NaslovnaMoto GaražaPredstavljamo2022 Aprilia Tuareg 660 - Sposoban "mali" adventure motocikl

2022 Aprilia Tuareg 660 – Sposoban “mali” adventure motocikl

-

Kako se približavaju kraj godine i EICMA sajam motocikala, tako se sve više priča o novom adventure motociklu srednje radne zapremine. Aprilia je nakon objave RS660 i Tuono 660 modela počela sa najavama Tuareg 660 modela. Budući da se Tuareg priprema već tri godine i da su neke kolege iz svetskih moto magazina već imale priliku da provozaju predproizvodni model, pretpostavljamo da ćemo uskoro i zvanično ugledati Tuareg 660. Pošto već kruži dosta informacija o ovom motociklu, predstavićemo vam sve što smo saznali.

Za jedan adventur motocikl sa kojim želite da pređete nepristupačne off road predele bitno je da motocikl bude što lakši, da ima dobar odnos snage i težine i da je izdržljiv. Zato su i stvoreni motocikli srednje radne zapremine.

Yamaha Tenere 700 već godinama unazad prednjači u smislu popularnosti, a sve zbog dobrog odnosa cene i svega što pruža. Aprilia je to uvidela, te je nakon razvoja agregata za sportski RS660 odmah započela i sa razvojem adventur motocikla. Oznaka ili ime Tuareg nije novo u ponudi Aprilije, jer su krajem osamdesetih godina proizvodili Tuareg Wind 600. Preko 30 godina kasnije, Aprilia ponovo počinje sa proizvodnjom Tuareg modela.

Dobro prilagođen dvocilindraš

Tuareg 660 deli agregat sa RS660 i Tuonom 660, sa tim da je agregat na Tuaregu ipak pretrpeo dosta promena, kako na polju isporuke snage, tako i na polju kompaktnosti i izdržljivosti. Zapremina agregata ostala je na 659 cm3, s tim što maksimalna snaga nije ista. Tuareg 660 će isporučivati 80 KS na 9.000 O/min (poređenja radi, Tuono 660 isporučuje 100 KS na 10.500 O/min).

Poenta kod adventure motocikala nije što veća snaga, već što bolja isporuka snage na niskim i srednjim obrtajima. Zato je Aprilia prilagodila isporuku snage tako što su žrtvovali snagu na visokim obrtajima, kako bi dobili više snage na niskim obrtajima. Pored drugačije mape rada agregata, do promene isporuke snage došlo se i promenom tajminga otvaranja i zatvaranja ventila. Usisni tuneli u kutiji filtera vazduha su duži, što takođe pomaže u povećanju obrtnog momenta.

Foto/Source: news.fr-24.com

Promene su izvršene i na karteru koji je plići. Plići karter je dizajniran kako bi se postiglo veće rastojanje od tla i time smanjio rizik od udarca u karter kada se vozi preko nepristupačnih terena. Bez obzira što je karter plići, zapremina ulja je ostala identična kao kod RS660 i Tuono 660 modela.

Na polju izdržljivosti urađeno je to da se agregat kači na čak šest mesta (RS660 ima tri mesta kačenja, Tuono 660 dva). Dva nosača nalaze se na cilindrima i glavama agregata, dok je treće mesto kačenja na zadnjoj viljušci. Četvrti i peti nosač se nalaze na zadnjem delu agregata, a šesti i poslednji nosač na glavi zadnjeg cillindra i kači se za šasiju. Aprilia se odlučila na takav korak kako bi osigurala da ne dođe do pucanja nosača prilikom vožnje na neravnim i grubim terenima.

Izdržljiva i lagana šasija

Tuareg 660 koristiće cevastu šasiju sa čeličnim pločama na nekim mestima. Upotrebu čelične cevaste šasije Aprilia pravda malom težinom, kao i time da su tim tipom šasije postigli krutost koja je potrebna jednom adventur motociklu.

Kada je reč o ogibljenju, Aprilia se odlučila za Kayaba ogibljenje. Napred se nalazi potpuno podesiva viljuška prečnika 43 mm sa hodom od 240 mm i progresivnim oprugama. Identičan hod poseduje i zadnji amortizer.

Dimenzije točkova od 21″ napred i 18″ napred su već karakteristični za ovaj segment adventure motocikala. Na Tuareg 660 su montirani žbičani točkovi sa tubeless gumama. Prema rečima inženjera iz Aprilije za upotrebu tubeless guma bez unutrašnje gume odlučili su se zbog manje težine, ali i veće inercije koja neizostavno dolazi sa većom težinom.

2022 Aprilia Tuareg 660
Foto: bearacerclub.aprilia.com

Rezervoar zapremine 18 litara dizajniran je tako da u predelu kod nogu bude uži, kako bi se ostavilo dovoljno prostora da vozač može da upravlja motociklom u stojećem položaju.

Na kočnicama se nije štedelo jer se napred nalazi Brembo dvoklipna kočiona čeljust i dva diska prečnika 300 mm. Pozadi se takođe nalazi Brembo kočiona čeljust, ali jednoklipna i jedan disk prečnika 260 mm.

Što se same mase motocikla tiče, ona bez tečnosti iznosi 187 kg. Dakle sa svim tečnostima Tuareg 660 ti trebalo da ima masu oko 200 kg. Na prvi pogled deluje i da će zaštita od vetra biti solidna, pošto se vidi nešto širi i viši vetrobran.

LED svetlosna grupa i verovatno dovoljno elektronike

O elektronskom paketu nema previše informacija. Pretpostavljamo da će poput RS660 i Tuono 660 i Tuareg 660 imati Ride-by-wire sistem. ABS je sad obavezna i neizostavna stvar, sa tim što se radi o adventure motociklu, te će verovatno postojati i režim vožnje u koje ABS može da se isključi.

Verovatno će biti mogućnost odabira nekoliko režima vožnje, kao i podešavanja isporuke snage. Aprilia je poznata po svojoj dobroj elektronici, pa verujem da ni Tuareg neće izaći sa “siromašno” elektronikom.

Instrument tabla je moderna sa kolorizovanim TFT ekranom dijagonale 5″ i sa pregršt informacija. Tuareg 660 će zadržati i prepoznatljiv Aprilia oblik prednje LED svetlosne grupe sa tri fara. Zadnje svetlo, stop svetlo kao i migavci takođe su urađeni u LED tehnologiji.

Foto/Source: www.aprilia.com

Dosta truda oko Tuarega

Na osnovu svega opisanog vidi se da je Aprilia uložila dosta truda prilikom razvoja Tuareg 660 modela. U prilog tome govore činjenice da se na ovom motociklu radi već tri godine, kao i da se ne radi o “prepakovanom” Tuono 660 modelu, već je Tuareg 660 razvijan gotovo od nule. Čak je i agregat pretrpeo solidne promene kako bi postao pogodan za adventur motocikl.

Aprilia pokušava da sa Tuaregom bude između Yamaha Tenere 700 i KTM-a 890 Adventure R. Za sada se čini da su napravili odličan motocikl, još samo da bude cenovno konkurentan i Tuareg 660 će sigurno napraviti veliki uspeh na tržištu.

Za utiske i komentare o novoj Apriliji Tuareg 660 možete posetiti i temu na forumu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.