August 20, 2022
NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoKTM RC390 za 2022. - Ozbiljan korak napred

KTM RC390 za 2022. – Ozbiljan korak napred

-

KTM je ove nedelje zvanično obelodanio neke od detalja novog RC390 modela. Potpuno nova tehnologija, ogibljenje i unapređenja na agregatu čine da novi RC390 zaista bude za korak napred u odnosu na prethodnu generaciju.

Kategorija motocikala od ili nešto ispod 400 cm3 postala je popularna u poslednjih par godina. Toj popularnosti naročito je doprineo SSP300, kao i MotoGP šampionat. Karakteristike ovih motocikala su takve da pružaju dobre performanse, nisu dosadni za vožnju, a opet mogu da se voze sa A2 kategorijom.

U KTM-u su to shvatili pa su za 2022. godinu rešili da ponude još bolji RC390. Promene su zahvatile skoro sve komponente i sada je RC390 zaista pravi sportski motocikl koji je u koraku sa konkurencijom.

Promene na agregatu

Kako bi učinili motociklim kompetentnijim, KTM je odradio određene promene na agregatu. Malo je čudno što KTM nije izbacio određene tehničke podatke poput radne zapremine agregata, maksimalne snage i obrtnog momenta, ali zato bar možemo da naslutimo šta agregat može da pruži.

KTM RC390 za 2022.
Foto: KTM

Agregat je jednocilindriči, sa dve bregaste osovine u glavi i četiri ventila. Bregaste su tretirane karbonom kako bi se obezbedila veća pouzdanost i manje trenja između dodirnih tačaka. Pretpostavljamo da radna zapremina agregata iznosi 373 cm3 kao kod drugih motocikala iste radne zapremine iz KTM game. Klip se hladi pomoću ulja koje se rasprskava preko prskalice.

Kutija filtera za vazduh je čak za 40% veća. U teoriji to bi trebalo da pruži bolji odzvi na gas i veći obrtni moment na svim obrtajima.

Mape rada agregata su u potpunosti izmenjene i dorađene kako bi kriva snage i obrtnog momenta bila što ravnomernija, ali i da bi se rad agregata uslaglasio sa novim elektronskim dodacima. RC390 sada poseduje i novi “Ride-by-wire” sistem koji omogućava ugrađivanje mapa i raznih drugih dodataka.

Šestostepeni menjač ima kratak odnos, što znači da je KTM RC390 sportski nastrojen da bi izvukao maksimum iz agregata za što kraće vreme. Uživanju u vožnji na stazi doprinosi i novo proklizavajuće kvačilo.

KTM RC390 za 2022.
Foto: KTM

Novo ogibljenje

Cevasta šasija je prema svemu sudeći ostala netaknuta, ali je zato ogibljenje zamenjeno naprednijim. WP APEX prednja viljuška sa prečnikom štapova od 43 mm ima odvojenu funkciju kompresije i povrata. Podešavanje kompresije se obavlja na desnom štapu i ima raspon od 30 klikova. Povrat se nalazi na levom štapu i takođe nudi raspon od 30 klikova. Naravno, viljuška ima mogućnost podešavanja predopterećenja.

Zadnji amortizer je takođe podesivi WP APEX sa 5 klikova raspona podešavanja predopterećenja i povrata.

Još jedna stvar koja će doprineti boljoj upravljivosti i manje žiroskopskom efektu su znatno lakše felne. Nove felne na RC390 donose uštedu od 3,9 kg u odnosu na felne koje je koristila prethodna generacija. Osim što su felne lakše, u KTM-u tvrde i da su izdržljivije. Na ove felne su predviđene gume u dimenzijama 110/70-17 napred i 150/60-17 pozadi.

Foto: KTM

Kočioni sistem, to jest diskovi takođe donose uštedu u težini od 960 g. Napred se nalazi radijalno postavljena kočiona čeljust sa 4 klipa i disk prečnika 320 mm, a nazad je postavljena jednoklipna kočiona čeljust i disk prečnika 230 mm. Poseduje i ABS, ali ćemo o njemu koju reč više napisati u narednom poglavlju.

KTM RC390 poseduje i rezervoar za gorivo zapremine 13,7 litara. Podataka o potrošnji još nema, ali pretpostavljamo da će RC390 sa ovom zapreminom rezervoara imati solidnu autonomiju.

Oklopi su razvijani pomoću CFD (Computational Fluid Dynamics) programa radi optimizacije zaštite od vetra i bolje aerodinamičnosti. Poput pravih trkačkih motocikala, oklopi su pričvršćeni sa manjim brojem vijaka u cilju bržeg skidanja i montiranja prilikom intervencija na agregatu.

Napredna tehnologija

KTM je na RC390 ugradio napredan elektronski paket. Ugrađen je ABS Supermoto. Šta to znači? To znači da ABS neće reagovati na podizanje i blokiranje zadnjeg točka i da će omogućiti bočno klizanje prilikom kočenja i ulaska u krivinu. ABS poseduje Cornering funkciju koja po potrebi može da se isključi.

KTM RC390 za 2022.
Foto: KTM

Od zanimljivih i korisnih “igračkica” ugrađen je i kvik šifter koji nudi mogućnost promene prenosa naviše i naniže bez upotrebe kvačila.

Novina je i kompletna led svetlosna grupa, sa agresivnim prednjim farom lepo uklopljenim u siluetu celog motocikla.

KTM RC390 za 2022.
Foto: KTM

Pošto je KTM parola “Ready to Race” kokpit i instrument tabla odrađeni su u trkačkom stilu. Nova TFT instrument tabla u boji pruža sve informacije koje su potrebne i omogućava povezivanje sa pametnim telefonom putem KTM My Ride aplikacije.

Neodoljivo podeseća na RC8

Što više gledam u RC390 to me više podseća na RC8 koji je KTM nekada proizvodio. Agresivan i lep izgled privlače poglede. KTM još nije izbacio tehničke specifikacije, ali na osnovu informacija koje imamo, da se pretpostaviti da će RC390 biti lak za upravljanje i prolazak kroz krivine.

Još samo ostaje da vidimo koliko snage će isporučivati i što je još bitnije kolika će biti cena za RC390.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.