September 27, 2020
Naslovna Garaža Kako pravilno očistiti i podmazati lanac

Kako pravilno očistiti i podmazati lanac

-

Lanac i lančanici predstavljaju priličan trošak kada dođe vreme za njihovu zamenu i iz tog razloga se trudimo da ih sačuvamo što je duže moguće. Produženje radnog veka lanca i lančanika nije moguće bez pravilne nege i iz tog razloga ćemo vam danas ukratko objasniti i na delu pokazati kako pravilno očistiti i podmazati lanac.

Od naših prijatelja, firme Moto Bike iz Kaća koji je i zvanični uvoznik za Ipone proizvode dobili smo na test Ipone set za čišćenje i održavanje lanca koji ćemo koristiti na današnjem primeru i usput ćemo malo prokomentarisati isti.

Dakle, pre nego što počnemo, potrebno je da znate da se unutar lanca nalaze O-ring, X-ring ili Z-ring gumice. Zašto je ovo bitno znati? Pa iz prostog razloga jer su te gumice osetljive na prašinu, ali i druge hemijske agense. Ukoliko vas zanima više informacija oko lanca i lančanika, predlažemo da pročitate detaljan tekst o toj temi. Tekst možete pronaći ovde.

Prašina i nečistoće su razlog zbog kojeg želimo da očistimo lanac. Sitna prašina i nečistoće oštećuju vitalne delove lanca i dovode do bržeg propadanja lanca. Gumice smo spomenuli iz razloga što su iste osetljive na razna sredstva, te je potrebno koristiti proizvode koji neće nagrizati gumice. To je glavni razlog zbog kojeg se prave proizvodi za čišćenje i podmazivanje lanca.

Čišćenje lanca

Prvi korak je svakako čišćenje lanca. Tu postoje razne preporuke od strane kako proizvođača lanca, tako i proizvođača motocikala. Neki proizvođači preporučuju čišćenje lanca posle pređenih 500 km ili posle vožnje u kišnim uslovima. Moje neko iskustvo govori da se ne treba slepo držati pređene kilometraže, već lanac treba čistiti i podmazivati u skladu sa uslovima u kojima vozite vaš motocikl, ali svakako ne bi trebalo da pređete više od 1.000 km bez da održavate lanac.

Dakle, ukoliko često vozite u off road ili uslovima u kojima vlada prašina, pa i ako često vozite u kišnim uslovima, svakako je preporuka da češće radite održavanje lanca, koje pored čišćenje podrazumeva i redovno podešavanje zategnutosti. Kiša sama po sebi ne stvara veliki problem lancu, već problem predstavljaju sitne čestice koje dolaze zajedno sa kišom.

Održavanje lanca ne traje dugo, svega nekih 15 minuta, a kad počnete sa čišćenjem lanca i sami ćete se iznenaditi koliko prljavštine se nađe.

Da pređemo na posao. Za početak uzmete sredstvo za čišćenje lanca (u našem slučaju je to Ipon Chain Cleaner). Pre nego što počnete sa upotrebom sredstva, na ambalaži pročitate da li je to sredstvo namenjeno za vaš lanac. Obično ima oznaku da li je kompatibilno za X,O ili Z ring gumicama. U našem slučaju Ipone Chain Cleaner kompatibilan je sa sva tri tipa gumica.

Lanac jednostavno naprskamo kako sa bočne, tako i sa gornje i donje strane. Bilo bi poželjno da motocikl podignete na centralnu nogaru ili štender. Ukoliko nemate ni jedno ni drugo, onda ćete morati motocikl malo da gurate kako bi sredstvo došlo do svih članaka lanca.

Kako pravilno očistiti i podmazati lanac
Lanac pre čišćenja – Kako pravilno očistiti i podmazati lanac Foto: Bjbikers.com

Već posle prvog tretiranja sa sredstvom, primetićete da je lanac već čistiji i da je nečistoća spala.

Iako se već samo posle tretiranja sredstvo za čišćenje lanca primeti da je lanac čistiji, tu još nije kraj čišćenja. Sada je potrebno uzeti četku koja dolazi u Ipone setu i sa četkom treba dodatno ižuljati lanac. Lanac žuljate tako da četkom očistit sve četiri strane lanca.

Posle čišćenja četkom, volim još jednom da isperem lanac sredstvom za čišćenja kako bih bio siguran da su sve nečistoće uklonjene. Nakon još jednog tretmana sredstvo za čišćenje, krpom obrišem lanac kako bih obrisao suvišno sredstvo za čišćenje.

Kako pravilno očistiti i podmazati lanac
Foto: Bjbikers.com

Posle čišćenja lanac izgleda ovako:

Kako pravilno očistiti i podmazati lanac
Lanac posle čišćenja – Foto: Bjbikers.com

Takođe vas upozoravam da ćete posle čišćenja lanca morati da obrišete i zadnju felnu, jer će se verovatno nakupiti prljavštine i masnoće tokom čišćenja lanca.

Kako pravilno očistiti i podmazati lanac
Foto: Bjbikers.com

Podmazivanje

Nakon najprljavijeg dela posla, stižemo do podmazivanja. Za podmazivanje je takođe upotrebljeno Ipone sredstvo X-Trem chain. Na amabalaži piše da mazivo može da izdrži i 800 km pre ponovnog podmazivanja. Sredstvo nanosimo sa unutrašnje i spoljašne strane, na mestu gde lanac naleže na zadnji lančanik, a zatim i sa suprotne strane, kako bismo bili sigurni da je lanac dobro podmazan.

Sredstvo penuša pri nanošenju i moram priznati da se teško skida krpom, te ne treba preterivati sa nanošenjem sredstva. Posle nanošenja, potrebno je okretati točaka kako bi se sredstvo pravilno rasporedilo. Nakon podmazivanja, višak sredstva uklonite krpom. Verovatno neće moći sve da uklonite, pa kraća vožnja ne bi škodila kako bi pod opterećenjem sredstvo “leglo” na sva mesta. Lično mi se sviđa što sredstvo za podmazivanje ostaje dugo na samom lancu, što iako nije najbolje sa vizuelnog aspekta, ipak uliva nadu da će lanac ostati dugo podmazan. Posle prve kiše, primetio sam da kapljice skliznu sa lanca, što znači da je formiran zaštiti sloj oko lanca štiteći ga od spoljnih uticaja.

Ipone set za održavanje lanca
Ipone set za održavanje lanca Foto: Bjbikers.com

Ne zaobravite da pre vožnje obrišete felnu i gumu od viška maziva i sredstva za čišćenje, a verovatno ćete i nakon prve vožnje morati malo da obrišete felnu.

Sa jednim Ipone setom za održavanje lanca može da se odradi nekoliko čišćenja i podmazivanja lanca. Ipone set možete pronaći u prodavnica Moto Bike-a ili na njihovom web shopu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,365FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
111PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se