NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK kalendar za 2022. godinu

WSBK kalendar za 2022. godinu

-

Iza nas je ostala jedna od najuzbudljivijih (ako ne i najuzbudljivija) sezona u istoriji WSBK šampionata. Kako stvari stoje i sledeća sezona bi mogla biti jednako zanimljiva. Rej i Toprak ostaju u svojim ekipama, Reding je prešao u BMW, a Bautista je već odradio prvi test na kojem je bio izuzetno brz na Ducati Panigale V4R-u. Već možemo da se nadamo dobroj sezoni i da naslutimo šta nas čeka jer je izašao WSBK kalendar za 2022. godinu. Za razliku od prošle sezone u kojoj je bilo par izmena u hodu, sledeća sezona bi trebalo da bude nešto stabilnija po pitanju rasporeda trka.

Nažalost, kako stvari stoje sezona neće započeti na stazi Filip Ajlend u Australiji. Staza Filip Ajlend je godinama tradicionalno bila domaćin prve trke. Preliminarni WSBK kalendar za 2022. godinu ne sadrži Filip Ajlend kao prvu trku. Navodi se da će se trka u Australiji voziti, ali još nije dodeljen datum održavanja trke. Tako da još uvek postoji mala šansa da će to biti prva trka u šampionatu, ali su šanse mizerne.

Tako da tradicionalni početak sezone u februaru izostaje. Umesto toga, početak sezone održaće se početkom aprila na stazi Aragon u Španiji. Sve staze koje su se vozile ove godine ostaju u kalendaru, sa tim da je staza Most u Češkoj dobila svoje stalno mesto u kalendaru. Kad smo kod staze Most, na istoj se trenutno vrši velika rekonstrukcija i zamena asfalta i ivičnjaka.

U kalendaru se navodi da će biti održano 13 rundi šampionata, sa tim da nije još obelodanjena staza na kojoj će se voziti 13. runda.

Završetak sezone i naredne godine planiran je da se održi na novoj stazi Mandalika koja se pokazala kao odlična staza.

WSBK kalendar za 2022. godinu:

Datum:Staza:Država:Dešavanje:
8 -10. aprilAragonŠpanija1. Runda
22 – 24. aprilAsen TTHolandija2. Runda
20 – 22. majEstorilPortugal3. Runda
10 – 12. junMizanoItalija4. Runda
15 – 17. julDonington Park Engleska5. Runda
29 – 31. julMostČeška6. Runda
9 – 11. septembarManji KurFrancuska7. Runda
23 – 25. septembar KatalunjaŠpanija8. Runda
7 – 9. oktobarPortimaoPortugal9. Runda
21 – 23. oktobar San Huan VilikumArgentina10. Runda
11 – 13. novembarMandalikaIndonezija11. Runda
*Filip AjelndAustralija12. Runda
**13. Runda

* – Datum održavanja trke biće naknadno objavljen
** – Datum održavanja trke i staza biće naknadno objavljeni

WSBK šampionat ima dobar raspored sa dovoljno razmaka između trkačkih vikenda. Standardno dugačka letnja pauza biće od 31. jula do 9. septebmra. WSBK i WSS šampionat vozi se na svim stazama, dok se SSP300 šampionat vozi samo na stazama u Evropi.

Ostaje nada da će se trka u Australiji održati, a to će zavisiti od globalne pandemije i mera koje trenutno vladaju u Australiji.

Čeka nas duga pauza do prve trke u aprilu, ali kako stvari stoje verovatno je ispred nas još jedna zanimljiva sezona sa mnogo konkuretnih vozača i timova.

Dok trkačka sezona ne počne, možete posetiti temu na forumu posvećenu moto sport dešavanjima za sezonu 2022. godine i diskutovati o svemu sa našim forumašima.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.