NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeYamaha Tracer 9 GT+ - Najkompletnija putna Yamaha

Yamaha Tracer 9 GT+ – Najkompletnija putna Yamaha

-

Do sada smo imali prilike da testiramo Tracer 9 i Tracer 9 GT, a kao šlag na tortu došla je Yamaha Tracer 9 GT+ sa kojom smo se družili nepunih 900 km tokom kojih smo se uverili da je Tracer 9 GT+ najkompletnija putna Yamaha.

Yamaha Tracer 9 GT+ nastala je na bazi standardnog Tracer 9 modela, sa ciljem da se vozačima pruži sve što im je potrebno: snažan, upotrebljiv i pouzdan agregat sa ne tako velikom potrošnjom goriva, upravlji i udoban motocikl sa elektronikom koju vožnju čini bezbednu i još nekim dodacima za ugodnije putovanje.

Do sada sam imao prilike da testiram gotovo sve motocikle iz Yamaha ponude i kompletnu gamu Tracer modela. Pre nego što nastavim sa opisom karakteristika, odmah slobodno mogu reći da je Yamaha Tracer 9 GT+ najkompletnija putna Yamaha do sad, a razloga je nekoliko. Idemo redom.

Efikasan i snažan agregat sa karakterom

Trocilindrični redni agregat koji Yamaha koristi za Tracer 9, MT09 i XSR 900 modele puni deset godina od kako je prvi put razijen. Od tada do danas prošao je razna unapređenja i danas poseduje radnu zapreminu od 890 cm3 sa maksimalnom snagom od 119 KS na 10.000 O/min i maksimalni obrtni moment od 93 Nm na 7.000 O/min.

Radi se o izuzetno pouzdanom agregatu koji tokom svojih deset godina eksploatacije nije pokazao nikakvih serijskih problema ili grešaka. Dakle, kada je reč o pouzdanosti, tu je CP3 agregat gotovo savršen.

Yamaha Tracer 9 GT+
Foto: BJBikers

Tri cilindra u vožnji

Karakteristika CP3 agregata je da raspolaže sa snagom u celom rasponu obrtaja, ali nije tajna da voli da se zavrti kako bi ispoljio svoj pun potencijal. Od niskih oko 3.000 O/min počinje da isporučuje snagu za više nego dovoljnu laganiju vožnju u slučaju da imate potrebu da se krećete niskim brzinama.

U toku putovanja i vožnje mu nekako najviše prija između 5.000 – 6.000 O/min. Tada mu je krstareća brzina već na oko 130 km/h, a potrošnja nije prevelika. Sa suvozačem i sva tri kofera prosečan potrošnja kretala se oko 6 litara na 100 km i sa zapreminom rezervoara od 19 litara može da se pređe malo preko 300 km.

U realnim uslovima rezerva goriva uključivala se između 280 – 300 km, a najviše što smo uspeli da iscedimo iz jednog rezervoara bilo je oko 320 km. Verujem da uz racionalniju vožnju i samokontrolu ne odvrtanja gasa naglo, autonomija bi mogla biti i bolja.

Kad smo kod samokontrole, gotovo je nemoguće odeleti karakteru CP3 agregata koji kada se zavrti preko 6.000 O/min počinje da dobija sportski karakter.

Na testu ubrzanaj na 220 metara dostigao je 166 km/h, dok je maksimalna brzina limitirana na 225 km/h.

Kvikšifter treće generacije

Na spisku stavki koje Tracer 9 GT poseduje nalazi se i kvikšifter treće generacije koji funkcioniše pri promeni stepena prenosa naviše i naniže bez upotrebe kvačila. Ono što razlikuje ovaj kvikšifter od bilo kojeg koji sam do sad imao prilike da probam jeste to što promena stepena prenosa naniže može da se obavi i kada se ubrzava.

Na većini, da ne kažem na gotovo svim kvikšifterima koji funckionišu i naniže, potrebno je pustiti gas da bi promena stepena prenosa naniže mogla biti izvršena.

Foto: BJBikers

Poluaktivno ogibljenje, dobre kočnice

Tracer 9 GT+ poseduje identičnu “Diamond” šasiju koju poseduju i ostale verzije Tracera-a, ali razlike postoje u ogibljenju, jer Tracer 9 GT+ poseduje KYB poluaktivno ogibljenje koje funkcioniše u saradnji sa 6-osnom IMU i ECU-om i preko solenoida u trenutku prilagođava ogibljenje uslovima na putu. Samo podešavanje ogibljenje poseduje dva režima (A-1 i A-2) koji su u osnovi takoreći sportski i putni režim, a postoji i mogućnost mehaničkog podešavanja.

