NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeMoj prvi utisak iz vožnje novog BMW R1300GS motocikla

Moj prvi utisak iz vožnje novog BMW R1300GS motocikla

-

Nedavno sam imao priliku da se malo duže družim sa dugo iščekivanim motociklom iz BMW-a, ali nikako da nađem vremena za pisanje. Iako je prošlo oko dve nedelje od njegove prezentacije kod nas, motocikl još uvek nije registrovan jer se čeka na homologaciju – a kod nas sve traje… Zbog toga (za sada) neću biti u mogućnosti da pišem o nekim ozbiljnijim utiscima iz vožnje. Samo ću reći da se novi R1300 GS vozi poput nekog motocikla iz supermoto kategorije. I da poteže kao blesav. Zaista sam prijatno iznenađen ali kao što napisah, o utiscima iz vožnje biće reči kasnije.

Kao i pre dve nedelje na prezentaciji, odmah, na prvi pogled novi R1300 GS Option 719 Tramuntana izgleda sofisticiraniji, skladniji, prilično kompaktniji i manji od njegovog prethodnika R1250 GS-a. Zanimljivo je da je razvoj novog R1300 GS motocikla počeo bukvalno od nule, od praznog papira, još u septembru 2016. godine. Po rečima ljudi iz BMW-a još tada su znali da je prekretnica u istoriji GS-a neminovna pa su blagovremeno prionuli na posao. Dizajn i neka vizuelna rešenja obično ljudima prvo upadaju u oči, međutim sve je novo: agregat, ram, vešanje… Toliko toga su razni profesionalci već rekli o novom GS-u tako da im se ja ne bih mešao u posao, sve je moguće naći na internetu. Kao običan smrtnik ja ću izneti samo neka lična zapažanja. 

Aluminijumski ram za razliku od prethodnog cevastog pruža razne nove mogućnosti. Agregat je dosta ušuškaniji, menjač se sada nalazi ispod umesto iza njega, što je uslovilo da kardan i njegovo kućište budu osetno duži nego kod prethodnika. Osim toga, kardan sada pod drugačijim uglom (ispruženiji) dolazi do diferencijala. Cela silueta motocikla sada izgleda kompaktnije jer više nema raznih šupljina oko agregata. Skladnoj liniji sada doprinosi spušteniji i uži rezervoar čija je zapremina smanjena za jedan litar u odnosu na odlazeći model. Nova rešenja i novi materijali uslovili su uštedu na ukupnoj težini od čak 12 kg, što zaista nije malo.

Poklopci ventila (dekle) osim što su drugačijeg oblika ranije su bile glatke, dok sada imaju neku mat prskanu teksturu koja mi se dopala. Pošto model čije slike postavljam ima dodatnu opremu “Opcija 719”, poklopci svećica su od brušenog aluminijuma. Kada sam već pomenuo Opciju 719, iskreno, “bogatije” mi je izgledala na R1250 GS. Na R1250 GS-u su cele dekle bile drugačije dizajnirane i od brušenog aluminijuma, kao recimo i retrovizori, dok na novom modelu to nije slučaj.      

BMW R1300GS

Kada su kočiona klješta u pitanju, nakon avanture sa američkom markom Hayes, poverenje je ponovo dobio dobri stari italijanski Brembo, dok je za kočione cilindre i dalje zadužen japanski Nissin. Negde pročitah zanimljivost da je saradnja između BMW-a i Bremba bila na ivici jer nisu mogli da se dogovore kako da brendiraju kočiona klješta na novom GS-u. I Brembo i BMW su želeli svoj logo na njima. Rezultat mukotrpnih pregovora vidite na slici ispod. 

Osim klješta, novi su i prednji kočioni diskovi koji su sada prečnika 310 u odnosu na pređašnjih 305 mm.

Famozni far koji je izazvao možda i najviše polemike… Nove tehnologije su definitivno odradile svoje. Po rečima dizajnera koji je odgovoran za izgled novog GS-a, idući u korak sa vremenom više jednostavno nije bilo potrebe za starim autentičnim asimetričnim farom. Oboreno, dugo, dnevno svetlo… sve su to u starom faru bile posebne celine koje su uslovljavale određenu veličinu i težinu. Sada je, zahvaljujući Matrix LED tehnologiji, sve objedinjeno u samom centru fara. I oboreno i dugo svetlo, sve se nalazi u tom malom sočivu u sredini. LED diode dnevnog svetla su mogli da stave gde su želeli, odlučili su se da to bude ukoso gore i dole u odnosu na glavni far, u obliku slova X.  

BMW R1300GS
BMW R1300GS

Sa Matrix farovima sam se sretao samo u auto-industriji i fantastični su. Kako far radi na ovom motociklu video sam samo na prezentaciji u zatvorenom prostoru i preko dana. Nemam iskustva kako izgledaju tokom noćne vožnje. Po rečima momka iz BMW Delte, noću prave dan ispred motocikla.  

