NaslovnaMoto GaražaCFMOTO - Huawei moto industrije

CFMOTO – Huawei moto industrije

-

CFMOTO je kao proizvođač motocikala, ATV i drugih vozila postao popularan tek u poslednjih nekoliko godina. Da li ste znali da istorija fabrike CFMOTO počinje od 1989. godine? Od tada do danas uspešno su se razvijali do te mere da u Kini važe za premijum brend, a vremenom su počeli da osvajaju tržišta širom sveta. O njihovoj sposobnosti i ozbiljnim namerama dovoljno govori i saradnja sa KTM-om.

Ideja za ovaj tekst o istoriji CFMOTO brenda došla mi je nakon prošlogodišnjih testova modela GT650, MT650 i pogotovo SR300 koji mi se naročito dopao. Tada sam shvatio da ne znam gotovo ništa o ovom brendu. Kako obnavljam sopstveno znanje, red bi bio da stavim sve na papir kako biste se i vi upoznali sa CFMOTO brendom koji postaje sve rasprostranjeniji.

CFMOTO
GT650

Već pomenute 1989. godine osnovana je kompanija CFMOTO, nakon što je osnivač fabrike u Hangzhou konstruisao tečno hlađeni četvorotaktni agregat. Taj agregat uspostavio je temelje na kojima je fabrika nastala. Od samog početka CFMOTO se nije bavio samo proizvodnjom vozila, već je proizvodio i razne komponente agregata i dodataka za više od 2.000 proizvođača širom sveta. Do sada su razvili oko 100 različitih modela motocikala i 51 različit agregat, vlasnici su i 540 patenata.

Uz sopstveni razvojni centar, fabrika ima kapacitet proizvodnje oko 800.000 agregata i 600.000 vozila godišnje. Ipak, CFMOTO se ne smatra velikom fabrikom, deluje da se više brinu o kvalitetu nego kvantitetu. To je još jedan od razloga zbog kojeg se kompanije odlučuju da uđu u partnerstvo sa njima.

Svakako, najveći proizvođač sa kojim CFMOTO ima saradnju je austrijski KTM. KTM i CFMOTO imaju snažno partnerstvo, čemu svedoči i činjenica da je čuveni LC8 agregat, koji se ugrađuje u KTM 790 Duke, razvijan i pravljen upravo u CFMOTO kompaniji.

CFMOTO
SR300

Unutar kompanije u razvojnom odeljenju radi preko 200 ljudi iz celog sveta. Prednost kompanije CFMOTO u odnosu na druge kompanije iz Kine leži u tome što je okupila inženjere iz celog sveta. Zatim su male troškove proizvodnje integrisali sa velikim znanjem i kao produkt ovog spoja dobili smo niz veoma dobrih motocikala, ATV, side by side i drugih vozila.

Za dizajn modela, CFMOTO usko sarađuje sa KISKA dizajnerski centrom koji je zadužen i za dizajn KTM-ovih motocikala još od 1996. godine. Te je to jedan od razloga što se CFMOTO motocikli po izgledu razlikuju od motocikala drugih proizvođača iz Azije.

Na svojim vozilima koriste komponente najkvalitetnijih proizvođača poput Bosch kvačila, japanskih FCC kvačila, D.I.D. lanaca, Kayaba ogibljenja, Pirelli i Metzeler guma, a od prošle godine na svom najsnažnijem motociklu, modelu TR-G 1270 ugrađivane su Brembo kočnice i Ohlins ogibljenje.

Kad smo već spomenuli model TR-G 1270, reč je o najsnažnijem motociklu proizvedenom u Kini. TR-G 1270 koristi se za potrebe vlade i namenjen je premium segmentu.

CFMOTO TR-G 1270

CFMOTO je u širom Evrope prvenstveno postao poznat upravo po ATV vozilima. Na gotovo svim tržištima Evrope (kao i kod nas), CFMOTO je lider po broju prodatih ATV i SSV vozila. Saradnja sa KTM-om donela je mnogo dodatnog znanja o dvotočkašima, pa je CFMOTO započeo i intenzivniji razvoj sopstvenih motocikala. U to smo i sami imali prilike da se uverimo prilikom prošlogodišnjih testova motocikala koji su se tada pokazali sposobno i praktično.

Za potrebe tržišta Kine, CFMOTO nudi još širu paletu motocikala. Zanimljiva je činjenica da obezbeđenje državnih činovnika i još neke bezbednosne službe koriste upravo CFMOTO motocikle.

CFMOTO

Ono što je malo poznato je i to da je CFMOTO sa prerađenim modelom NK650 učestvovao na čuvenoj Isle Of Man TT trci i u svojoj kategoriji zabeležili su fantastično četvrto mesto, kao verovatno i jedini proizvođač iz Kine koji je uspeo da završi prestižnu TT trku.

Električna budućnost iz CFMOTO i brend ZEEHO

Budući da je sve izvesnije da idemo ka električnim motociklima, ni CFMOTO nije želeo da zaostaje. Tako su 2018. godine rešili da počnu sa proizvodnjom sopstvenih električnih motocikala u okviru njihovog novog brenda ZEEHO.

Već je predstavljeno prvih par električnih motocikala koji uskoro kreću i u svoju serijsku proizvodnju.

ZEEHO električni motocikl

Pored ATV vozila i drugih četvorotočkaša, CFMOTO trenutno na tržištu Evrope nudi pristupačne, kvalitetne i praktične motocikle kao što su MT650, GT650, SR300, NK650, NK400, NK300, GT400 i nekoliko drugih modela. Ove godine na naše tržište dolazi moderni i zanimljivi CL-X 700 ( o kojem uskoro možete očekivati još informacija) što je samo najava da CFMOTO ne planira da uspori tempo i da nas očekuju novi motocikli koji nastavljaju da ispisuju stranice CFMOTO istorije.

Generalni uvoznik CFMOTO vozila za Srbiju je firma Guevara. Nalaze se u Beogradu na adresi Ozrenska 68. Takođe, možete pogledati CFMOTO ponudu i na njihovom sajtu klikom ovde.

CFMOTO CL-X 700


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.