August 20, 2022
NaslovnaMoto SportKo je na redu da pobedi? - MotoGP Aragon 2

Ko je na redu da pobedi? – MotoGP Aragon 2

-

Ni četiri puna dana nije prošlo od Aragon 1 trke, a već se spremamo za MotoGP Aragon 2 trku, za koju verujem da će biti jednako zanimljiva. Možda čak i zanimljivija. Razloga da verujem u to ima dosta. Prvi je taj što će temperature biti nešto više, a uz to i treninzi će početi nešto kasnije. Što znači da će ekipe moći još finije da podese motocikle.

Na prvoj trci videli smo neke pogrešne odluke, poput pogrešnog odabira prednje gume za Fabia Kvartarara, što ga je koštalo vođstva u šampionatu. Kvartararo i Rins bili su kao Jing i Jang na Aragon 1 trci. Dok je Rins napredovao ka pobedi, Kvartararo je nazadovao.

Da li će Suzuki moći da ponovi uspeh?

Suzuki je na prošloj trci uradio nešto što mu je nedostajalo tokom cele sezone. Rins i Mir uspeli su solidno da se kvalifikuju na poziciji deset, odnosno šest u slučaju Mira. Ono gde je Rins najviše iznenadio je dobar start sa desete pozicije.

Suzuki odlično štedi gume tokom trke i čim su uspeli da startuju dobro znalo se da rezultat neće izostati. Jedino je iznenadilo to što je Mir ostao bez guma pri kraju trke. Vinjales ga zamalo nije prestigao u finišu trke i da je trka još malo potrajala, teško da bi Mir bio na podijumu.

MotoGP Aragon 2
Da li će MotoGP Aragon 2 doneti slavlje u Suzukiju? Foto: www.suzuki-racing.com

Niže temperature pomogle su Suzukiju da se bolje snađe u odnosu na ostale konkurente, da li će tako biti i za vikend, ostaje da vidimo.

Ducati po principu toplo – hladno

Dok većina vodećih ekipa imaju kakvu – takvu konstantnost, Ducati se prilično muči. Ako već na prvim treninzima nisu brzi, to znači da su u problemu. Ducati je prošle nedelje imao problem da zagreje prednju gumu dovoljno da može da se vozi bez rizika od pada. To im baš nije polazilo za rukom, a još veća nevlolja po Dovicizoa dogodila se u kvalifikacijama kada ga je Petrući izbacio iz 12 najbržih.

MotoGP Aragon 2
Ducati nije imao najbolji MotoGP Aragon 1 trkački vikend Foto: Copyright © 2017 Ducati Motor Holding spa

Pale su neke teške reči sa strane Dovicioza ka Petrućiju, ali su na letu ka kući dva Italijana izgladila stvari. U svakom slučaju, Doviciozo je sa jednom osrednjom trkom i rezultatom uspeo da smanji zaostatak za vodećim u šampionatu.

Sa Yamahom se nikad ne zna

Yamahini vozači subotom dominiraju, a nedeljom ne mogu da se sastave. Postoji i situacija da dominiraju celim vikendom i da pobede, ali i da dobro započnu trku i da je loše završe. Može i da se desi da loše počnu i još lošije završe. Ako vam ovo što sam napisao deluje zbunjujuće, onda ne možemo ni da zamislimo kako je Yamahi.

Problem je što Mišelin gume rade u uskom rasponu temperatura. Ukoliko se ne pogodi taj raspon, vozač je u velikom problemu. Suzuki je jedini koji uspeva da koliko toliko “natera” gumu da radi u svim uslovima, sa tim što se Suzuki muči u kvalifikacijama kada je potrebno izvesti jedan brz krug.

Foto: Yamaha Motor Europe

Yamaha sa druge strane nema taj problem, već se muče da održe gume tokom trke. Jedino je Kvartararo ove sezone uspeo da najkonstantnije sačuva gume.

Zanimljivo je da Suzukijevi vozači tokom dosadašnjeg dela sezone nisu imali nijedan start sa prve tri pozicije!