BMW R1300GS

Matrix LED tehnologiju već uveliko koristi auto-industrija. Koliko znam, prvi ko je počeo da barata sa Matrix LED farovima je bio Audi 2013. godine na svom modelu A8. Neka me ispravi neko ako grešim. Narodski rečeno… Duga svetla su nešto najbolje što imate u mrklom mraku, međutim ona moraju da se obore bilo manuelno bilo automatski (ako imate tu opciju) ako naiđete na vozilo ispred vas ili na vozilo koje vam nailazi u susret. Znači dokle god se ne mimoiđete sa vozilom koje vam nailazi u susret, morate voziti sa kratkim (oborenim) svetlima da ne bi zaslepljivali vozača tog vozila. Matrix far koji radi u saradnji sa ECU i sa radarom, bukvalno pravi senku (obara svetlo) samo na vozilima koja se nalaze ispred vas, dok oko njih i dalje baca dugački snop i osvetljava vam celu okolinu. 

BMW R1300GS

Pored standardnog Matrix LED fara, u ponudi za R1300 GS opciono postoji i Matrix LED adaptivni far koji prati vožnju – skretanje, obaranje, ako ste natovareni automatski niveliše snop dole… Dizajnerski, veoma smelo rešenje o kome ne prestaje da se priča. Lično, mislim da nije loše mada bih voleo da vidim far na “klasičnom” mestu, a prednji radar ispod fara, a ne iznad kao što je sada. 

BMW R1300GS

Mnoge su “zabrinuli” LED migavci integrisani u štitnicima za ruke. Osim što su zaista upečatljiviji i vidljiviji po svakom vremenu, i ne izgledaju loše. S druge strane, podložniji su i oštećenju u slučaju pada, ima i toga. Međutim, i oni su opcija. Jednostavno ih ne treba staviti na “listu želja” prilikom konfigurisanja motocikla i rešen problem, motocikl će vam stići sa klasičnim migavcima.   

Dvodelni izduv Akrapović zaista izgleda sjajno, meni se bar mnogo sviđa. Osim vizuelne, daje i posebnu zvučnu notu tokom rada agregata. Kada ozbiljnije budem provozao motor pisaću nešto više o tome. Za sada, ako neko hoće da ga čuje kako reži u obrtajima, neka pogleda moj video klip sa prezentacije ovog modela.

Naravno, i ovaj titanijum/karbon izduv je opcija koja će vas olakšati za dodatnih 950 evropskih novčanica u odnosu na standardni izduv.

Od kofera je jedino stigao gornji ili srednji. I on je dodatna opcija koja košta 650 evra. Kao i bočni, radi se o Vario koferu kod koga je veoma lako moguće povećati ili smanjiti zapreminu, u zavisnosti od potrebe. Zapremina bočnog levog kofera se kreće između 25 i 32 l, dok je desni nešto manji zbog izduva i varira između 24 i 30 l. Njihova cena je 990 evra. 

Zapremina gornjeg kofera je takođe podesiva i kreće se između 28 i 36 litara što je po meni i dalje malo. Pogotovo što se bočni Vario koferi otvaraju sa strane, tako da ne postoji nikakva smetnja koja bi bila prouzrokovana većom širinom gornjeg kofera, što je na 1200 LC i 1250 bio slučaj. Poređenja radi, gornji alu kofer za 1200 LC i 1250 je imao zapreminu od 32 l. Na slikama je gornji kofer povećan na maksimalnu zapreminu i u njemu je moja povelika enduro kaciga.

Osim amortizera koji drži poklopac kofera, tu je i unutrašnje svetlo koje se pali po podizanju poklopca. Zaista korisno – pozdravljam. Sva tri Vario kofera su povezana na centralni sistem zaključavanja. Zaključaš volan, zaključaju se i koferi. Nisam pametan, vizuelno novi koferi zaista ne izgledaju loše… za sada ipak preferiram stare. 

Rekoh da ću napisati utiske čim budem ozbiljnije provozao novi R1300 GS. Iako je prošlo već nekoliko nedelja od našeg druženja, zbog obaveza i nemanja vremena pišem tek sada.

