June 2, 2023
NaslovnaMoto SportMotoGPHonda i Pol Espargaro završavaju saradnju na kraju sezone?

Honda i Pol Espargaro završavaju saradnju na kraju sezone?

-

Sezona potpisivanja novih ugovora u MotoGP šampionatu je očigledno počela, a glasine oko tumbanja u ekipama naročito se eskalirale nakon objave da će Suzuki verovatno napustiti MotoGP šampionat na kraju sezone. Prvi na udaru se našao Pol Espargaro koji će prema svemu sudeći na kraju sezone završiti svoj angažman u Hondi.

Pol Espargaru je ova druga sezona otkako je iz KTM-a prešao u Hondu. Gledajući rezultate ostalih vozača Honde, realno, Pol Espargaro nije odradio loš posao. Prošle sezone je osvojio jednu drugu poziciju na Mizanu, odmah iz Mark Markeza, ali je sezonu završio na 12. poziciji.

Prvi čovek sa kojim se vozači porede u ekipi je timski kolega. Pol Espargaro ima nezahvalnu poziciju da mu je Mark Markez timski kolega, a upravo je Markez sezonu završio ispred Espargara iako je propustio nekoliko trka zbog povreda.

Pol Espargaro je ovu sezonu započeo dobro osvojivši treću poziciju na uvodnoj trci u Kataru, ali od tada nije imao dobre rezultate i samo je 2 puta završio u prvih 10 vozača. U nemilosrdnom šampionatu kakav je MotoGP u kom se već nakon par trka na početku šampionata kroji sudbina vozaču, ovi rezultati nisu dobra vest za Pol Espargara kojem na kraju sezone ističe ugovor sa Hondom.

Honda i Pol Espargaro završavaju
Ni podijum sa trke u Kataru mu ne pomaže Foto: Honda Racing Corporation

Pol Espargaru na ruku ne ide ni činjenica da izlaskom Suzukija iz šampionata na tržište slobodnih vozača dolaze Rins i Mir, a Honda je i ranije želela Mira…

Honda i Mir, pokušaj drugi

Pre nego što je Mir došao u MotoGP šampionat da vozi Suzuki, Honda je u isto vreme razmatrala da ga dovede u svoj tabor. Međutim, Suzuki je bio brži i tako Mir već nekoliko godina brani boje Suzukija kojem je doneo i titulu šampiona.

Još pre nego što je počelo da se šuška da Suzuki napušta šampionat, krenule su i priče da bi Mir mogao sledeće sezone da pređe u Hondu. Sada su te te priče još jače i ako Suzuki zaista napusti MotoGP šampionat, Mir bi lako mogao da postane novi vozač Repsol Honda ekipe.

Tačno je i da je Rins odličan vozač, ali budući da je Honda već ranije želela Mira, veća je verovatnoća da će Mir dogodine preći u Hondu. Pošto je Mir cenjen vozač kojeg bi mnoge ekipe želele, Honda ga sigurno neće lako dobiti.

Mir zamena za Pol Espargara? Foto: Suzuki Racing

Takođe, neizvesna je i sudbina Aleks Markeza i Takaaki Nakagamija koji su takođe u nezavidnoj situaciji. Nakami mora da pokaže dobre rezultate u narednim trkama, jer bi ga u suprotnom dogodine mogli zameniti Čantra ili Ogura koji trenurno prave odlične rezultate u Moto2 šampionatu. Opšte je poznato da u LCR Hondi mora biti jedan vozač iz Azije, poželjno iz Japana. Tako da i Nakagami mora da ostavri dobre rezultate ne bi li ostao u šampionatu.

Osim Suzukija i vozačima Ducatija ističu ugovori, kako u fabričkoj, tako i u Pramac ekipi. Zanimljiva sezona je pred nama…

Za komentare oko transfera vozača u MotoGP šampionatu možete posetiti i temu na forumu posvećenu vestima iz moto sporta.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.