NaslovnaMoto Sport24 časa Bol d'Or - Honda kroz dramu do titule

24 časa Bol d’Or – Honda kroz dramu do titule

-

Stogodišnjica trke 24 časa Bol d’Or nije mogla biti dramatičnija. Nije prošlo ni dva časa od početka trke, a nekoliko favorita je već bilo odustalo. Ovo je bila prava trka izdržljivosti, koja je progutala najbolje.

Od samog početka 85. izdanja trke 24 časa Bol d’Or bilo je dramatično. YART ponovo nije mogao da upali motocikl na startu što ih je koštalo dvadesetak pozicija koje je Marvin Friz uspeo da nadoknadi tokom prvog stinta i da stigne do vodećih 5 pozicija.

Na vodeću poziciju je na samom startu izbila SERT Suzuki ekipa, ali je brzo na 1. mesto izbio ERC Ducati. Prvih pet zaokružili su BMW Motorrad, F.C.C. TSR Honda i SRC Kawasaki.

Iako trka traje cela 24 časa, već posle sat vremena dogodilo se odustajanje jedne od vodećih ekipa. SERT Suzuki, vodeći u šampionatu, imao je fatalni kvar na agregatu i posle svih napora da urade generalnu na agregatu, morali su da odustanu od trke. Nisu samo odustali od trke, već i od šampionske titule. Budući da se Suzuki zvanično povlači iz šampionata, ovo je tužan kraj za SERT Suzuki ekipu koja je u svojoj karijeri uzela 17 šampionskih titula u endurance šampionatu.

24 časa Bol d'Or
SERT Suzuki ispustio dušu posle sat vremena Foto: FIM EWC

Nedugo posle SERT Suzuki ekipe, nevolja je snašla i BMW Motorrad ekipu. Takođe problem na agregatu i ekipa BMW-a morala je da odustane od trke.

24 časa Bol d'Or

U međuvremenu su F.C.C. TSR Honda i YART Yamaha držali vodeće pozicije, sve dok i YART na kraju pravca nije zadimio i neslavno završio trku. YART je pokušao da popravi agregat, kompletno su ga rastavili i ponovo sastavili, ali nakon par krugova, parkirali su motocikl i povukli se sa trke izgubivši tako svaku nadu da će osvojiti titulu.

Spisak problema za favorite se ne završava tu. F.C.C TSR Honda takođe odlazi u boks zbog dima sa motocikla. Srećom po njih, problem je bio samo sa hladnjakom i na vreme su uspeli da ga zamene i posle nekoliko minuta vratili su se na stazu. Nekih 40 minuta kasnije, morali su ponovo u boks na zamenu kompletnog izduvnog sistema.

Za to vreme, na vodećim pozicijama bili su SRC Kawasaki i ERC Ducati. Taman kad smo pomislili da se situacija smiruje, SRC Kawasaki je stao, zbog problema sa strujom. Guranje motocikla do boksa oduzelo je vremena, kao i kratka popravka. SRC Kawasaki se vratio u trku, ali su izgubili dosta vremena.

SRC Kawasaki u guranju motocikla do boksa Foto: FIM EWC

Iza ERC Ducati ekipe na drugoj i trećoj poziciji smenjivali su se Tati Beringer ekipa na Kawasakiju i Wojci Racing ekipom na Yamahi.

Tati Beringer ekipa je dugo bila na drugoj pozicji i imali su velike šanse da osvoje titulu. Ni njih nisu mimoišli kvarovi. U prepodnevnim časovima parkirali su motocikl u garažu. Ispostavilo se da je kvar na agregat nepoporavljiv. Tati Beringer ekipa je morala da podigne belu zastavicu i da se povuče sa trke.

Kako je noć polako počela da pada, tako se situacija malo smirlira. Ducati je u jednom momentu morao u boks na brzu intervenciju zamene kvačila. Posle izlaska iz boksa, vratili su se na četvrtu poziciju i strpljivom vožnjom su do jutra ponovo izbilii na prvu mesto i napravili prednost od 3 kruga. ERC Ducati je imao nezgodnu situaciju jer je Čaz Dejvis imao problema sa leđima i nije više mogao da vozi. Zato su David Čeka i Ćavi Fores morali da odvezu ostatak trke sami, što nije bio nimalo lak posao.

