October 5, 2022
NaslovnaMoto GaražaDa li Yamaha priprema R9?

Da li Yamaha priprema R9?

-

Yamaha je nedavno predstavila novi sportsti motocikl sa oznakom R7. Vest o R7 nije se još pošteno ni smirila, a već je stigla glasina da Yamaha planira da izbaci i sportski R9.

Prvo je Yamaha u februaru ove godine otkupila pravo i rezervisala oznake YZF-R1, YZF-R2, YZF-R3, YZF-R4, YZF-R5, YZF-R6, YZF-R7, YZF-R8, YZF-R9, YZF-R10, YZF-R15 i YZF-R25, a zatim i za oznake R1, R2, R3 pa sve do R9. To nije toliko čudno, jer ako se malo bolje pogleda Yamaha već koristi dobar deo ovih oznaka, bilo kroz trenutne modele, bilo kroz modele iz prošlosti.

Međutim, ono što je izazvalo glasine ovih dana su nezvanične informacije da Yamaha razmatra mogućnost razvoja i sportskog R9 motocikla. R9 bi koristio već postojeći agregat iz modela MT09.

R9 bi imao smisla jer koristi agregat radne zapremine od 889 cm3. Ono što manji broj pratilaca sveta motocikala zna je to da je u planu promena tehničkih pravila za svetski supersport šampionat. Trenutno važe pravila da u supersport šampionatu mogu da se takmiče motocikli sa četiri cilindra, radne zapremine do 600 cm3, odnosno 675 cm3 za trocilindraše i 749 cm3 za dvocilindraše.

Yamaha R9
Agregat iz MT09 mogao bi poslužiti kao osnova za R9 Foto: Yamaha

Uskoro bi pravila mogla da se promene i da kategorija “poraste”. Poznato je jedino da bi dvocilindraši mogli da koriste maksimalnu radnu zapreminu od 955 cm3, a trocilindraši negde oko 850 cm3. Tu se Yamaha R9 sa određenim modifikacijama odlično uklapa i zato cela ova glasina ima smisla.

Trocilindrični agregat koji Yamaha razvija već gotovo celu deceniju ima potencijala za sportski motocikl i za takmičenja. Ukoliko Yamaha odluči da izbaci R9 verujem da će brzo postati poželjan sportski motocikl. Razlog za to leži u odličnom odnosu snage i težine kao i činjenica da trocilindrični redni agregat iz Yamahe ima izuzetno lepu isporuku snage.

Druga stvar je što R9 verovatno ne bi bio preskup sportski motocikl, a razlog ta to mišljenje leži i na primeru R7 modela čija cena bi trebalo da se kreće oko 8.000 e.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.