NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoDucati Panigale V4 SP2 - Legalni trkač

Ducati Panigale V4 SP2 – Legalni trkač

-

Ducati je još jednom pomerio granice Panigale V4 motocikla. Pre dve godine lansiran je V4 SP, a sada je Ducati dodatno izbrusio SP verziju i predstavio nam novi Panigale V4 SP2. Iako je V4 SP2 sam po sebi moćan motocikl sa vrhunskim komponentama, Ducati je ostavio dodatnu mogućnost podizanja performansi. Tako u punom paketu Paniglae V4 SP2 isporučuje do 228 KS.

Za ovu godinu na žalost ponovo nismo dobili novi Panigale V4R koji je namenjen takmičenju u WSBK i drugim superbajk šampionatima. Zato se Ducati dobro potrudio oko V4 SP2 modela, koji takođe prolazi homologaciju u nekim šampionatima u kojim je dozvoljeno takmičenje motocikala radne zapremine od 1.100 cm3.

Iako je agregat ostao manje – više nepromenjen, V4 SP2 u verziji za upotrebu na stazi isporučuje čak 228 KS, dok je za potpuno uličnu verziju snaga ipak nešto manja.

Snažniji agregat

Samu bazu agregata i dalje čini četvorocilindrični agregat u V konfiguraciji sa radnom zapreminom od 1.103 cm3 i radilicom koja se okreće u smeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu. Ducati nije naveo da li je bilo promena unutar agregata. Ono što je navedeno jeste da je mapa rada agregata izmenjena kako bi se zadovoljila EURO5 norma. Zahvaljujući promeni mape, snaga agregata je porasla na 215,5 KS na 13.000 O/Min uz maksimalni obrtni moment od 123.6 Nm na 9.500 O/Min.

Ukoliko ipak želite da V4 SP2 vozite samo na stazi i nije vam potrebno da motocikl zadovoljava EURO5 emisioni standard, onda možete da kupite još snažniju verziju opremljenu kompletnim Akrapovič izduvnim sistemom koji je lakši za 5 kg. Osim što je lakši, Akrapovič izduvni sistem donosi povećanje snage na 228 KS.

Ducati Panigale V4 SP2
Foto: Ducati

Da bi dodatno olakšali motocikl, ali i da bi imali manje gubitke snage na prenosu, Ducati je ugradio 520 lanac i STM-EVO SBK suvo kvačilo. STM-EVO SBK kvačilo pruža fluidinije ponašanje motocikla prilikom puštanja gasa, a omogućava i efektivnije sprečavanje poskakivanja pri naglim promenama stepena prenosa naniže. U sklopu Ducati dodatnih delova moguće je kupiti opruge različite tvrdoće kako bi se kvačilo dodatno prilagodilo.

Vrhunsko ogibljenje, kočnice i felne

Na šasiji nije puno toga rađeno i V4 SP2 te komponente deli sa V4 i V4 S modelima. Od ogibljenja se napred nalazi elektronski podesiva Ohlins NPX25/30 prednja viljuška sa hodom od 125 mm, a pozadi se nalazi neprevaziđeni Ohlins TTX36 zadnji amortizer prikačen na aluminijumsku zadnju viljušku. Ducati Panigale V4 SP2 poseduje i Ohlins amortizer upravljača.

Kočnice su takođe otišle korak napred sa ugradnjom Brembo Stylema R kočionim čeljustima i Brembo MCS radijalnom kočionom pumpom koja poseduje i podesivač udaljenosti poluge koji se nalazi na levoj strani upravljača i omogućava podešavanje poluge tokom vožnje, bez puštanja gasa. Ducati je išao toliko daleko da su poluge kočnice i kvačila obrađene na krajevima kako bi pravile što manji aerodinamični otpor.

Felne su još jedna stvar na kojim je Ducati uštedeo težinu. Ugrađene su petokrake karbonske felne koje su za 1,4 kg lakše u odnosu na one koje koristi Panigale V4 S. Zahvaljujući tome što su lakše, felne imaju manje inercije. Ducati je izneo podataka da prednja felna ima 26% manje inercije na prednjem i 46% manje na zadnjem točku. To bi trebalo da se odrazi na boljoj upravljivosti motocikla, naročito pri promenama pravca.

Ducati Panigale V4 SP2
Foto: Ducati

Pošto je V4 SP2 uglavnom namenjen vožnji na stazi, u skladu sa tim su postavljeni i Rizoma nogostupi koji nude mogućnost podešavanja položaja.

Suva masa Ducati Panigale V4 SP2 iznosi svega 173 kg, a kada je reč o verziji koja ne zadovoljava EURO5 emisioni standard i koja poseduje Akrapovič izduvni sistem, ta težina se dodatno spušta na 168 kg. Zapremina rezervoara iznosi 17 litara i sa svim tečnostima masa motocikla je ispod 200 kg.

Superbajk elektronika

Naravno, Ducati Panigale V4 SP2 poseduje sve što postoji od elektronskih pomagala. Postoje 4 režima vožnje (Race A, Race B, Sport, Street) unutar kojih možete da podešavate sve parametre poput onih za kontrolu proklizavanja, podizanja prednjeg točka, kontrolu motornog kočenja, kontrolu zanošenja zadnjeg točka pri ulasku u krivinama, itd. Kontrola proklizavanja je kalibrisana i za vožnju na slikovima i za vožnju na kišnim gumama. Tako u zavisnosti od guma na kojim vozite možete odabrati i podešavanje kontrole proklizavanja.

Ducati Panigale V4 SP2
Foto: Ducati

U paket standardne opreme ulazi i GPS koji omogućava automatsku aktivaciju štoperice pri vožnji na stazi. To znači da ne morate da koristite dugme za ablend kako biste svaki put aktivirali merenje novog kruga.

Kada vozite na stazi moguće je odabir “Track EVO” režima prikaza ekrana. U tom režimu se na najvišoj tački ekrana prikazuje obrtomer, a odmah ispod njega trenutno odabrani stepen prenosa. Dalje, u 4 različita okvira naznačena su trenutna podešavanja za DTC, EBC, DWC i DSC.

Jednosed, inspirisan grafikama sa zimskog testiranja

Dizajn motocikla ostaje nepromenjen i prepoznatljiv. Budući da je V4 SP2 zamišljen kao ekskluzivni motocikl za stazu, u skladu sa tim ne postoji sedište ili nogostupi za suvozača, već je motocikl jednosed. Štaviše, Ducati je predvideo lako skidanje retrovizora i nosača registarske tablice kako bi se Panigale V4 SP2 očas posla pretvorio u potpuno trkački motocikl.

Ducati Panigale V4 SP2
Foto: Ducati

Mat crna boja sa ponekim crvenim detaljima dodatno naglašava trkački karakter V4 SP2 modela.

Sa predstavljanjem V4 SP2 verzije Ducati se na neki način ljubiteljima ove marke “odužio” zbog izostanka novog V4R modela. Ducati Panigale V4 SP2 je na ovaj način postao možda najspremniji sportski Ducati u istoriji Ducati fabrike.

Za komentare i utiske o novom Panigale V4 SP2 modelu možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.