NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeKTM 390 Duke - Krivine su njegova prirodna sredina

KTM 390 Duke – Krivine su njegova prirodna sredina

-

Jedan od popularnih motocikala niže radne zapremine, KTM 390 Duke bio je još jedna od zvezda našeg testa dugog 1.230 km. KTM 390 Duke imali smo prilike da upoznamo od nultog kilometra, budući da nam je distributer KTM-a za Vojovodinu, firma Elans Motorcycles ustupila potpuno novi 390 Duke sa 1 km na satu.

KTM je 390 Duke predstavio i na tržište lansirao 2013. godine i tada je dobro uzdrmao tržište naked i sportskih motocikala niže radne zapremine. Od 2013. godine do danas, 390 Duke nije dobijao neke velike promene, ali su izvršene sitne promene doprinosile da i danas bude jedan od vodećih u svojoj klasi.

Zanimljivost vezana za razvoj 390 Duke modela je to što ga je KTM razvijao u saradnji sa Indijskim proizvođačem Bajaj, a tamo se odvija i proizvodnja uz kontrolu kvaliteta KTM-a.

Foto: BJBikers

Jedan cilindar, dosta zabave

U ovoj klasi KTM se jedini razlikuje po konfiguraciji agregata. Dok većina konkurenata koristi dvocilindrični agregat, KTM se odlučio da u 390 Duke ugradi jednocilindrični agregat. Iako nosi oznaku 390 i mnogi misle da upravo toliko iznosi radna zapremina agregata, zapravo se radi 373,2  cm3. Veći prečnik klipa od 80 mm i kratak hod od 60 mm znače i u praksi potvrđuju da ovaj agregat voli da se zavrti da bi pokazao svoj potencijal.

Na nižim obrtajima se oseti nedostatak snage, naročito sa ovim strogim EURO5 emisionim normama, ali zato čim pređe 6.000 O/Min zabava počinje. Maksimalna snaga iznosi 43,5 KS (32 kW) na 9.500 O/Min i maksimalni obrtni moment od 35,3 Nm na 7.000 O/Min. Podaci o snazi dodatno potvrđuju i osećaj iz vožnje, da 390 Duke voli visoke obrtaje.

A u tim visokim obrtajima KTM 390 Duke je svoj na svome. Od tih oko 6.000 O/Min pa sve do crvenog polja koje se nalazi na 10.000 O/Min agregat ide linearno. Maksimalna brzina tokom testa iznosila 169 km/h što se i gađa sa fabričkom specifikacijom. Sasvim respekatbilna brzina za jedan naked motocikl kojem aerodinamika nije jača strana. Ubrzanje do 100 km/h iznoslio je nešto malo preko 6 sekundi.

Kvačilo i menjač rade perfektno. Poluga kvačila ne zahteva veliki napor pri promeni stepena prenosa, a menjač ima kratak hod između promena stepena prenosa. Jedino će vam možda biti potrebno malo više vremena da pronađete neutral između prvog i drugog stepena prenosa, upravo zbog kratkog hoda.

Kod motora manje radne zapremine, osim što možete lepo da se zabavite, takođe možete i da uštedite, naročito na gorivo. Potrošnja goriva tokom testa kreta se između 3,4 – 4,2 litre na 100 km, u zavisnosti od toga kako ga vozite. Pri normalnoj vožnji između 80 – 100 km/h potrošnja je tu oko 3,8 litre, dok se pri vožnji na auto putu pri brzini od 130 km/h potrošnja kreće tako oko 4,2 litre.

Foto: BJBikers

Na auto putu se 390 Duke uopšte ne muči sa krstarećom brzinom od 130 km/h i lepo je nosi, a broj obrtaja nije previsok.

Vibracija skoro nema, ali ima jedna stvar koja prenosi vibracije. Naime, nosač levog fuzastera je zakačen tačno na zadnjoj viljušci na mestu gde se nalazi klizač lanca. Tako da lanac nekad zna preko klizača da prenese vibracije na levi fuzaster. Ako to izuzmemo, vibracije od agregata nisu izražene.

Fuzaster monitran kod klizača lanca i prenosi malo vibracija Foto: BJBikers

Ogibljenje i kočnice su mu jača strana

Cevasta šasija od cro-molbidena, zaštitni znak KTM-a krasi i 390 Duke. Stabilnost i upravljivost koju šasija donosi su odlične. Dovoljno krut da pruži stabilnost i da sluša pri svakoj reakciji, a opet pruža dovoljno osećaja kroz krivine. Za dobar povratni osećaj zaslužno je i WP APEX ogibljenje u vidu obrnute prednje viljuške sa prečnikom štapova od 43 mm. Prednja viljuška nema mogućnost podešavanja, dovoljno je tvrda da pruža stabilnost i sasvim lepo upija neravnine. Zadnji amortizer ima mogućnost podešavanja predopterećenja opruge i on dobro radi svoj posao. Generalno je ogibljenje predviđeno i za malo teže vozače.

