July 14, 2020
Naslovna Garaža Zamena ulja, filtera i svećica na BMW R1200 GS Adventure 2006.

Zamena ulja, filtera i svećica na BMW R1200 GS Adventure 2006.

-

U ovom teksu opisaću standardne servisne radnje na BMW R1200GS Adventure koje uključuju sledeće: zamena ulja u agregatu i menjaču, zamena filtera za vazduh, kao i zamena svećica. U prethodnim tekstovima ste videli kako skinuti plastike i rezervoar, dalje kako kontrolisati i podešavati ventile, kao i kako održavati ABS kočioni sistem.

Zamena ulja u agregatu

Posao takodje dovoljno poznat svima, bez velikih razlika u odnosu na ono sto sam opisao ranije u temi za bmw r1100GS. Ukoliko razlike postoje, to je što je na bmw r1200gsa to donekle lakše uraditi. Pre zamene bilo kog ulja poželjno je napraviti desetak kilometara vožnje…

EcZYyhGw_o.jpg

Prva razlika je u skidanju zaštitnog lima. Do duše, nemaju svi vlasnici 1100GS problem koji sam ja imao zato što nisu imali svi fabrički BMW crash bar koji se kačio ispod zaštitnog lima, na iste zavrtnjeve. Tako se za skidanje lima, morao skidati rezervoar da bi se demontirao crash bar…

Ovde toga nema, dve navrtke za ključ 13, i dva torx T27 zavrtnja.

Ja volim da mi je motor čist, pa je to prilika da se lim očisti.

VIU90pt5_o.jpg

Pošto prethodni vlasnik nije promenio ulje vec oko 13000km, iskoristio sam priliku i castim motor jednim detaljnijim čišćenjem uz pomoć Liqui Molly Engine Flush sredstva za ispiranje motora.

7DlVFz0K_o.jpg

Sredstvo se sipa u motor sa starim uljem, pa se pusti da radi 15 minuta na leru. Potom se ulje ispusti u prihvatnu posudu, pa nalije neko jeftino ulje za još jedno ispiranje.

Kad se ispusti i drugo ulje, procedura je standardna – skidanje filtera za ulje, postavljanje novog uz prethodno mazanje gumice…

AvgaB4Yl_o.jpg
Ks3DTw0w_o.jpg
zI4BC899_o.jpg

Da napomenem da treba pripaziti prilikom ispuštanja vrelog ulja. Prvo naravno zato što može doći do opekotina, a drugo, ulje sa sredstvom za čišćenje je kao voda i pršti na sve strane.

wL3W6hCr_o.jpg

Mesto za filter ulja je na 1200GS na pristupačnijem mestu, tj. bliže ivici motora, tako da se filter može odvrnuti skoro bilo kakvim ključem za skidanje filtera, za razliku od 1100/1150 gde se nalazi u rupi i vidi mu se samo čelo. Pre vraćanja čepa za ispuštanje, zamenite podlošku na čepu.

Posle tri sipana litra ulja, motor sam pokrenuo. Posle gašenja precizno sam dodao potrebnu količinu ulja.

f5R5LQ0f_o.jpg

Zamena ulja u menjaču

Jednostavna procedura – odvrnite zavrtanj za ispuštanje ulja iz menjaca…

ShEBTeIV_o.jpg

Da se ulje ne bi slivalo po centralnom štenderu i okolini, postavite presečenu plastičnu bocu za prihvat ulja. Pošto se radi o količini od oko 800gr, boca od 1.5 litara će biti sasvim dovoljna.

WGWodSWc_o.jpg

Kada ulje krene, lagano odvrnite i čep za nalivanje ulja tako da vazduh udje u menjač i ulje brže izadje.

Sada sledi nalivanje novog ulja. Zavrnite čep za ispuštanje (uz postavljanje nove podloške!). Za ovu namenu sam sa Aliexpress-a naručio gigantski špric od 300 grama. Na špric sam naglavio parče creva koje koristim za zamenu kočione tečnosti.

mLhWieYd_o.jpg

Sa ovim špricem celu količinu od 800 grama koliko ide za zamenu, ubrizgam iz tri puta. Naravno, ovo može i bez šprica, ali sa ovako gustim uljem….

iHv8d8Oh_o.jpg

… mnogo lakše je sa špricem. Pre dolivanja ulja, u menjač sam istisnuo tubicu paste sa molibden-disulfidom.

iCBC1c65_o.jpg

Ovo utiče pozitivno na rad menjača kao i na vek trajanja. Potom ide zamena podloške na čepu za nalivanje ulja i posao je gotov.

Alat:

Ključ 13
Torx T27
Moment ključ
Ključ za skidanje filtera ulja 76mm, 12 uglova
Ključ za odvijanje čepa za nalivanje ulja
Imbus 8 (oba čepa na menjaču i čep na karteru)
Dosta krpa i krpica

Materijal:

4 litra motornog ulja (ja koristim Silkolene sa slike)
1 litar menjačkog ulja (koristim multigradno ulje uz dodatak LM paste za menjace)

Momenti zatezanja:

Čep za ispuštanje ulja iz motora: prvi prolaz: 23Nm, drugi 32Nm
Oba čepa na menjacu: 30Nm

Na narednoj stranici možete videti proceduru zamena filtera za vazduh, kao i zamenu svećica.

18,225FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
104PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se