NaslovnaMoto GaražaKTM i MV Agusta polako postaju jedno

KTM i MV Agusta polako postaju jedno

-

Zbog dešavanja oko EICMA sajma i mnoštvo novih modela nekako ispod radara promakle su vesti da KTM i MV Agusta polako, ali sigurno postaju jedno. Tačnije Pierer grupacije otkupila je deo MV Aguste.

Mislim da nema potrebe posebno isticati koliko je MV Agusta legendarni proizvođač koji je kroz istorije prolazio kroz razne krize i promene vlasništa. Ukoliko izuzmemo period kada su u GP šampionatu dominirali sa Đakomo Agostinijem, kao najbolji period za MV Agustu može se uzeti onaj kada su Klaudio Kastiljoni i Masimo Tamburini pravili najlepše motocikle na svetu.

Priču o Kastiljoniju i Tamburiniju možete pročitati ovde.

MV Agusta u poslednje vreme nema neki značajni uticaj na tržište motocikala. Osim što su predstavili Lucky Explorer 5.5 i 9.5 priča se usporila i gotovo stala.

Pierer grupacija (u čijem vlasništvu su KTM, Husqvarna, GAS GAS i Pank, proizvođač klipnjača) rešila je da umeša prste i pre par nedelja su ozvaničili da su otkupili 25,1% MV Aguste.

Juče je stigla i vest da će KTM AG investirati 30 miliona eura u MV Agustu, a osim toga u upravni odbor MV Aguste dolaze i dva čoveka iz KTM-a koji će motriti na dešavanja u MV Agusti i voditi računa da fabrika krene na pravi put.

MV Agusta Superveloce 800
Foto: MV Agusta Press

Sadašnji vlasnik Timur Sardarov izrazio je veliko oduševljenje što je MV Agusta udružila snage sa KTM-om. KTM ima želju da proizvodnju sa sadašnjih 6.000 proizvedenih primeraka podigne na 20.000 motocikala godišnje.

Biće zanimljivo ispratiti šta će saradnja između KTM-a i MV Aguste izroditi, ali bi bilo lepo da MV Agusta i dalje nastavi sa proizvodnjom gotovo najlepših motocikala na svetu i da produže tradiciju koju su uspostavili Kastiljoni i Tamburini.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.