NaslovnaMoto SportTehničke zanimljivosti sa trkačkog vikenda - MotoGP COTA 2019.

Tehničke zanimljivosti sa trkačkog vikenda – MotoGP COTA 2019.

-

Za vikend smo gledali uzbudljivu MotoGP trku na stazi COTA u Teksasu. Do ove trke smo imali običaj da pišemo izveštaje sa trka, a od ove trke menjamo navike te ćemo se više posvetiti tehničkim stvarima koje su se dešavale u toku trkačkog vikenda. Tako ćemo od sad za vas izvlačiti zanimljive informacije poput toga koji proizvođač je šta novo testirao i ostale zanimljivosti.

Počećemo sa Hondom koja je generalno imala katastrofalan vikend. Markez je pao dok je ubedljivo vodio trku, Kračlou je pao u žaru borbe sa Rosijem, a Lorenco je opet imao tehničkih problema sa motociklom.

Honda je na COTA -u donela i testirala “uređaj za hlađenje gume” ili u prevodu onaj čuveni spojler koji je Ducati koristio u Kataru zbog kojeg su se posle timovi tužakali. Markez spojler nije koristio na trci, već samo na treninzima i izjavio je da prilikom kočenja spojler doprinosi boljoj stabilnosti. Na trci spojler nije korišten iz razloga što nisu imali dovoljno informacija kako će uticati na motocikl i gume tokom cele trke.

Markez COTA
Honda u poslednje vreme ima dosta tehničkih problema

Lorenco je u subotu tokom kvalifikacije imao peh da mu spadne lanac. Isto to se dogodilo i Markezu na prethodnoj trci u Argentini. Jednom je slučajnost, a dva puta u dve trke nije slučajnost da spada lanac i očigledno je da Honda mora da se pozabavi tim problemom. Sajmon Krajfar, reporter iz MotoGP padoka istraživao je na tu temu i došao do informacija da uzrok spadanja lanca može da bude karbonska zadnja viljuška.

Naime, izgleda da se zadnja viljuška pod određenim okolnostima uvija više nego što bi trebalo i da u tom trenutku dolazi do spadanja lanca. Ova teorija je još samo u domenu nagađanja, ali ako u skorijoj budućnosti zapazimo da je Honda promenila zadnju viljušku znaćemo da je to bio najverovatniji uzrok spadanja lanca.

Lorencu spao lanac
Lorencova Honda

Posle odustajanja na trci delovalo je da je Lorenco opet imao problem sa lancem, ali je i sam Lorenco to demantovao. Alberto Puiđ je izjavio da još nisu utvrdili šta je uzrok kvara zbog kojeg je Lorenco prerano završio trku. Osim tih problema, Lorenco je istakao problem sa kočenjem kada je rezervoar pun. U toku trke napravio je dve greške kada je otišao preširoko i sišao sa staze jer nije mogao da zaustavi motocikl.

Ovogodišnja Honda RC213V ima problem sa previše inercije koja prosto gura motocikl napred. Honda neće mirno sedeti posle ovako katastrofalnog vikenda i sigurno već vredno rade na rešavanju problema.

KTM u toku svakog trkačkog vikenda donosi mnoštvo novih delova koje testiraju iz trke u trku. Očigledno je da KTM ide u dobrom smeru jer je Pol Espargaro doneo novi rekord u vidu pete pozicije u kvalifikacijama. Ako uporedimo kvalifikacije iz ove i prošle godine videćemo da je Pol Espargaro napredovao 1,4 sekundi u kvalifikacijama, što je za MotoGP šampionat veliki napredak.

Pol Espargaro nije bio brz samo na kvalifikacijama. Na trci je osvojio osmu poziciju, što je najbolji rezultat za KTM po suvom vremenu. Ove godine trka je završena za 41’45.499 što je za nekih 7 sekundi brže u odnosu na prošlogodišnju trku. Prošle godine Pol Espargaro je završio trku na 13. poziciji sa zaostatkom od 37,264 sekundi, dok je ove godine završio sa zaostatkom od 29,743 sekundi. Ako skinemo i onih 7 sekundi za koliko je ova trka bila brža od prošlogodišnje dobijemo da su KTM i Pol Espargaro napredovali za nekih 14 sekundi.

Pol Espargaro
KTM je napredovao ove sezone

KTM je poput Honde testirao spojler na zadnjoj viljušci što se i može videti na slikama. Zarko se nije sjajno proveo u Teksasu, ali je najavio da se raduje sledećoj trci na Herezu iz razloga što su tamo testirali u novembru i nada se da će ostvariti bolji rezultat.

Migel Oliveira je za ovu trku nagrađen sa novom prednjom viljuškom, istom kao što koriste momci u fabričkoj ekipi. Zbog odličnih rezultata u Argentini KTM je rešio da Oliveiri da novije komponente. Nova prednja viljuška je nešto lakša i čvršća u odnosu na prethodnu te bi trebalo da pruža bolji povratni osećaj.

Miguel Oliveira KTM RC16
Migel Oliveira dobio je poklon od KTM

Aprilia nije imala sjajan trkački vikend. Aleš Espargaro završio je trku padom, a Janone je završio na 12. poziciji. Ono što je meni zapalo za oko na Apriliji RS-GP je bela materija koja je bila namazana unutar usisnika za vazduh. Ta bela materija je u stvari lepak koji ima zadatak da spreči krupnije čestice prašine i sitne kamenčiće da uđu u unutrašnjost motocikla i da nekim slučajem ne uđu u agregat. Ovaj lepak korišten je samo na treninzima dok je na trci lepak uklonjen da bi vazduh neometano ulazio.

Ako se pitate zašto lepak nije smetao na treninzima, a smetao je na trci to je iz razloga što se na treninzima vozi samo po nekoliko krugova pa se ulazi u boks. Aprilia je želela da tokom treninga spreči da dođe do problema sa agregatom.

Andrea Janone
Andrea Janone, Aprilia RS GP

Posle trke je Aprilia ostala u Teksasu radi privatnog testa koji su održali u ponedeljak. Na ovom testu Aprilia je testirala neke nove komponente i svoju verziju spojlera na zadnjoj viljušci.

Sledeće izdanje interesantnih informacija iz timova očekujte posle trke na Herezu koja se vozi 5. maja.

Za diskusiju o trkačkom vikendu svratite do naše teme na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.