NaslovnaMoto Sport24 časa Le Mana - SERT ubedljiv!

24 časa Le Mana – SERT ubedljiv!

-

Na 44. izdanju trke 24 časa Le Mana imali smo prilike da gledamo dobru i zanimljivu trku, čiji početak je protekao pomalo dramatično. Zapravo, tokom cele trke događala su se odustajanja ekipa koje su bile favoriti za pobedu.

Sa pol pozicije startovala je YART Yamaha. Čast da započne trku pripala je Karel Haniki. Čeh je među prvima dotršao do svog motocikla, ali mu se prilikom starta ugasio motor čime je izgubio dragoceno vreme.

U prvoj krivini dogodio se incident kada je jedan od vozača doživeo “highside” pad i tom prilikom srušio još dva vozača. Pri padu, Silvan Barier je ostao zaglavljen ispod zapaljenog motocikla. Zatim je Hugo Kler pritrčao i izvukao Bariera ispod zapaljenog motocikla. Zbog ovog sportskog i pre svega humanog poteza, Kler je dobio “EWC Spirit Trophy” za sportsko ponašanje i fer-plej.

Proboj YART-a i odlična vožnja SERT ekipe

Karel Hanika je nakon greške na startu trke odlično odvozao svoj prvi stint probivši se do druge pozicije. Vođstvo je preuzela SERT Suzuki ekipa. Činilo se da će glavna borba za pobedu da se vodi upravo između SERT i YART ekipe.

Borba je trajala do duboko u noć kada je na nesreću YART ekipe agregat iz njihove R1 ispustio dim. Mehaničari u boksu su brzo izvadili agregat iz šasije i pokušali da ga oporave, ali i pored svih napora, YART ekipa morala je da odustane od dalje trke.

SERT ekipa je nakon toga održaval ritam i mudrom vožnjom uspela da doveze Suzuki GSX-R 1000 do pobede na prestižnoj trci 24 časa Le Mana.

Suzuki SERT ekipa pobednik trke 24 časa Le Mana (vozači Silvan Gintoli, Greg Blek i Ćavier Simeon) Foto: Suzuki Racing

Odlično drugo mesto za SRC Kawasaki

SRC Kawasaki ekipa (u vozačkom sastavu sa Džeremi Gvarnonijem, Ervan Nidžonom i David Čekom) nekako je tiho i neprimetno vozila celu trku. Upravo strpljivom i pametnom vožnjom, kao i time što su koristili kikseve protivnika uspeli su da dođu do druge pozicije i time još jednom ostvare fantastičan rezultat.

SRC Kawasaki Foto: Kawasaki

BMW Motorrad World Endurance Team teškim radom do treće pozicije

BMW Motorrad World Endurance Team (vozači Markus Rajterberger, Ilija Mikalček i Ćavijer Fore) imali su malo veći zaostatak na početku trke. Prvo je Rajterberger pao u prvom satu trke, a zatim su morali dodatno još jednom u boks da reše probleme prouzrokovane padom.

Zbog tih problema pali su daleko nazad, gotovo u poslednoj trećini poretka. Ostatak trke, cela ekipa vozila je fokusirano i na kraju su nagrađeni potpuno zasluženim trećim mestom. To je takođe bila i prva trka za novi BMW M1000RR.

BMW Motorrad World Endurance Team Foto: BMW

Diskvalifikacija za Bolliger ekipu

Jedna zanimljivost dogodila se nakon trke i tehničke komisije. Naime, tehnička komisija utvrdila je da je Bolliger Team Switzerland koristio rezervoar goriva zapremine goriva koja nije po propisana. Velika je šteta što su odvezli odličnu trku i što je sav trud vozača bačen u vodu.

Fantastična National Motos ekipa i pobeda u superstock klasi

Verovali ili ne, prva Honda koja je završila trku nalazila se na 4. pozciij. Ne, to nije EWC ekipa F.C.C. TSR France, već superstok ekipa National Motos! Vozači Stefan Egea, Đulijan Antiga i Kevin Trueb, uz podršku ekipe osvojili su fantastično 4. mesto u generalnom poretku i prvo mesto u superstock klasi. Uz to su osvoji i Dunlop trofej za najbolje plasiranu nezavisnu ekipu.

Nakon uzbudljive trke 24 časa Le Mana, sledeća endurans trka vozi se 17. jula trkom 12 časa Estorila.

Za komentare i diskusiju o trci 24 časa Le Mana možete posetiti našu temu na forumu.

Rezultati trke 24 časa Le Mana:

24 časa Le Mana
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.