NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoAprilia RSV4 XTrenta - Najmoćnija serijska Aprilia

Aprilia RSV4 XTrenta – Najmoćnija serijska Aprilia

-

Prošlih par nedelja protekle su u predstavljanju dva motocikla koji u ovom trenutku čine sam krem ponude sportskih motocikala. Prvo smo predstavili Yamahu R1 GYTR koja je zaista poseban motocikl. Međutim Aprilia je izbacila limitiranu i do najsitnijih detalja spremnu RSV4 XTrenta verziju.

Nešto što je Ducati uradio sa V4 Superleđera verzijom, Aprilia je uradila sa RSV4 XTrenta. Aprilia RSV4 sama po sebi predstavlja motocikl više nego zavidnih performansi. Od kako je 2009. godine predstavljena, RSV4 je nanizala puno uspeha na trkama širom sveta. Maks Bijađi je osvojio 2 titule svetskog supebajk šampionata, dok je Gintoli 2014. godine upotpunio het – trik titule u superbajk kategoriji.

Aprilia je prvi put izbacila specijalnu verziju svog supebajk motocikla 2019. godine kada je izašla RSV4 X i Tuono X.

Kada je predstavljen, RSV4 X je sam po sebi bio motocikl neverovatnih performansi. Aprilia očigledno ne želi da se zaustavi na tom jednom specijalnom modelu, te je povodom 30 godina od osvajanja titule u GP125 kategoriji.

Aprilia RSV4 XTrenta
Foto: Piaggio

Da batalimo istoriju i pređemo na performanse…

Za bazu na kojoj su izvršene prepravke uzet je RSV4 za 2022. godinu. Zatim je svaki aspekt motocikla pretrpeo promene kako bi RSV4 XTrenta postala to što jeste.

Zahvaljujući povećanju kompresionog odnosa, ugrađivanje titanijumskog izduvnog sistema filterom vazduha pravljenim po uzoru na one koji se koriste u MotoGP i F1 dobijena je snaga od 230 KS. SC Project izduvni sistemi usko su sarađivali sa Apriliom da bi se pored snage dobio i zvuk koji je oduvek karakterisao RSV4.

Elektronika i aerodinamika su rađeni po uzoru na MotoGP RS-GP motocikl. Aprilia se hvali da je RSV4 XTrenta jedini “serijski” motocikl na svetu sa krilcem na donjem delu oklopa, ispred zadnjeg točka. Takozvana “kašika” povećava pritisak na zadnji točak za 25% i smanjuje otpor pri ubrzanju za 4%. Naravno, prednja krilca su neizostavni deo skoro svih današnjih supebajk motocikala.

Aprilia RSV4 XTrenta
Foto: Piaggio

Promene nisu dotakle samo oklope, agregat i elektroniku, već i ostale komponente poput upravljača, nogostupa i prekidača izrađenih od najlakših mogućih materijala.

Ogibljenje je rađeno u saradnji sa MotoGP ekipom i Anreani proizvođačem komponenti za ogibljenje.

Za kočenje su zaduženi T-Drive diskovi prečnika 330 mm i Brembo GP4-MS kočione čeljusti koje su najpribližnije onim korištenim u WSBK i MotoGP šampionatu. Poređenja radi, par ovih kočionih čeljusti u slobodnoj prodaji koštaju oko 6.000 e za par.

Da bi RSV4 XTrenta bila još lakša, montirane su Marchesini M7RR Genesi magnezijumske felne na koje su monitarne Pirelli Diablo SBK slik gume u dimenzijama 120/70 napred i 200/65 pozadi.

Ukupna masa celog motocikla iznosi svega 166 kg!

Ovakve performanse prati i paprena cena koja iznosi ravno 50.000 e bez poreza. Ekskluzivnost prati i ograničena serija od samo 100 primeraka.

Za utiske o RSV4 XTrenta možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.