Pošto nisam test vozač kao ni novinar, neću koristiti nikakve novinarske floskule već ću kao običan smrtnik pokušati da vam prenesem svoja zapažanja. Iako sam imao priliku da vozim razne generacije “običnog” GS-a, kao glavni reper za poređenje su bila moja dva motocikla na kojima sam zadnjih 8 godina. R1200 GSA 2016. (kupio ga novog i prešao 111,000 km) i R1250 GSA 2023. (kupio ga novog u aprilu i prešao 18,000 km). Zbog onih koji ne znaju napominjem da se dosadašnji GS i GSA osim po izgledu (zapremina rezervoara, zaštita od vetra, felne…) ipak razlikuju i u vožnji (težina, međuosovinsko rastojanje, hod vešanja, maksimalni zaokret volana…)

R1300 GS koga sam imao na raspolaganju je bio u Trofi “Trophy” varijanti. Osim kolor šeme koja mi se mnooogo više svidela uživo, ovaj model dolazi sa sportskim (kraćim) ručicama kvačila i prednje kočnice, većim i nazubljenijim fuzasterima, većom zaštitom donjeg dela agregata (skid plate). Tu su i bočni aluminijumski rol barovi (zaštita cilindara), zaštitne mrežice na hladnjacima, prednji migavci su na “standardnom” mestu… 

Iako sam već o tome pisao na ovoj temi, odmah po prilasku i sedanju na motor ponovo uočavam da je novi GS osetno manji, tačnije, uži i niži (skladniji) čak i kada su vešanje i sedište podešeni na maksimum. Pre polaska odvojih dobrih desetak minuta za igranje sa novim menijem. TFT je skoro isti kao na mom 1250 ali se meni razlikuje. Nedostatak dugmića kojim se pale i gase (regulišu) grejači ručica, svetla za maglu… već za to mora da se ulazi u meni, je nešto na šta do kraja vožnje nisam uspeo da se naviknem. Po meni, veliki minus.

Nakon što podesih motocikl po mom ukusu krenuh u vožnju. Zanimljivo je to da agregat iako snažniji i veći, po zvuku je pitomiji i od 1200 LC i od 1250 uprkos Akrapoviću. Ono prepoznatljivo duboko brundanje je nekako svedeno na minimum. Pozicija sedenja je takođe drugačija, volan jeste i dalje onako GS-ovski širok, međutim noge su sada malo više savijenije u kolenima a telo je blago nagnuto prema napred. Naravno, nikakva drama da se smestim sa svojih 189 cm, ali je sada prisutniji taj neki sportskiji karaktker nego ranije, po meni. Osim što je ceo motocikl sada uži, uže je i sedište, tako da vam više ne širi noge dok ih držite spuštenim na zemlji, što takođe pojačava iluziju da se radi o mnogo manjem motociklu. 

Ipak, uprkos svim promenama već posle par stotina metara GS vam nedvosmisleno daje do znanja da ste vi zapravo na njemu. Svo moje zapažanje u tri reči bi glasilo: težina, snaga, upravljivost. Prvo ozbiljnije zavrtanje gasa i… U “dynamic” modu, najagresivniji na ručici gasa je definitivno 1200 LC, potezao je gotovo trenutno ali je brže ostajao bez daha u odnosu na 1250. Na 1250 treba malo, malo više zavrnuti gas da bi se razletele njegove varijabilne bregaste nakon čega 1200 LC-a ostavlja fino iza sebe. 1300 je po reakciji na gas negde između, međutim po zavrtanju istog motocikl vuče kao stampedo, u svim stepenima prenosa koristeći sve obrtaje koji su mu na raspolaganju. Sa povećanjem brzine javlja se i propratni zvuk iz potpuno novog menjača. Zaista nije problem, mnogi nisu ali ja sam ga primetio. Uzrok tog zvuka su zupčanici menjača koji više nisu helikal, odnosno ukoso narezani, već poprečno. Tako narezani zupčanici se koriste na trkama, izdržljiviji su (trpe više Nm), ali oslobađaju i specifičan zvuk. Postaviću video na koga prvo naleteh ako nekoga interesuje a ne zna o čemu pričam, samo primera radi. Naravno, radi se o ekstremu koji nema veze sa novim GS-om.

Kada sam već spomenuo menjač, na novim 1300 hod šaltalice je poprilično precizniji i kraći, dok kvik šifter radi besprekorno. Za razliku od 1250, na 1300 prilikom šaltanja bez kvačila u niži stepen prenosa nije više potrebno puštati gas.

Iako su za nijansu veće nisam primetio da kočnice na novom 1300 prave neku razliku u odnosu na prethodnika. Novo je to da sada povezanost prednjeg i zadnjeg točka prilikom kočenja radi u oba smera. Do sada je sistem prilikom upotrebe samo prednje kočnice deo sile kočenja slao i na zadnji točak. Sada, i prilikom upotrebe samo zadnje kočnice, deo sile kočenja sistem šalje na prednji točak.

Ono što me takođe pozitivno iznenadilo je zaštita od vetra. Motor sužen, vizir podesiv po visini ali opet (po mom ukusu) mali, toliko dobro odrađuju posao da mi nije jasno kako? Sa mojom visinom i sa enduro kacigom (sa kačketom) nikakve vibracije i turbulencije osetio nisam, kako oko glave, tako i po bokovima. Zaista.