Ogibljenje funckioniše solidno. Povratni osećaj je tu, iako je čudno i malo teško naviknuti se na promene u osećaju prilikom prolaska kroz krivine. Da se razumemo, sve radi kako treba, samo je osećaj malo čudan.

Glavna prednost poluaktivnog ogibljenja i generalno elektronskog podešavanje je u tome što se lakše prilagodi i podesi kada vozite sa ili bez suvozača i prtljaga.

Dobre kočnice, “Unified Braking” sistem i radar

Na polju kočenja Yamaha još uvek ostaje verna svojim radijalno postavljenim četvoroklipnim kočionim čeljustima i diskovima prečnika 298 mm napred i jednim kočionim diskom prečnika 267 mm pozadi.

Kočnice su sasvim zadovoljavajuće za svoju namenu. Na testu zaustavnog puta Tracer 9 GT+ se sa 80 – 0 km/h zaustavio za 18,4 metra, što smatramo odličnim rezultatom.

Unified braking sistem i radar

Tracer 9 GT+ poseduje unified braking sitem, koji je u bukvalnom prevodu objedinjeni sistem, odnosno kada se koči npr. samo prednjom kočnicom, hidraulična jedinica putem IMU senzora beležli brzinu okretanja prednjeg i zadnjeg točka i dodaje silu kočenja i na zadnu kočnicu i na taj način čini kočenje što efikasnijim.

U realnosti se ne oseti bilo kakva intervencija od strane sistema i motocikl se ponaša normalno prilikom kočenja.

Ovaj sistem povezan je i sa radarom, koji Tracer 9 GT+ takođe poseduje. Kada se vozi konstantnom brzinom od npr. 130 km/h, radar beleži dešavanje ispred motocikla i ukoliko se približavate vozilu ispred, radar usporava motocikl i drži distancu do vozila ispred.

Distancu do vozila ispred možete podesiti putem prekidača na levoj strani upravljača.

U praki ovaj sistem radi odlično. Prvi put kada sam isprobavao i približavao se vozili ispred većom razlikom u brzini, nije mi bilo svejedno i prst na kočnici je bio pripravan. Međutim sistem ne samo da efikasno reaguje već i usporava motocikl dovoljno nežno da ga ne destabilizuje. Kada se vozilo ispred skloni ili kada pređete u drugu traku, motocikl nastavlja sa ubrzanjem do brzine koja je zadata na tempomatu.

DNK od MT09, najudobnija Yamaha do sad

Kada se sedne na bilo koji Tacer 9, oseti se DNK sa naked MT09. Zapravo, Tracer 9 GT+ dođe kao oklopljeni MT09, sa prilagođenom geometrijom.

Položaj sedenja je uspravan, ali nekako odaje utisak kao da se seti na pravom sport – turing motocikl. Širok upravljač i viši položaj sedenja (visina sedišta je podesiva u rasponu od 820 – 835 mm) kao i međuosovinsko rastojanje od ravno 1.500 mm omogućavaju da se Tracer 9 GT+ lako obrušava u krivine.

Isporuka snage i prianjanje zadnjeg kraja na izlascima iz krivina daju osećaj samopouzdanja za naglo otvaranje gasa i ispucavanje iz krivina, a čak i da zadnja guma popusti, kontrola proklizavanja je na visini zadatka.

Sedište je udobno i Tracer 9 GT+ je zapravo najudobnija Yamaha koju sam do sad imao prilike da vozim. Udobnost jednako važi kako za vozača, tako i za suvozača.

Kada je reč o zaštiti vetra, vetrobran ima dodatni deflekto i ostajete dobro skriveni od udara vetra. Jedino što u nekim situacijama vetrobran zna da pravi čudnu turbulenciju i zvuk, ali ne u svim situacijama. Štitinci ruku su takođe deo standardne opreme kao i grejači ručki upravljača.