Kočnice koje je KTM ugradio na 390 Duke imaju natpis Bybre i zapravo se takoreći radi o indijskom Brembu. BYBRE je zamišljen kao novi brend za područje Azije za proizvodnju komponenti za motocikle radne zapremine ispod 600 cm3. Inženjering se radi u Italiji u Brembu, a proizvodnja u Italiji.

BYBRE monoblok radijalno postavljene četvoroklipne čeljusti poseduje i 390 Duke sa jednim diskom prečnika 320 mm napred i diskom prečnika 230 mm pozadi. Za zaustavljanje sa 80 km/h do 0 km/h potrebno je 25,7 metara što je sasvim u redu za motocikl ove klase.

Dobar položaj sedenja

Napadačka geometrija motocikla dolazi prvenstveno zbog više postavljenog sedišta koje se nalazi na 822 mm od tla. Niži vozači će možda imati problema da lepo dohvate tlo, ali je zato osećaj u vožnji odličan. Iako se sedi tako da je opterećenje više ka prednjem kraju motocikla, položaj nije zamaran pri dužim opuštenim vožnjama.

Sedište je korektno urađeno i može se voziti i u dužem vremenskom periodu bez pauza. Upravljač uspravan i možda je mogao biti za nijansu širi. Pozicija nogu je takođe opuštena i noge su uspravne. Cela geometrija je usmerena ka tome da 390 Duke bude odličan na ulascima u krivine, što su i uspeli da postignu.

Kompaktan raspored mase

Masa sa svim tečnostima iznosi 171 kg, što uključuje zapreminu rezervoara goriva od 13,4 litara, 1,7 litara ulja u karteru i 1,2 litre rashladne tečnosti. Količina goriva omogućava autonomiju od preko 300 km kako god da vozite.

Ono što je KTM takođe dobro uradio je raspored mase koja je dobra centralizovana. Kad vozite, pa i kad gurate 390 Duke, imate osećaj da je daleko lakši. Kada se bolje zagledate u motocikl, videćete da su sve teže komponente smeštene što bliže agregatu, odnosno centru raspodele mase.

Prilikom ulaska u krivine, a naročito pri promeni pravca 390 Duke se ponaša savršeno i kao pero lagan motocikl, a uz to dobro ogibljenje ni u jednom momentu ne dozvoljava da se prednji ili zadnji kraj rasterete i počnu da “plešu”.

Foto: BJBikers

Fabrički KTM 390 Duke dolazi na Contiroad gumama u dimenzijama 110/70 17 napred i 150/70 17 pozadi. Prvi put sam imao prilike da vozim na Contiroad gumama i mogu reći da su se bar na ovom motociklu ponašale više nego dobro.

Elektronika minimalna, ali može da se dokupi

Što se elektronike tiče, iz salona 390 Duke dolazi samo sa ABS-om. Dobra stvar kod ABS-a je što može da se isključi na zadnjem točku i da se prebaci u supermoto režim tako da možete lepo da se zabavljate zanošenjem zadnjeg točka pred ulazak u krivinu.

Zanimljivo je da 390 Duke u sebi poseduje ukrađen kvik šifter koji funkcioniše pri promeni stepena prenosa naviše i naniže, ali je tu opciju potrebno platiti da bi se otključala. Trenutno mi nije poznata cena za otključavanje opcije kvik šiftera.

Instrument tablu deli sa ako se ne varam KTM 790 Adventure modelom. Identična je tabla, čak se kroz nju sa strane naziru lampice indikatora za TC (kontrolu proklizavanja). Elem, instrument tabla je pregledna, samo pri jakom dnevnom svetlu izgleda kao da malo treperi. Sve informaciju su pregledne i čitke i lako je kretati se kroz instrument tablu putem dugmadi koja se nalaze da levoj strani upravljača.

Foto: BJBikers

LED svetla su odlična, jaka, dobro usmerena i vidljiva od strane drugih vozača i preko dana.

Upravljiost, agilnost i zabava dolaze sa cenom

Dobro ogibljenje, kočnice i zanimljiv agregat imaju svoju cenu koja je nešto veća u odnosu na konkurentste motocikle. Cena za KTM 390 Duke iznosi 6.790 EUR i za taj novac dobijate atraktivan motocikl koji ulazi u A2 kategoriju.

Ukoliko kao zaključak moram da izvučem pozitivne strane ovog motocikla to bi svakako bile:
– Upravljivost
– Stabilnost
– Mala potrošnja

Negativnih stavki nema puno, možda bi kao zamerka mogla da se istakne isporuka snage na niskim obrtajima, ali je to pre svega stvar koncepta agregata koja se mora prihvatiti kao takva.

Jedno je sigurno, ukoliko budete vlasnik KTM 390 Duke modela, sigurno ćete uživati u vožnji i zabavi sa njim.

KTM 390 Duke, kao i ostale motocikle iz KTM ponude možete pogledati u Elans – Motorcycles firmi u Novom Sadu na adresi Novosadski put 67, Veternik. Takođe možete posetiti i njihovu veb stranicu.

Ukoliko posedujete KTM 390 Duke i želite da ostavite vaše utiske, to možete učiniti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.