NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoKTM 790 Adventure se vraća na scenu za 2023. godinu

KTM 790 Adventure se vraća na scenu za 2023. godinu

-

KTM je rešio da u ponudu vrati svoj popularni 790 Adventure model koji je prvi put predstavljen 2018. godine, a već 2020. godine je prestala proizvodnja, jer je KTM tadašnji 790 zamenio 890 Adventure modelom.

Uvidevši da u svom segmentu adventure motocikala ima veliki jaz između 390 Adventure i 890 Adventure modela, KTM je rešio da u ponudu vrati 790 Adventure kako bi vozačima stavio na izbor i slabiji adventure.

KTM je odlučio i da izmesti proizvodnju 790 Adventure modela čija proizvodnja će biti u Kini u CFMOTO fabrici. Kontrolu kvaliteta prilikom proizvodnje u CFMOTO fabrici vršiće ljudi iz KTM-a kako bi se pobrinuli da sve bude u najboljem redu.

Šta je novo na KTM 790 Adventure modela?

Agregat na 790 Adventure je i dalje redni dvocilindraš radne zapremine 790 cm3 i isporučivaće 93 KS (70 kW) i 87 Nm obrtnog momenta. KTM je izvršio promene na telima gasa i unutrašnjim komponenta, te 790 Adventure ima za 20% više rotirajuće mase. KTM to povećanje pravda činjenico da će motocikli biti stabilniji prilikom prolaska kroz krivine.

Od promena na agregatu može se izdvojiti i redizajnirano proklizavajuće kvačilo, kao i činjenica da agregat zadovoljava EURO5 emisioni standard.

KTM 790 Adventure 2023
Foto: KTM

Novo ogibljenje i izgled

Šasija je i dalje cevasta, ali je ogibljenje ažurirano i sada se 790 Adventure oslanja na najnoviju, potpuno podesivu WP Apex prednju viljušku sa prečnikom štapova od 43 mm i hodom od 200 mm. Identičan hod ima i zadnji WP Apex amortizer. Za poboljšanu stabilnost prednjeg kraja ugrađen je i amortizer upravljača.

Rezervoar ima zapreminu od respektabilnih 20 litara i predviđena autonomija iznosi 450 km.

KTM 790 Adventure 2023
Foto: KTM

Prednji kraj motocikla je ojačan, naročito u predelu prednje maske kako bi bio izdržljivi za nošenje GPS sistema i ostalih dodataka koje se kače oko instrument table.

Sam dizajn motocikla je blago izmenjen, ali i dalje zadžava svoju tradicionalnu liniju adventure motocikla iz KTM ponude.

Naprednija elektronika i demo paket koji traje samo 1.500 km

Nova IMU jedinica ugrađena je u 790 Adventure tu su ABS i kontrola proklizavanja daleko osetiljiviji i bolje funkcionišu i kada se motocikl nalazi pod nagibom u krivinama. ABS se može isključiti kada se prebaci u off road ili Rally režim vožnje.

Instrument tabla dijagonale 5″ takođe je pretrpela izmene i slična je onojo koju koristi 890 Adventure.

Sad, postoji jedna zanimljivost oko novog elektronskog paketa. KTM u svom tekstu nije naveo tačno koja elektronska pomagala su standarni paket, a koja obuhvatu i demo paket. Naime ako je isto kao na 890 Adventure modelu demo paket dozvoljava upotrebu svih elektronskih pomagala poput kvik šiftera, Rally režima vožnje, tempomata, itd., ali se isti gasi posle 1.500 km i ako želite te dodatke morate da ih doplatite.

Verovali ili ne, ta praksa gašenja određenih elektronski podataka dolazi iz traktorske industrije. John Deere je još davno uveo tu praksu da je vozilo kao mehanička stvar u vlasništvu kupca, dok je elektronika, odnosno softver u vlasništvu proizvođača. Tako se elektronska pomagala takoreći mogu gasiti na daljinski od strane proizvođača. Izgleda da je sličnu praksu počeo da koristi i KTM.

Među najjačim u klasi

Sa vraćame 790 Adventure modela na tržište, KTM je ušao u jaku klasu adventure motocikala koju čine modeli poput V-Strom 800DE, Transalp 750 modela. Činjenica je da će 790 Adventure među najjačim u svojoj klasi, bar što se snage agregata tiče.

Cena za novi model još nije poznata.

Za utiske o novom KTM 790 Adventure modelu možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.