NaslovnaMoto GaražaMoto Morini X Cape 650 - 6.500 km kasnije

Moto Morini X Cape 650 – 6.500 km kasnije

-

Prošle godine imali smo prilike da testiramo Moto Morini X Cape 650, adventure motocikl koji je brzo postao popularan i na svim testovima dobio je odlične ocene. Upravo isti taj testni motocikl dobili smo i ove godine na test, ali sa preko 6.000 km na satu. Cilj testa bio je da vidimo kako se X Cape 650 ponaša posle 6.500 km i preko 40 raznih vozača koji su ga do sad vozili. Takođe smo za mišljenje pitali i jednog od vlasnika ovog motocikla.

Moto Morini je hrabro ušao na tržište adventure motocikala srednje radne zapremine. Napravili su X Cape 650 sa kojim su uleteli direktno u jaku konkurenciju u kojoj se nalaze neprikosnovena Yamaha Tenere 700 i snažnija Aprilia Tuareg 660.

Budući da smo detaljan test Moto Morini X Cape 650 modela radili prošle godine, u ovom tekstu se nećemo baviti tehničkim detaljima, već ću čisto podeliti zapažanja oko toga da li je izgubio nešto od performansi i kvaliteta.

Bez osetnih promena

U samoj vožnji i performansama nema osetnih promena. Agregat i dalje radi identično kao kada sam ga vozio prošle godine. Na ovom testu sam ga uzeo sa oko 5.800 km i tokom testa sam prešao oko 700 km i zaokružio 6.500 km na satu.

Foto: BJBikers

Plastike na motociklu i dalje stoje čvrsto i nema nikakvih vibracija i zvukova sa plastika iako je reč o demo vozilu. Iz firme Euro Sumar koja je zvanični uvoznik za Moto Morini skrenuli su mi pažnju da je testni motocikl probalo zasigurno 40 i više vozača. Dogodilo se i da su neki od vozača imali padove, odnosno ispuštanje motocikla, što je X Cape 650 sasvim solidno podneo. Vidljive su samo blage ogrebotine na desnoj strani motocikala. Dakle, plastike su kvalitetno odrađene.

Brembo kočnice i Pirelli gume i dalje odlično obavljaju svoj posao kao i KYB ogibljenje. Nisam primetio nikakve promene u upravljanju ili kočenju.

Jedini uslovno rečeno “problem” na koji sam naišao, a koji nije greška motocikla je vibracija sa kvačila. Uzrok za to je što je neko od pređašnjih vozača dotegao sajlu kvačila te je kvačilo radilo sve vreme tokom te probne vožnje što je očigledno ostavilo posledice na ploče kvačila. Zbog toga suse prilikom kretanja iz mesta mogle osetiti blage vibracije, ali to u svakom slučaju nije greška motocikla, već greška vozača.

Foto: BJBikers

Utisak prvog kupca Moto Morini X Cape 650 motocikla

Bato Bjelanović, naš čuveni putopisac, zaljubljenik u motocikle i putovanja prvi je vlasnik X Cape 650 modela u Srbiji. Kako bih dobio još jedno dragoceno iskustvo sa ovim motociklom kontaktirao sam Batu da mi prenese svoje utiske kao i to da li je imao nekih problema za ovih više od godinu dana kako ga poseduje.

U potpunosti vam prenosim njegove utiske:

“Pošto sam ja imao uporedo više motora, sa X Cape-om sam prešao samo 4.000 km. Nisam imao bilo kakvih problema (tj. ja sam primetio da ima slabašan akumulator i da se zna vrlo brzo isprazniti iz nekog razloga, ako se ne upotrebljava tipa dve nedelje) zato sam ga često držao na pametnom punjaču).

Vrlo ekonomičan i sigurno “best buy” u toj cenovnoj kategoriji. Ono što ga izdvaja je njegova svestranost. Može se voziti umesto nekog skutera po gradu i u svakodnevnoj upotrebi jer je kompaktnih dimenzija i mali potrošač, a opet mislim da je sposoban da ponese dovoljno prtljaga i da se uputi na bilo koju destinaciju.”

Bato Bjelanović sa svojim (crvenim) primerkom motocikla tokom prošlogodišnjeg testa Foto: BJBIkers

Za sad više nego dobar

Posle ovog testa i Batinog iskustva možemo zaključiti da je do sad X Cape 650 pokazao da je kvalitetno napravljen i da za sad ne pokazuje nikakve probleme te da se dokazuje da je dobar izbor za kupovinu.

Nastavićemo da pratimo perforamnse ovog motocikla i ubuduće te ćemo po potrebi s vremena na vreme prenositi informacije i zapažanja.

Moto Morini X Cape 650 možete pogledati u salonu firme Euro Sumar u Beogradu, na adresi Vojislava Ilića 145 ili možete posetiti Moto Morini web stranicu. Cena za X Cape 650 se kreće od 7.550 EUR za verziju sa livenim felnama, 7.850 EUR za verziju sa žbičanim felnama i 8.050 EUR za verziju sa zlatnim žbičanim felnama.

Ukoliko imate iskustva sa ovim motociklom, možete ga izneti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.