NaslovnaMoto SportZanimljivosti sa Katalunja MotoGP testa

Zanimljivosti sa Katalunja MotoGP testa

-

Samo dan posle haotične trke na Katalunji vožen je i MotoGP test. Prikupili smo što više informacija, te vam donosimo zanimljivosti sa MotoGP testa voženog na stazi Katalunja.

Počećemo izveštaj sa Yamahom, budući da su oni ekipa koja je imala najviše posla na testu. Yamaha je na test donela mnoštvo novih stvari počev od drugačijeg izduva, preko raznih načina aktiviranja zadnje kočnice do novih podešavanja elektronike.

Maverik Vinjales bio je najvredniji na testu i odvezao je čak 98 krugova. Vinjales je u poslednjem krugu odvezao i najbrži krug testa.

Valentino Rosi nije motao brzi krug već se uglavnom fokusirao na razvoj Yamahe M1. Rosi je za razliku od Vinjalesa bio otvoreniji za pitanja novinara pa smo tako uspeli da saznamo neke detalje sa testa.

MotoGP test Katalunja Vinjales

Drugačiji izduv Yamaha je prvo testirala u toku trkačkog vikenda, ali su posle par pokušaja odlučili da probu ostave za test. Prema Rosijevim rečima novi auspuh pruža za nijansu bolje performanse od ovog koji trenutno koriste. Yamaha pokušava preko auspuha da učini agregat što pitomijim.

Sledeća stvar na kojoj je Rosi dosta radio je i aktiviranje zadnje kočnice na levoj strani upravljača. Budući da MotoGP motociklu dostižu velike nagibe u krivniama postalo je gotovo ne moguće koristiti konvencionalnim putem zadnju kočnicu. Nekolicina vozača koristi zadnju kočnicu aktivirajući je palcom preko polugice koja se nalazi na levoj strani upravljača.

MotoGP test Katalunja

Rosi je isprobao tu mogućnost, ali i mogućnost upotrebe standarne poluge kao kod prednje kočnice. Pošto MotoGP motocikli koriste kvačilo samo prilikom starta, to je otvorilo prostor za ugradnju ručice za zadnju kočnicu. Rosi je rekao da je doziranje kočnice na ovaj način bolje nego palcem, ali da je malo nezgodno jer nema mnogo prostora zbog ručice kvačila.

Samo da spomenemo da je ovakav način kočenja koristio Matija Pasini u Moto2 šampionatu.

Najbitnija stvar na testu bilo je isprobavanje elektronike. Guru za elektroniku, Mihel Gada koji je iz WSBK doveden u MotoGP šampionat očigledno je pogurao stvari nabolje. Posle testa Rosi i Vinjales složili su se da su otišli jedan korak napred sa elektronikom, ali da je to još daleko od savršenog i da je potrebno još vremena.

Na testu je testirana i Mišelinova prototip zadnja guma za 2020. godinu. Prema Rosijevim rečima nova guma je fenomenalna i pruža mnogo bolje prijanjanje i omogućavaju bolja ubrzanja iz krivina.

Honda unapređuje upravljivost

Ni Honda nije mirovala na testu već je imala pune ruke posla. Honda je testirala aerodinamični paket, uključujući i takozvanu “kašiku” prikačenu na zadnju viljušku. Honda ima šansu da homologuje još jednu verziju oklopa pa su dobar deo testa probavali par verzija oklopa. Cilj je bio da se pronađe rešenje koje će doprineti smanjenju podizanja prednjeg točka, a da se pri tome ne izgubi na maksimalnoj brzini.

Katalunja MotoGP testa

Markez je tesitrao i upoređivao neke od komponenti sa prošlogodišnjeg motocikla. Za ovu priliku korišten je Nakagamijev motocikl, budući da Japancu nije trebao jer je dobio priliku da isproba ovogodišnju verziju Honde.

Nakagami je zaradio poverenje Honde koja mu je ponudila da testira novu verziju RC213V. Nakagamijev test ovogodišnje RC213V će dobro doći Hondi da uporede razlike između ove i prošlogodišnje verzije.

Horhe Lorenco imao je težak pad u prepodnevnim satima kada je na spektakularan način “parkirao” svoju Hondu na ogradu od guma. Lorenco je prošao nepovređen i nastavio je da vozi test.

Pedrosa testirao KTM RC16

Pedrosa se oporavio od povreda i po drugi put ove godine testirao je za KTM. Prethodno je Pedrosa testirao na Muđelu, a sada se priključio i zvaničnom MotoGP testu. Sudeći prema rezultatima Pol Espargara, KTM ide u dobrom pravcu sa razvojem motocikla. Nadamo se da će Pedrosa pomoći ubrzavanju razvoja KTM -a.

Dani Pedrosa KTM
Foto: Philip Platzer

Rins testirao novu šasiju

Aleks Rins je u ponedeljak testirao novu šasiju, istu onu koju je Žintoli koristio tokom trke. Rins je izjavio da sa novom šasijom može bolje da koči, a da je pri tome GSX-RR zadržao istu upravljivost.

Silvan Žintoli nastavio je na testu da radi na novoj šasiji i nekim varijantama podešavanja. Ukoliko je tačno da se Rins oseća komotnije sa novom šasijom i ako se Suzuki odluči da je koriste već na Asenu možemo očekitvati da se Rins bori za pobedničko postolje.

Aleks Rins, Suzuki GSX-RR

Ducati za divno čudo nije testirao ništa veliko i spektakularno. U Ducatiju su uglavnom radili na sitnijim unapređenjima šasije i elektronike kao i na manjem aerodinamičkom dodatku. Ducati sitnicama pokušava da još malo poboljša prolaza kroz krivinu, jer je to jedina slabost Ducati Desmosedići GP19 motocikla.

Zanimljivosti sa Katalunja MotoGP testa

Andrea Doviciozo odvezao je 57 krugova i izjavio je da je zadovoljan unapređenjima i da sada ima bolji osećaj prilikom prolaska kroz krivine. Budući da predstoji trka na Asenu, za Ducati je veoma bitno da prirpeme motocikl za splet krivina ne bi li povratili izgubljene poene protiv Markeza.

Aprilia je radila test bez Aleš Espargara koji se povredio na trci kada je Smit naleteo na njega, tako da je Aprilia testirala sa Smitom i Janoneom. Smit je čak završio test ispre Janonea. Aprilia od svih ekipa ima najveći zaostatak i prava je šteta po Apriliu što Aleš Espargaro nije bio u prilici da testira.

Test na Katalunji ekipa koriste da bi pokušali da reše probleme koji se pojave u toku sezone, za sada je Yamaha bila u najvećim problemima i već na Asenu ćemo videti da li su ova unapređenja urodila plodom. Sledeći test MotoGP vozači i ekipe imaju zakazan za 05. avgust.

Vremena sa Katalunja MotoGP testa:

Zanimljivosti sa Katalunja MotoGP testa
Bjbikers časopis
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.