Može li Aleks Markez da ponovi uspeh?

Bravura Aleks Markeza i drugi uzastopni podijum probudili su Markeza, ali su i očekivanja porasla. Sada se gotovo očekuje da Aleks Markez ponovo uspeh. Da li je on u stanju za to? Pokazao je da jeste. Šta je odigralo ključnu ulogu da Aleks Markez onako dobro odveze trku? Na to pitanje verovatno samo Honda i Markez znaju odgovor. Dobro podešavanje motocikla, Aleks Markezov konstantni napredak, ali i činjenica da Markez obožava ovu stazu, kao i vremenski uslovi učinili su da se kockice sklope.

Zbog dobrog Markezovo rezultata malo smo svi zaboravili na Nakagamija, koji je trku završio na petoj poziciji. Još jedan odličan rezultata za Nakagamija koji je najkonstantniji vozač u šampionatu. Nakagami je ove sezone završio sve trke i na nijednoj trci nije bio lošiji od desete pozicije. Njegova konstantnost donela mu je i peto mesto u generalnom poretku i trenutno zaostaje 29 bodova za Mirom. Očekujem da ćemo Nakagamija ovog vikenda gledati u borbi za podijum.

Aleks Markez i Takaaki Nakagami odrađuju dobar posao sa Hondu Foto: Honda Racing Corporation

KTM i Aprilia prošlog vikenda nisu najsjajnije prošli. Najbrži KTM bio je u rukama Bred Bindera na 11. mestu, a najbrža Aprilia na 13. poziciji. KTM takođe “pati” od niskih temperatura pa će i njima zasigurno prijati nešto toplije vreme za vikend.

Treba uzeti u obzir i to što će se MotoGP trka voziti pre Moto2 trke, a to će imati uticaj na ponašanje motocikla na samom početku trke. Zbog Dunlop guma koje nanose Moto2 motocikli, neki proizvođači (naročito Yamaha) imaju problem da izvezu dobre krugove u uvodnom delu trke. Prema vremenskoj prognozi, na Aragonu nas očekuje suvo vreme sa temperaturom od 22 stepena celzijusa u nedelju. Što znači da će biti slični uslovi kao i prošle nedelje, ali je pitanje ko će biti pobednik. Da li ćemo u nedelju dobiti devetog pobednika u sezoni ili će neko ponoviti uspeh, ostaje nam da vidimo.

Za komentare i diskusiju o MotoGP Aragon 2 trkačkom vikendu možete svratiti do naše teme na forumu.

Raspored i satnica MotoGP Aragon 2 trkačkog vikenda:

Petak:
10:00 – 10:40 Moto3 Free Practice Nr. 1
10:55 – 11:40 MotoGP Free Practice Nr. 1
11:55 – 12:35 Moto2 Free Practice Nr. 1
12:45 – 13:15 MotoGP Technical Managers Press Conference

13:35 – 14:15 Moto3 Free Practice Nr. 2
14:30 – 15:15 MotoGP Free Practice Nr. 2
15:30 – 16:10 Moto2 Free Practice Nr. 2

Subota:
10:00 – 10:40 Moto3 Free Practice Nr. 3
10:55 – 11:40 MotoGP Free Practice Nr. 3
11:55 – 12:35 Moto2 Free Practice Nr. 3
13:15 – 13:30 Moto3 Qualifying Nr. 1
13:40 – 13:55 Moto3 Qualifying Nr. 2
14:10 – 14:40 MotoGP Free Practice Nr. 4
14:50 – 15:05 MotoGP Qualifying Nr. 1
15:15 – 15:30 MotoGP Qualifying Nr. 2
15:50 – 16:05 Moto2 Qualifying Nr. 1
16:15 – 16:30 Moto2 Qualifying Nr. 2

Nedelja:
09:20 – 09:40 Moto3 Warm Up
09:50 – 10:10 MotoGP Warm Up
10:20 – 10:40 Moto2 Warm Up
11:20 Moto3 Race
13:00 MotoGP Race
14:30 Moto2 Race

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.