January 22, 2022
NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK zagrevanje i testovi na Navari i Aragonu

WSBK zagrevanje i testovi na Navari i Aragonu

-

WSBK šampionat i njegov početak ove godine bačeni su u zapećak. Zbog nemogućnosti održavanja trke u Australiji i ko zna još iz kojih razloga, WSBK šampionat nam počinje tek u maju. Ono što je novo za ovu sezonu je i to da će WSBK šampionat voziti na stazi Navara u Španiji, ali i povratak staze Brno u šampionat, umesto trke u Australiji. Dosta dešavanja se dešava iz kulisa, a WSBK šampionat polako počinje svoje zagrevanje i pre par dana su voženi testovi na Navari i Aragonu.

Na početku samo na trenutak da se osvrnemo na ulazak staze Brno u WSBK kalendar. Staza Brno i organizatori WSBK šampionata potpisali su petogodišnji ugovor prema kojem ćemo narednih pet godina gledati WSBK trke na Brnu. Ove godine je Brno upao u kalendar umesto trke na stazi Filip Ajlend, ali se popularna staza vraća u kalendar već sledeće godine.

Honda dobra na Aragonu

Honda je odlučila da svoj test obavi na Aragonu, stazi na kojoj su prošle godine uzeli svoj prvi podijum. Alvaro Bautista je testirao nešto novih delova i rešenja iz Japana. Bautista nije izvezao preterano puno krugova i ukupno je odvezao jedan pun dan jer i dalje vuče povredu grudnog koša koju je zadobio još u aprilu prilikom moto kros treninga.

Leon Haslam je prvog dana testa bio prinuđen da prvu polovinu dana provede u garaži. Tek u popodnevnim časovima je izašao da izveze svoje prve krugove, dok je drugog dana odradio većinu posla na CBR1000RR-R motociklu.

Honda nije jasno iznela šta je tačno testirala. Uglavnom se radilo o prikupljanju podataka i upoređivanju sa podacima iz prethodne sezone. Koliko nam je poznato, testirana su neka elektronska podešavanja i sveukupna podešavanja motocikla. Pored toplog vremena Haslam i Bautista uspeli su da izvezu prilično brze krugove.

WSBK zagrevanje i testovi na Navari i Aragonu
Alvaro Bautista tokom testa na Aragonu Foto: Honda Racing Corporation

Kawasaki i Rea opasno naoštreni za novu sezonu

Kawasaki je takođe bio prisutan na Aragonu. Rea i Louz nastavili su sa testiranjem i razvojem novog Kawasakija ZX10RR.

Rea je tokom oba dana testa uspeo da izveze čak dve simulacije trke. Pri tome je tokom testa postavio i najbrže vreme od 1’48.528. Rea je radio na podešavanju elektronike, a tokom simulacije trka je pokušavao da stekne osećaj sa gumama u završnoj fazi simulacije trke.

Aleks Louz je bio izuzetno vredan tokom testa i drugog dana testa odvezao je čak 104 kruga i dve simulacije trke. Louz je takođe radio na podešavanima elektronike i ukupnom podešavanju motocikla. Louz je izjavio da nisu još sve kockice na motociklu složene, ali da će do početka sezone uspeti u potpunosti da podese motocikl.

WSBK zagrevanje i testovi na Navari i Aragonu
Rea spreman za početak sezone Foto: Kawasaki WSBK zagrevanje i testovi na Navari i Aragonu

Yamaha nastavila tamo gde je stala u aprilu

Na poslednjem testu u aprilu mesecu Yamaha baš nije imala puno sreće. Prvo im vreme nije bilo naklonjeno, a drugo je to što je Toprak Razgatlioglu bio pozitivan na COVID-19 virus te nije uspeo da obavi sve testne obaveze.

To je Yamahu malo stavilo u nezgodan položaj, pa je ovaj dvodnevni test došao u pravom trenutku. Razgatlioglu i Lokateli izvezli su ukupno 350 krugova i prikupili bitne informacije za Yamahu oko razvoja YZF-R1.

Razgatlioglu je prvi dan iskoristio da se vrati u ritam, a tokom oba dana izvezao je nekoliko simulacija trke. Izjavio je da se osećao dobro na gumama za trku, da su probali neke nove delove koji su odlični i da se oseća spremnije u odnosu na prošlu godinu.

Lokateli je oba dana testa iskoristio da se još više privikne na motocikl i njegovo ponašanje tokom trajanja trke. Lokateli je vozio simulacije trke, isprobavao razna podešavanja motocikla i elektronike.

Razgatlioglu i Lokateli Foto: Yamaha Racing WSBK zagrevanje i testovi na Navari i Aragonu

BMW sa 4 M1000RR-a na Aragonu

BMW je za 2021. godinu izbacio potpuno novi M1000RR. Budući da je reč o potpuno novom motociklu, BMW je morao da radi prekovremeno kako bi novi motocikl bio spreman za novu sezonu. Na Aragonu je čak četiri vozača vozilo novi M1000RR. Dva motocikla bila su u rukama fabričkih vozača, Tom Sajksa i Van der Marka. Jedan od druga dva bio je u rukama Jonasa Folgera i Bonovo MGM Racing ekipe, dok je četvrti vozio Judžin Laverti u RC Squadra Corse ekipi.

Plan je bio da sva četiri vozača testiraju razne konfiguracije šasije, zatim elektroniku, počev od kontrole proklizavanja, motornog kočenja, mapa za isporuku snage. Jednom rečju vozači su testirali i isprobavali sve kako bi imali što više informacija o ponašanju motocikla i kako bi spremno dočekali početak sezone.

BMW posvećen razvoju M1000RR-a Foto: BMW Motorrad

Ducati testirao na stazi Navara

Za razliku od ostalih ekipa, Ducati je rešio da test odradi na stazi Navara. Do ove godine Navara nikad nije bila u WSBK šampionatu pa tako nijedna ekipa nema informacije sa ove staze. Izuzev Tito Rabata, ostali Ducatijevi vozači nisu u prošlosti vozili na ovoj stazi.

Zato je Ducati rešio da odrade test upravo na Navari. Pored Redinga i Rinaldija koji su fabrički vozači, učešće na testu uzeli su Rabat za Barni Racing ekipu i Čaz Dejvis za Team GoEleven, kao i Aksel Basani za Motocorsa Racing ekipu.

Svi vozači uglavnom su radili na traženju podešavanja za ovu stazu kao i na simulacijama trka. Budući da nijedna ekipa još nije vozila trke na ovoj stazi, takođe će biti ključno odabrati prave gume za trku. Tako da su vozači isprobavali Pirelli SC0 i SCX kako bi biili što spremniji za trkački vikend.

Rinaldi i Reding na stazi Navara Foto: Ducati

Testovi vožene prošle nedelje su ujedno i poslednji testovi pred početak sezone. Srećom već narednog vikenda od 21. – 23. maja na stazi Aragon imaćemo priliku da gledamo prvu trku u ovoj sezoni i da konačno bodrimo naše omiljene WSBK vozače i timove.

Ukoliko želite da ostavite komentar ili da vodite diskusiju o vestima iz WSBK ili nekog drugog šampionata, predlažemo da svratite do naše teme na forumu posveće moto sportu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
140PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se