Što se same vožnje tiče… novi GS kao da više ne pripada svetu turing enduro teškaša. Bilo da krstarite, bilo da ga vitlate po krivinama, oseća se lakoća. Motor se toliko lepo namešta i provlači kroz krivine da je to za svaku pohvalu. Najveću razliku primetih prilikom brze promene pravca (kratke S krivine), prilikom uspona i silaska sa Avale recimo. Kao da sam vozio supermoto a ne poteški putni enduro. Ako na to dodamo i pregršt Nm raspoloživih u svakom trenutku…

Takođe primetih da je sada razlika između modova vožnje osetnija. Naravno, i ranije se osećala razlika između modova (Dynamic, Road, Rain, Enduro…), ali sada je baš osetnija.  

E sad radar… Pošto sam skupio hrabrost da dozvolim da motocikl sam koči, ubrzava, drži distancu… testirah i to čudo tehnike sa kojim se prvi put u životu srećem (na motociklu). Sve je super, znam kako sve funkcioniše, ali opet… Odmah da kažem, zadnji radar sa detekcijom vozila koja su vam u mrtvom uglu je fenomenalna stvar. Prednji radar i sistem pomoću kojeg motocikl drži zadatu distancu u odnosu na vozilo ispred je takođe ok. Nisam siguran da bi ga baš često praktikovao na auto-putu (recimo), ali je ok. Verovatno bi pravu benefit tog sistema osetio po nekoj magluštini. Ali sistem koji “pomaže” prilikom menjanja saobraćajnih traka (zaboravih tačan naziv)… majko rođena, ugasiti to s…nje momentalno! Sistem će vas kočiti ili usporavati svaki put kada poželite da se prestrojite a on proceni da ste preblizu automobilu ispred ili iza, iako taj manevar možete bezbedno i autom da odradite. Neka bude da ja nešto nisam umeo dobro da podesim, ali neka hvala! 

Sve u svemu, sjajan motocikl ali ne i za mene. Kao što me ni do sada nije interesovao “običan” GS tako mi ni ovaj ne predstavlja potencijalnu stavku na listi želja. Jedva čekam septembar i predstavljanje novog R1300 GSA za koga kažu da je toliko drugačiji da kao da su ih dve različite fabrike proizvele, samo je far isti. Uprkos diskutabilnom izgledu prednjeg dela, BMW je zaista odradio sjajnu stvar, napravio je nešto potpuno novo i prilagodio ga još širem krugu klijenata. Priča da BMW sa R GS-om targetitira stariju i sredovečnu klijentelu u krizi srednjih godina… koji eto po stare dane imaju pare pa rešili da glume ludilo… po meni, ne pije vodu. Jer da je jeste tako, na Afrikama, KTM-ovima… bi sve omladince trebali da viđamo, ali nije tako. Pre će biti da cela turing enduro kategorija cilja na ljude donekle pomenutih osobina. Stavite novu Afriku, novog GS-a šta god, pored nekog pa i polovnog R motocikla, pa dovedite nekog omladinca sa devojčicom i dajte mu ključeve da bira. Šta mislite na čemu će da se odveze? Ovim potezom osim nešto mlađe klijentele BMW definitivno cilja i na niže vozače koji R GS-ove gabarite doživljavaju kao manu, iako postoji cela linija F GS-ova. Kada se uzme u obzir koliko samo BMW proda GS-ova sa fabrički nižim vešanjem (postoji kao opcija), logično rešenje je da sada naprave veliku razliku između GS i GSA. Za vozače nižeg rasta, sportskije orjentisane… tu je sada skladni, okretni GS. Za one koji vole staru dobru turing kravu, tu je GSA. Ako na sve to dodamo fantastičnu količinu džidža-bidža i opcija kojim svoj motocikl možete prilagoditi sebi još dok je u fabrici (po čemu je BMW bez premca), dobijate motocikl koji bi trebao da zadovolji kako one koje razna pomagala ne interesuju, tako i one najrazmaženije.

A na pitanje postavljeno čelnicima BMW Motorrad-a, šta očekuju, koji će glavni konkurent na globalnom tržitu da bude novom R1300 GS-u? Odgovorili su: “Novi R1300 GS Adventure”

Za utiske o novom BMW R1300GS možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Boris Pantović
Boris Pantović
Iako je ljubav prema četvorotočkašima porodično nasleđe, strast za motociklima se kod mene pojavila veoma rano i potpuno spontano. Od trenutka kada sam držeći oca za ruku gledao "neverovatne" mašine istočnonemačkog i češkog proizvođača u izlozima Robnih kuća Beograd, pa do dana današnjeg, nije se puno toga promenilo. Maštanja o nekim novim destinacijama, planiranje putovanja i vožnje na motociklu, vremenom su postali sastavni deo mog života...