NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeKawasaki Versys 650 - Udobnost i ekonomičnost glavni aduti

Kawasaki Versys 650 – Udobnost i ekonomičnost glavni aduti

-

Kawasaki Versys 650 je na tržištu od 2007. godine i naslednik je čuvene KLE500 serije čiju oznaku je još uvek zadržao u svom nazivu. U svom punom nazivu, Kawasaki KLE650 Versys bio je na našem višednenoom testu nakon kog nam je bilo žao što se rastajemo od Versys-a.

Od prošle godine, Trio Kawasaki u okviru OMR grupacije postao je diler za Kawasaki i na test su nam prvo ustupili Versys 1000 SE (utiske o Versys 1000SE možete pročitati na linku – Kawasaki Versys 1000SE – Dugoprugaš bez premca), a sada je na red došao i manji Versys 650, koji je jednako spsoban i udoban za duga putovanja.

Foto: BJBikers

Dvocilindrični agregat koji su mnogi kopirali

Za pokretanje Versys 650 modela Kawasaki je nastavio sa svojim dvocilindričnim rednim agregatom. Pomenuti agregat su koristili i koriste mnogi proizvođači po Kawasaki licenci. Npr. Moto Morini u X Cape i Seiemmezzo modelima koriste upravo taj agregat, a i CFMOTO je u početku svog razvoja u 650MT, 650GT i 650NK verzijama koristio modifikovani agregat, naravno uz saglasnost Kawasakija.

Imali smo prilike da vozimo sve pomenute motocikle sa tim agregatom, ali je Kawasaki za potrebe Versys-a 650 taj agregat doterao do savršenstva.

Iako je reč o agregatu radne zapremine od 649 cm3 i snage od 67 KS (49 kW) na 8.500 O/min, sa maksimalnim obrtnim momentom od 61 Nm na 7.000 O/min, isporuka snage i osećaj su kao da je reč o daleko snažnijem motociklu.

Foto: BJBikers

Već od niskih obrtaja ima sasvim dovoljno snage da bez problema nosi i ubrzava sa vozačem, suvozačem i jednim koferom. Osim što lepo ubrzava, agregat je miran u radu, nema previše izražene vibracije i to malo vibracija koje se osete su uglavnom pri naglim ubrzanjima i ne izazivaju neprijatnosti ili trnjenja ruku ili nogu.
Agregat oduševljava radom i isporukom snage, a ne stidi se ni po pitanju performansi. Na testu maksimalne brzine dohvatio je 200 km/h, ali je na skali obrtomera bilo još raspoloživih obrtaja, tako da teoretski prebacuje pomenutih 200 km/h. Ni na ubrzanju nije loš. Na našem testu ubrzanja na 220 metara Versys 650 je postigao 146 km/h.

Menjač je precizan, ali je nešto tvrđi. Odnosi u menjaču i finalnom prenosu su dobro odmereni što je još jedan od razloga zbog kojeg Versys 650 tako dobro raspolaže snagom.

Potrošnja sa suvozačem i koferom kretala se oko 4,7 litara, a ukoliko ga vozite na auto putu pri brzini od 130 km/h, potrošnja iznosi oko ili nešto preko 5,5 litara na 100 km.

Odlično ogibljenje, raspored mase je mogao biti bolji

Kawasaki je i za noviju generaciju Versys-a 650 zadržao čeličnu cevastu šasiju, ali je ogibljenje unapređeno. Na ogibljenju se nije štedeleo. Kawasaki i Showa imaću dugu saradnju, a na Versys 650 ugrađeno je Showa obrnuta prednja viljuška sa prečnikom štapova od 41 mm sa odvojenom funkcijom podešavanja. Podešavanje povrata nalazi se u desnom štapu, a predopterećenje opruge podešava se u levom štapu. Zadnji amortizer ima podešavanje predopterećenja opruge i “remote adjuster” radi lakšeg podešavanja. Hod prednjeg točka iznosi 150 mm, a zadnjeg točka 145 mm.

Generalno, ogibljenje se ponaša odlično. Neravnine naših puteve upija dobro, a dovoljno pruža čvrstoće da motocikl sluša svaku zadatu komandu. Međutim, jedna boljka nije još uvek rešena, a to je raspored mase. Ukoliko malo pažljivije pogledate fotografiju ispod ovog pasusa, videćete da se zadnji amortizer nalazi postavljeno ispod sedišta vozača. To prouzrokuje mali disbalans u rasporedu mase i prednji kraj bude rasterećen kada nosite suvozač i kofere. To se ogleda u malo sporijem odzivu prednjeg kraja. To se donekle može rešiti podešavanjem ogibljenja i situacije je mnogo bolja kada je samo vozač na motociklu. Doduše, Versys 650 je putni motocikl i nema potrebe za agresivnijom vožnjom kod koje se ovaj problem najviše ispoljava.

