za 11% veću zaštitu ramena od vetra, a pritisak u “air – box” povećan je za 7%. Krilca više nisu samo dodata na oklope, već predstavljaju integralni deo oklopa.

Aprilia RSV4 Factory dolazi u dve boje: “Losail Dark” i “Lava Red”. Iako se ne nadmeće u WSBK šampionatu, Aprilia je i dalje veoma popularan motocikl na stazama širom sveta, tako da će ljubitelji ovog RSV4 modela biti zadovoljni unapređenjima ovog odličnog superbajk motocikla.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.