April 15, 2021
NaslovnaMoto SportWSBK test na Estorilu, ekipe i vozači za sledeću sezonu

WSBK test na Estorilu, ekipe i vozači za sledeću sezonu

-

U ponedeljak, odmah nakon trkačkog vikenda na Estorilu, neki WSBK timovi odradili su jednodevni test. Tako smo bili u prilici da vidimo nove vozače poput Lokatelija koji je prešao u PATA Yamaha ekipu. Zbog kiše koja je pala tokom test nismo imali to zadovoljstvo da do kraja ispratimo sva dešavanja, ali je i za prvi deo testa bilo zanimljivo jer je Reding uspeo da sruši rekord staze koji je postavljen ranije tokom vikenda.

Učešće na testu uzele su samo fabričke Ducati, Yamaha, Kawasaki i BMW ekipe, kao i OUTDO Kawasaki TPR i Motocorsa Ducati ekipa.

Reding najbrži

Fabrička Ducati ekipa već od ponedeljka vredno je počela da radi na pripremama za sezonu 2021. godine. Reding je radio na nekim komponentama i poboljšanjima za sledeću sezonu. Tokom dana je izvezao 39 krugova i postavio najbrže vreme od 1’36.581 pre nego što je kiša prekinula test.

WSBK test na Estorilu
Skot REding najbrži tokom testa na Estorilu  Foto: Copyright © 2017 Ducati Motor Holding spa

Redingov novi timski kolega, Mihael Ruben Rinaldi iskoristio je ovaj test za privikavanje na novu ekipu. Takođe je tokom dana vršilo prilagođavanje ergonomije motocikla prema svojim potrebama. U poređenju sa Ducati V4R-om koji je vozio u Go Eleven ekipi, Rinaldi je istakao da ga je na fabričkom Ducatiju najviše iznenadilo to koliko je motocikl dobar na kočenju. Tokom dana Rinaldi je odvezao 29 krugova i bio je za oko 0,5 sekundi sporiji u odnosu na Redinga.

Van der Mark prvi put na BMW-u

BMW počeo je vredno na pripremama za sledeću sezonu. Tom Sajks je tokom test vozio ovogodišnju verziu BMW S1000RR-a, sa tim što je probao neke izmene u podešavanjima.

Sa druge strane garaže, Van der Mark je imao pune ruke posle. Probao je novi agregat, novi aerodinamični paket, kao i šasije zaličite krutosti i ponašanja. Nažalost zbog kiše test je završen ranije, ali sa nestrpljenjem očekujemo da vidimo kako će se novi M1000RR pokazati na stazi.

Lokateli na WSBK Yamahi R1

Supersport šampion, Andrea Lokateli u ponedeljak je prvi put vozio Yamahu R1 superbajk specifikacija. Lokateli je izjavio da je od prvog kruga imao dobar osećaj na motociklu, da je zadovoljan kočenjem i da se brzo upoznao sa principom rada elektonike. Ostalo je da se radi na osećaj sa gumama, ali ih je kiša prekinula te je Lokateli odvezao samo 26 krugova.

WSBK test na Estorilu
Andrea Lokateli na WSBK Yamahi R1 Foto: Yamaha Motor Europe

Kawasaki i Louz na kratkom testu

Učešće na testu uzeli su i Kawasaki sa Aleks Louzom. Plan je bio rad na nekim komponentama koje će se koristiti sledeće, sezone, ali je zbog kiša celokupan plan pao u vodu. Kawasaki će morati da sačeka sledeći test na Herezu, a do tada bi trebalo da bude predstavljen i novi ZX10RR.

Privatni timovi još bez vozača

Iako su privatni timovi poput Motocorsa Racing i OUTDO Kawasaki TPR uzeli su svoje učešće na testu sa vozačima Aksel Basanijem i Loris Kresonom. Njih dvojica vozili su test za ove dve ekipe, iako nije sigurno da će upravo oni biti stalni vozači za sledeću sezonu. Mnoge ekipe još nisu rešile svoj vozački sastava za sledeću sezonu.

Šuška se da bi Jonas Folger trebalo da vozi za satelitsku BMW ekipu, a još je upitno gde će i da li će Čaz Dejvis voziti sledeće godine.

Za sada su poznati sledeći vozački sastavi po ekipama:

Fabrička Ducati ekipa – Skot Reding i Mihael Ruben Rinaldi
Fabrička Yamaha ekipa – Toprak Razgatlioglu i Andrea Lokateli
Fabrička Honda ekipa – Alvaro Bautista i Leon Haslam
Fabrička Kawasaki ekipa – Džonatan Rea i Aleks Louz
Fabrička BMW ekipa – Tom Sajks i Mihael Van der Mark
GMT Yamaha – Garet Gerlof i Kota Nazane
Pućeti Kawasaki – Lukas Mahias
ORELAC Racing VerdNatura – Isak Vinjales


U narednim nedeljama sigurno će biti poznati vozački sastavi i ostalih ekipa. Što se testova tiče, naredni test voziće se na stazi Herez u Španiji.

Za komentare i diskusiju o WSBK trkačkoj sezoni predlažemo da svratite do teme na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,271FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
119PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se