June 2, 2023
NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoMoto Morini priprema X-Cape 1200?

Moto Morini priprema X-Cape 1200?

-

Moto Morini se u poslednje dve godine uspešno vratio na moto scenu na X-Cape 650 modelom, kao i Seiemmezzo STR i SCR modelima koji su lepo prihvaćeni i prodavani. Izgleda da Moto Morini ne planira da se zaustavi samo na ta dva modela, već će svoju paletu motocikala proširiti sa X-Cape 1200 modelom.

Istorija Moto Morini brenda je bogata modelima i tradicijom koja se proteže do 1930-tih godina. U toj svojoj istoriji Moto Morini je razvio veliki broj agregata, a povratak na scenu uradili su uspešno sa pomenutim X-Cape 650 modelom koji prema performansama i komponentama uopšte ne zaostaje za konkurencijom, a pri tome je znatno jeftiniji.

Današnja tema nije X-Cape 650, a ukoliko vas detaljnije zanima ovaj motocikl, tokom ove godine smo ga testirali i utiske sa testa možete pročitati ovde.

Tokom prethodnih mesec dana ili možda malo više procurile su fotke novog motocikla koji Moto Morini sprema i koji bi mogao da bude osveženje na tržištu. Radi se o snažnijoj verziji X-Cape modela, tačnije o X-Cape 1200 modelu.

Moto Morini priprema X-Cape 1200
Moto Morini priprema X-Cape 1200 Foto: solomoto.es

Moćni i provereni V2 agregat

Pomenuti X-Cape 1200 verovatno će pokretati V2 agregat radne zapremine od ili približno 1200 cm3. Prema nekim informacijama taj V2 agregat istiskivaće između 120 – 130 KS i naravno zadovoljavaće EURO5 emisioni standard kako bi mogao da bude prodavan na tržištu Evrope na kom se X-Cape 650 odlično prodaje.

V2 agregat koji će pokretati X-Cape 1200 već je dobro proveren i njegov razvoj je urađen još davno, jer je sličan agreegat pokretao Granpasso 1200, Corsaro 1200 i Milano 1200 modele koji su se proizvodili 2006. godine. Agregat je unapređen i modernizovan, ali je baza ostala ista.

Vrhunske komponente

Na “špijunskim” fotografijama mogu se videti vrhunske komponente poput Brembo Stylema kočionih čeljusti, obrnutoj prednjoj viljušci, Pirelli Scorpion STR gumama. Ono što se još vidi je to da će se X-Cape 1200 oslanjati na točkovi dimenzija 21″ napred i 18″ pozadi.

Još jedna od pretpostavki je da će Moto Morini na X-Cape 1200 ugraditi elektronska pomagala poput ABS-a, kontrole proklizavanja, režima vožnje i ostalih dodataka koje prate današnje, moderne putne motocikle.

Moto Morini priprema X-Cape 1200

Dizajn je prilično jednostavan, atraktivan i lep. Uostalom, Moto Morini je na X-Cape i Seiemmezzo modelima pokazao da ume da donese lep dizajn.

Prema informacijama iz Moto Morini fabrike, X-Cape 1200 bi trebalo da debituje tokom 2023. godine, verovatno na EICMA sajmu motocikala ili neposredno pre sajma. Ohrabruje što će X-Cape 1200 pokretati V2 agregat i u tom smislu će se X-Cape 1200 pozitivno razlikovati od ostalih proizvođača u istoj klasi.

Za utiske u novom Moto Morini X-Cape 1200 modelu možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.