NaslovnaMoto GaražaIstorija MotocikalaMondial Piega 1000 - Retka i egzotična zverka

Mondial Piega 1000 – Retka i egzotična zverka

-

Mondial današnjim ljubiteljima motocikala nije toliko poznat. Istinski ljubitelji istorije motociklizma znaju da je Mondial nekad bio dominantan u moto sportu. Čak se smatra da Honda nikad ne bi tako brzo prosperirala da Mondial nije Soičiro Hondi prodao model Bialbero. Čas istorije i lekciju iz Mondiala ostavićemo za neku drugu priliku. Danas ćemo da pišemo o jednom egzotičnom motociklu iz novije istorije, zapravo sa početka 2000 – ih godina. Mondial Piega 1000 toliko je redak motocikl da većina zaljubljenika u dvotočkaše ni ne zna za njega. Moram priznati da sam do skoro i ja spadao u tu grupu neznalaca. Srećom, imam dobrog prijatelja Nikolu Računicu (na forumu “Mali Ćaća“) koji ima sreću da radi sa zaista egzotičnim motociklima, pa mi je poslao sliku Piega 1000 motocikla koji se našao kod njega u radionici.

Pošto sam se i sam upoznao sa zaista lepom pričom o ovom modelu, red je da se znanje prenosi dalje, pa ćemo danas malo pričati o Monidal Piega 1000 motociklu.

Mondial se jedno vreme pravio proizvodnjom šasija za druge proizvođače motocikala. Onda je devedesetih godina prošlog veka došlo novo rukovodstvo u fabrici. To rukovodstvo poželelo je da se Mondial opet vrati moto trkama i da učestvuje u WSBK šampionatu.

Foto: Nikola Računica

Propali dogovor sa Suzukijem i vernost Honde

Pošto je Mondial proizvodio šasije, ali ne i agregate, bacili su se u razmišljanje čiji agregat da ugrade u svoju šasiju. Prvobitno je postignut dogovor sa Suzukijem za isporuku 250 agregata iz modela TL1000.

Sve je išlo po planu i Mondial je planirao da Piega 1000 model predstavi na Intermot sajmu motocikala 2000. godine. Međutim, Suzuki je iz nekog razloga rešio da povuče dogovor sa Mondialom i da ne isporuči dogovorene agregate.

Ostavljeni na cedilu, u Mondialu su razmišljali koji bi agregat mogao da pokreće njihov budući superbajk. Posle mnogo poslatih ponuda, na kraju je jedino Honda želela da pomogne Mondialu. Očigledno su se setili da je Mondial pomogao Hondi na njihovom samom početku. Inače, to je bio prvi put u istoriji da je Honda zvanično odobrila da neki drugi proizvođač koristi Hondin agregat.

Tako Mondial umesto agregat TL-a ugrađuje Hondin agregat iz VTR1000 SP1 modela.

V2 agregat iz VTR1000 SP1 već se pokazao jako dobro. Sa radnom zapreminom od 999 cm i razvodom preko zupčanika, kao i respektabilnom snagom od 136 KS na 9.500 O/min uz maksimalni obrtni moment od 110 Nm na 8.500 O/min, ovaj agregat bio je pravi izazov za konkurenciju.

Mondial Piega 1000
Foto: 4.bp.blogspot.com

Mondial je malo doradio agregat. Ugradili su drugačije injektore kao i 2-1-2 titanijumski izduvni sistem i zahvaljujući tim modifikacijama podigli su snagu agregata na 140 KS na radilici. Sam auspuh bio je savršeno uklopljen ispod zadnjeg sedišta. Raspored paljenja i samo paljenje takođe su delo Mondiala, tako da je se karakter agregata donekle razlikovao od originalnog VTR-a.

Lagana šasija

Pošto je Mondial imao dosta iskustva u pravljenju šasije, odlučeno je da će Piega 1000 koristiti cevastu šasiju. Upotrebljena je legura hrom-molibden-čelika i šasija je ručno varena.

Jedna specifičnost za Piega 1000 je Paioli potpuno podesivo ogibljenje ugrađeno napred. Prednja viljuška imala je prečnik štapova od 46 mm i hod točka od 120 mm. Pozadi je ugrađen Ohlins potpuno podesivi zadnji amortizer sa hodom od 115 mm. Lagan i snažan motocikl morao je biti maksimalno obezbeđen, pa je tako Ohlins potpisivao i preko potrebni amortizer upravljača.

Mondial je želeo samo najbolji kočioni sistem, a tu je i tada Brembo bio neprikosnoven. Napred su ugrađena dva diska prečnika 320 mm i dve dvoklipne kočione čeljusti, a nazad jedan disk prečnika 220 mm i dvoklipna kočiona čeljust.

Foto: Nikola Računica

U Mondialu su vodili računa da uštede na svakom gramu. Oklopi su u potpunosti izrađeni od karbona, a svaka komponetna pravljena je od što lakših materijala. Tako je Piega 1000 imala suvu težinu od svega 179 kg. Na primer, Honda VTR1000 SP1 imala je suvu težinu od 196 kg. Sa rezervoarom goriva zapremine 20 litara i ostalim tečnostima, Piega 1000 je imala ispod 200 kg.

Malo je zanimljiv i odabir dimenzija guma. Prednja guma imala je dimenzije 120/70 ZR17, dok je zadnja guma imala nešto užu dimenziju guma nego što je to bilo tipično za motocikle od 1.000 cm i ta dimenzija iznosila je 180/55 ZR17.

Veliki planovi i neslavan završetak

Mondial je planirao da napravi 250 primeraka Piega 1000 modela, kako bi mogli da homologuju motocikl za takmičenje u WSBK šampionatu. Posle samo 25 izrađenih primeraka Mondial je upao u finansijske probleme i bankrotirao. Tako je u periodu od 2002 – 2003. godine Piega 1000 prošla neslavno. Kasnije je novo rukovodstvo fabrike napravilo još primeraka i prema nekim glasinama došlo se do 120 primeraka.

Foto: www.bike-urious.com

Na kraju je projekat ipak stopiran, a Piega 1000 postala je raritet. Zanimljivo je i to da je 11 primeraka ukradeno iz fabrike i policija ih nikada nije pronašla. Pretpostavlja se da su ih ukrali radnici kojima je Mondial dugovao plate.

Šteta je što Mondial nije uspeo da nastupi u WSBK šampionatu sa Piega 1000 modelom. Možda bi ostvarili zapažene rezultate što bi im pomoglo da prodaju motocikle i izađu iz finansijskih problema. Ovako ostaje samo lepa priča o zanimljivom i retkom motociklu koji je obećavao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.