24 časa Bol d'Or
ERC Ducati skoro bez greške Foto: FIM EWC

Taman kad se sve smirilo i kada se poredak ustalio, ostalo je još 2 časa do kraja trke, a onda ponovo kreću problemi koje ni Holivud ne bi mogao da režira. Na svega sat vremena i 20 minuta do kraja trke, na Mistral pravcu ERC Ducati pušta dim. David Čeka vozi motor u boks i rukama pokazuje na desni deo motocikla, ponovo kvačilo! Nažalost, ovog puta ekipa ne uspeva u rekordnom roku da zameni kvačilo iz razloga što se sve istopili. Tek dvadesetak minuta kasnije, Ducati izlazi iz boksa, ali je kasno, izgubili su vodeću poziciju i pali na 5. poziciju. Istorijska pobeda je ostala u onom oblaku dima.

Kvačilo koštalo Ducati pobede Foto: FIM EWC

Prvo mesto nasledila je Wojcik ekipa, ali ni njima nije bilo suđeno da pobede. Ubrzo nakon preuzimanja vođstva, motocikl staje i počinje trčanje do boksa. Puknut lanac koštao je Wojcik Yamahu pobede. Kvar je brzo saniran, a Wojcik ekipa uspeva da se vrati na drugu poziciju, tik ispred SRC Kawasaki ekipe.

SRC Kawasaki ekipa je nakon kvara u uvodnom delu trke uspela lagano da se probije kroz plasman i da koristi kikseve ostalih timova. Strpljiva vožnja na kraju im je donela mesto na podijumu.

Nakon što je Wojcik ekipa izgubila prvo mesto, tu priliku je oberučke prihvatila privatna ekipa Viltais Racing Igol ekipa, takođe na Yamahi. Za razliku od prethodnika, oni prvo mesto nisu ispuštali do samog kraja i upisali su se zaista u istoriju, jer malo kojoj privatnoj ekipi uspeva da pođe za rukom da osvoji jednu prestižnu trku ovog tipa. Još je značajnije što su pobedu odneli na 100. godišnjicni Bol d’Or trke.

Viltais Racing Igol ekipa pobednik trke 24 časa Bol d’Or Foto: FIM EWC

Četvrto mesto posle mnogo muke i drame osvojila je F.C.C. TSR Honda. Za četvrtu poziciju morali su dobro da se oznoje i da savladaju razne probleme koji su ih snalazili tokom trke. Sa četvrtom pozicijom uspeli su da osvoje dovoljno bodova da prestignu SERT Suzuki u generalnom plasmanu.

Zahvaljujući odustajanju SERT Suzuki ekipe, F.C.C. TSR Honda je došla do svoje druge titule endurance šampiona.

24 časa Bol d'Or
F.C.C. TSR Honda osvojila titulu Foto: FIM EWC

Titula u superstock kategoriji otišla je ekipi Team 18 Sapeurs Pompiers CMS Motostore i pored toga što su dobar deo trke proveli u boksu zbog mehanički problema. Drugo mesto na 24 časa Spa i pobeda na 24 časa Le Mana bili su dovoljni za titulu u superstock kategorij.

Ova sezona endurance šampionata bila je više nego uzbudljiva. Iako su vožene samo 4 trke, čak 3 trke su bile u 24 časovnom formatu. Pobednik se niti jednom nije mogao prognozirati, a svi fabrički timovi su davali maksimum sebi i nisu štedeli ni sebe ni motocikle.

Kalendar za sledeću sezonu još nije poznat i biće obelodanjen u toku zimske pauze. Sve ljubitelje ednurance šampionata sada očekuje duga pauza i iščekivanje nove sezone.

Za utiske i komentare sa trke 24 časa Bol d’Or možete posetiti temu na forumu.

24 časa Bol d'Or
Rezultati trke 24 časa Bol d’Or Foto/Source: FIM EWC

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.