Precizna elektronika, pregledna instrument tabla

Instrument tabla na Tracer 9 i Tracer 9 GT verzijama je uvek bila kontroverzna, ali zato Tracer 9 GT+ poseduje drugačiju instrument tablu. Potpuno kolorizovana, dijagonale 7″ sa svim potrebnim informacijama, povezivanjem sa pametnim telefonom, navigacijom i opcijama podešavanja doprinosi sveobuhvatnom utisku i kvalitetu.

Već je ranije spomenuto u tekstu, ali ćemo ovde sve objediniti. Yamaha Tracer 9 GT+ poseduje 6-osnu IMU jedinicu koja prati kretanje motocikla u svim osama. Taj 6-osni IMU nasleđen je od YZF-R1 na kom je razvijan.

Prepodešena su tri režima vožnje, Sport, Street i Rain (kišni). Između svaka od ova četiri režima postoji osetna razlika u isporuci snage. Postoji i četvrti, Custom režim vožnje u kom možete sami da podesite parametre koji želite.

Parametri koji se mogu podešavati, odnosno elektronska pomagala su:

  • Kontrola proklizavanja sa tri nivoa osetljivosti
  • Isporuka snage sa četiri različite mape
  • Kontrola zanošenja zadnjeg točka u tri nivoa osetljivosti
  • Kontrola podizanja prednjeg točka, takođe u tri nivoa osetljivost
  • Režim ogibljenja, dva različita režima

Generalno sva elektronska pomagala rade odlično i vidi se da je reč o naprednoj elektronici. Kontrola proklizavanja na najmanje osetljivom nivou pušta da se zadnji točak vrti brže i proklizava, ali nema prevelikog prekidanja snage.

Kontrola podizanja prednjeg točka takođe radi odlično i na određenoj visini zaustavi podizanje prednjeg točka, ali ne prekida naglo snagu, već nastavlja sa isporukom snage tako da prednji točak ostaje u vazduhu sve dok se ne popusti gas ili ne rešite da spustite prednji točak.

ABS koji je takođe prisutan, gotovo da se nije ni aktivirao, osim na testu zaustavnog puta kada se nemilosrdno i bezrezervno kočilo. Vredi napoomenuti da Tracer 9 GT+ poseduje i cornerning ABS koji funckioniše i kada je motocikl pod nagibom.

Odlična svetla, USB utičnica, navigacija

Za osvetljenje je u potpunosti zadužena LED svetlosna grupa, sa “cornering” funkcijom koja dodatno pojača intenzite i snop svetla kada je motocikl pod nagibom.

Jedina zamerka može da se uputi pokazivačima pravca, to jest njihovom nedovoljnom pričvrćenošću za motocikl, jer pri velikim brzinama znaju da se tresu i imate utisak da će svakog časa da odlete. To se naravno ne dogodi i vremenom se naviknete na to, ali je ta stavka mogla biti bolje rešena.

Ispod instrument table se nalazi USB utičnica za napajanje uređaja. Sama instrument tabla omogućava povezivanje sa pametnim telefonom i korišćenje Garmin navigacije. Potrebno je povezati telefon, preuzeti Garmin aplikaciju i izvršiti još neka podešavanja kako bi navigacija funkcionisala.

Najopremljenija putna Yamaha

Kao deo standardne opreme dolaze i koferi sa dosta velikom zapreminom, kao i jedna stvar koja uveliko olakšava održavanje i parkiranje motocikla, a to je – centralni štender! Svi koji podmazuju lanac ili vrše bilo koja održavanja znaju koliko je centralni štender značajna stvar i zato pohvale za Yamahu koja još uvek ne odustaje od ugradnje centralni štendera!

Tracer 9 GT+ jeste najopremljenija i najudobnija Yamaha do sad, ali to ima i svoju cenu koja iznosi 17.490 EUR (trenutno važi akcijska cena od 16.790 EUR). Kada se pogleda, uopšte nije jeftin, ali kada se vidi sve što pruža, ima smisla izdvojiti toliko novac za nju.

U par reči: pouzdana, udobna, brza, zabavna i opremljena.

Ukoliko posedujete Tracer 9 GT+ i želite da ostavite svoj utisak, to možete učiniti u temi na forumu.

Ovaj i sve motocikle iz Yamaha ponude možete pogledati u Yamaha Barel salonima na sledećim adresama:
Beograd – Japanska 3a
Novi Sad – Partizanska 64a
Niš – Bulevar Svetog cara Konstantina 82d

Takođe, možete posetiti i Barel Yamaha veb stranicu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 

This field is required.

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.