Foto: BJBikers

Za kočenje Versys 650 koristi Nissin dvoklipne plivajuće kočione čeljusti i dva diska prečnika 300 mm, dok se pozadi nalazi jedan disk prečnika 250 mm. Kočnice solidno obavljaju svoj posao. Na zaustavnom putu sa 80 – 0 km/h zaustavni put iznosio je 21 metar. Poredeći sa ostalim konkurentnim motociklima taj rezultati nije sjajan, ali nije ni loš, tako da kočnice dobijaju srednju ocenu.

Udobnost jedan od glavnih aduta

Iako Versys 650 sa međusovoninskim rastojanjem od 1.415 mm i ukupnom dužinom od 2.165 mm ne spada u gabaritne motocikle, nudi sasvim dovoljno prostora za vozača i suvozača. Jedan od razloga za to je i visina sedišta od 845 mm zahvaljujući kojoj je automatski napravljeno prostora za noge. Nogostupi su postavljeni tako da su noge u opuštenom položaju, a upravljač je postavljen široko tako da je pozicija vozača udobna i opuštena. Samim tim što je upravljač postavljen uspravno i nešto šire, ulazak u krivine i manevrisanje se obavljaju lako.

Ono što se mora istaći i pohvaliti je udobnost. Versys 650 je defitnitivno jedan od najudobnijih motocikala koje smo imali prilike da vozimo. Jednostavno je motocikl koji ne traži pauze, a uz zapreminu rezervoara od 21 litru bez stajanja možete preči oko 400 km.

Foto: BJBikers

Zaštita od vetra na ovom primerku je bila više nego odlična i za to je zaslužan visok i širok vetrobran koji je deo paketa dodatne opreme. Nažalost, nismo imali prilike da probamo verziju sa fabričkim vetrobranom, ali na zvaničnim fotografijama deluje da i fabrički vetrobran pruža dobru zaštitu.

Štitnici ruku, prednji deo oklopa i rezervoar štite noge i dobar donji deo tela i uz udobno sedište može dugo da se uživa u vožnji.

Versys 650 dolazi sa livenim felnama u standardnim dimenzijama guma i felni za ovu kategoriju, to jest dimenzija prednje gume iznosi 120/70 ZR17 M/C (58W), a zadnje 160/60 ZR17 M/C (69W).

Foto: BJBikers

Pregledna, moderna instrument tabla i kontrola proklizavanja

TFT instrument tabla je potpuno kolorizovana, pregledna u svim uslovima i sa svim potrebnim informacijama. Od elektronskih pomagala poseduje kontrolu proklizavanja sa dva nivoa osetljivosti i mogućnošću isključivanja. ABS je takođe prisutan.

Realno, u vožnji će se kontrola proklizavanja retko aktivirati, evenutalno ako je podloga baš klizava i ako u prvom stepenu prenosa naglo dodate gas. Versys 650 je zbgo mase od 219 kg sa svim tečnostima sam po sebi stabilnim i nudi dosta mehaničkog prianjanja te se kontrola proklizavanja gotovo nikad ne aktivira.

Foto: Kawasaki

LED svetla su odlična i samo dodatno pružaju samopouzdanje da se vozite u svim uslovima.

Među najboljim u svojoj klasi

Kada se podvuče crta, Kawasaki Versys 650 je definitnivno među najboljim u svojoj klasi. Po udobnosti se može porediti sa Suzuki V-Strom 650, ali bih zbog boljeg ogibljenja, kočnica i zaštite od vetra prednost dao Versys-u. Sa Yamahom Tracer 7 je tu negde po performansama, tako da se Versys 650 veoma visoko kotira u svojoj kategoriji i to sa razlogom.

Dobre strane Versys 650 su: isporuka snage, mala potrošnja, udobnost, zaštita od vetra, ogibljenje
Loša strana: Raspored mase

U dobre strane može da se uvrsti i cena koja za Versys 650 iznosi 8.766 EUR, dok je za Versys 650 SE potrebno izdvojiti 8.913 EUR.

Motocikle i druga vozila iz Kawasaki ponude možete pogledati u Trio Kawasaki salonu na adresi Radnička 22 u Beogradu. Možete posetiti i njihovu veb stranicu na sledećim linku – Kawasaki Trio Motors.

Ukoliko posedujete Kawasaki Versys 650, svoj utisak možete ostaviti u temi na forumu.

Foto: BJBikers

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.