NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoAprilia RS457 - Najnaprednija u svojoj klasi

Aprilia RS457 – Najnaprednija u svojoj klasi

-

Aprilia je predstavila RS457, još jedan posve nov sportski motocikl manje radne zapremine koji ulazi u jaku klasu sportskih motocikala do 450 cm3. Prema tehničkim podacima, Aprilia RS457 je verovatno najnaprednija u svojoj kategoriji.

Oznaka RS nam je svima dobro poznata jer je to kodno ime prvo upotrebljavano na RS125 i RS250 dvotaktnim sportskim motociklima koji su dominirali kategorijama od 125 i 250 cm3. Nakon prestanka proizvodnje ovih malenih dvotaktnih zveri, oznaka RS upotrebljena je samo na najmanjem RS125 četvorotaknom modelu. Zatim je oznaka ponovo oživela sa RS660 modelom koji je napravio nova pravila igre i takoreći osnovao klasu sportskih dvocilindričnih motocikala.

Sada Aprilia ide dalje i popunjava svoj segment sportskih motocikala. Iako imaju u ponudi RS660, bio im je potreban još jedan sportski motocikl da popune jaz između RS125 i RS660. Iz tog razloga je iz Noale stigao RS457, a postoji šansa da će se osnovati trkačka kategorija koja će dozvoliti dvocilindraše u istoj ili približnoj radnoj zapremini.

Aprilia RS457
Foto: Piaggio

Dvocilindraš sa maksimalno dozvoljenom snagom

Aprilia je za RS457 konstruisala potpuno novi dvocilindrični redni agregat radne zapremine od 457 cm3 sa dve bregaste osovine po glavi agregata i četiri ventila po cilindru. Aprilia je sa RS660, Tuono 660 i Tuareg 660 modelima dobro ispekla iskustvo pravljenja rednih dvocilindraša i tu tehnologiju preneli su i na RS457.

Budući da je ova kategorija generalno predodređena vozačima sa A2 vozačkom kategorijom, u skladu sa tim je Aprilia iz ovog agregata izvukla maksimalnu dozvoljenu snagu od 35 kW (47,6 KS) na 9.400 O/Min i maksimalni obrtni moment od 43,5 Nm na 6.700 O/Min.

S obzirom da je reč o agregatu manje radne zapremine koji bi po pravilu trebalo i voli da se vrti, maksimalni obrtni moment zapravo je na nišim obrtajima nego što bi se to očekivalo, što je dobra stvar jer će na izlazima iz krivina ubrzavati dobro. Za povoljan obrtni moment mogu biti zahvalni prečnik i hod klipa od 69 x 61,1 mm. Taj prečnik i hod klipa imaju skoro “square” ili ti “kockastu” konfiguraciju koja omogućava isporuku povoljnog obrtnog momenta i snage.

Aprilia RS457
Foto: Piaggio

U stilu pravog sportskog motocikla ugrađen je šestostepeni menjač i proklizavajuće kvačilo radi sprečavanja blokiranja i poskakivanja zadnjeg točka pri brzim promenama stepena prenosa naniže.

Kvik šifter nažalost ne dolazi kao deo standardne opreme, ali se uz doplatu može ugraditi.

Podataka o potrošnji goriva i maksimalnoj brzini još nema. Na osnovu dosadašnjeg iskustva sa motociklima iz ove kategorije dozvolićemo sebi slobodu da pretpostavimo da će Aprilia RS457 zasigurno dostizati maksimalnu brzinu između 195 – 205 km/h.

Mala masa i dobra šasija kao glavni adut

Aprilia ima jednu specijalnost na kojoj je decenijama zavide svi proizvođači, a to je – konstruisanje šasija. Sve Aprilie poznate su po svojoj odličnoj upravljivosti. Za RS457 upotrebljena je aluminijumska šasija sa agregatom kao nosećim elementom, što omogućava uštedu na masi i bolju fleksibilnost šasije, dok je zadnja viljuška od čelika.

Što se ogibljenja tiče, napred se nalazi obrnuta prednja viljuška sa prečnikom štapova od 41 mm sa podešavanjem predopterećenja opruge i hodom prednjeg točka od 120 mm. Zadnji amortizer takođe ima mogućnost podešavanja predopterećenja opruge i hod od 130 mm.

Aprilia RS457
Foto: Piaggio

Za zaustavljanje je zadužen jedan disk prečnika 320 mm i ByBre radijalno postavljena četvoroklipna kočiona čeljust kao i pancirnim kočionim crevima. Sa ByBre kočnicama imali smo prilike da se družimo prošle godine tokom testa KTM 390 Duke-a. ByBre je u principu indijska iteracija Brembo kočionih čeljusti i u eksploataciji su se pokazali sasvim dobro.

Masa RS457 je pored agregata glavni adut ovog malenog sportaka. Suva masa motocikla iznosi svega 159 kg, dok sa svim tečnostima (uključujući i zapreminu rezervoara od 13 litara) masa dolazi do maksimalnih 175 kg. Ukoliko je i masa motocikla dobro izbalansirana, RS457 će biti pravi zvrk.

Aprilia RS457
Foto: Piaggio

Felne su izrađene od legure aluminijuma i na njih dolaze gume u dimenzijama 110/70 napred i 150/60 pozadi.

Dobra vest za niže vozače je i visina sedišta postavljena na 800 mm od tla. Položaj sedenja je tipično sportski, s tim što deluje da je upravljač postavljen u malo opuštenijem, odnosno višem položaju.

Elektronika dostojna jedne Aprilie

Aprilia je davno postala pionir u inovaciji i uvođenju elektronskih pomagala na serijskim motociklima još od perioda prve RSV4.

Iz Noale nisu hteli da puste da RS457 izađe bez moderne elektronike. Tako je osim ABS-a ugrađena kontrola proklizavanja, “ride-by-wire” sistem, mape isporuke snage i tri režima vožnje. Sve informacije su uklopljene u isto tako modernu TFT instrument tablu dijagonale 5″.

Aprilia RS457
Foto: Piaggio

Svetlosna grupa je u LED tehnologiji, a lep detalj je i pozadinsko osvetljenje dugmadi na prekidačima.

Sa RS457 Aprilia je još jednom pokazala svoje umeće u dizajniranju sportskih motocikala kao i u razvoju agregata koji je u potpunosti razvijan u Noali. Kategorija sportskih motocikala u ovoj radnoj zapremini postaje sve jača, a za sada Aprilia na papiru deluje najkonkurentnije. Ostaje da sačekamo prve testove da vidimo kako će se pokazati u realnim uslovima.

Servisni intervali su na 6.000 km, odnosno prvi servis je na 1.000 km, drugi na 6.000 km, treći na 12.000 km, itd. Dostupne kombinacije boja su bela, crna i trkačka Aprilia replika kombinacija boja.

Trenutno nije poznata cena za RS457 za tržište Srbije. Sve potrebne podatke o Aprilia, Moto Guzzi, Piaggio i Vespa motociklima i skuterima možete pronaći na sajtu firme P.G.S. Motori koja je zvanični uvoznik za pomenute brendove ili možete posetiti njihov salon na adresi Vladimira Popovića 48a, Blok 19a na Novom Beogradu.

Utiske o novoj RS457 možete ostaviti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.