October 5, 2022
NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Aragon - Bastianini dobio Banjaju

MotoGP Aragon – Bastianini dobio Banjaju

-

Uvodne Moto3 i Moto2 trke danas su bile mirne naspram MotoGP trke na stazi Aragon. Posle haosa na startu, sama završnica MotoGP trke bila je odlična i dodatno je zakomplikovala šampionat.

Na kvalifikacijama je bilo napeto i gusto. Iz direktnog prolaska u Q2 izostali su brzi vozači poput Aleš Espargara, Zarka, Mark Markeza i Vinjalesa. Q1 deo kvalifikacija bio je napet. Vinjales je pao, a dva najbrža vozača bili su Aleš Espargaro i Zarko.

U Q2 delu kvalifikacija vladala je Ducati dominacija. Banjaja je osvojio pol poziciju, ispred Milera i Bastianinija. Kvalifikacija su najavljivale da bi Ducati opet mogao do pobede, ali nije trebalo zanemariti ni ritam koji su pokazali Rins, Vinjales, Aleš Espargaro i još par vozača.

Nakon prva dva treninga ostali smo bez Mira koji je zbog nedovoljno oporavljenog stopala rešio da se povuče sa trkačkog vikenda.

Gevara uvećao prednost u Moto3 šampionatu

Izan Gevara odlično je startovao i poveo trku. Mimo dosadašnjih običaja, tri vozača su se odvojila već na početku trke. Osim Gevare, vodeću grupu činili su Sasaki i Dani Holgado. Iz kruga u krug vodeća grupica je pravila sve veću prednost u odnosu na drugu grupu koja je 8 krugova pre kraja iznosila preko 6 sekundi, a do kraja trke vodeće grupa je završila sa prednošću od 12 sekundi.

Čudno reći, ali prva trojica vozila su pametno i nisu se međusobno napadali, sve do pred kraj trke kada su bili sigurni da ih ostali neće stići.

Pred kraj trke Holgado je na trećoj pozicji počeo da zaostaje i na 4 kruga pre kraja pomirio se sa sudbinom da će trku završiti na poslednjem stepeniku podijuma. To je ujedno i prvi podijum za Holgada.

Na 3 kruga pre kraja trke Gevara je rešio da slomi Sasakija. Odvezao je odlična poslednja tri kruga i tako obezbedio sebi još jednu pobedu. Gevara je ovom pobedom uvećao prednost u šampionatu na 33 bodova, jer je Garsija imao lošu trku završivši na 13. poziciji.

MotoGP Aragon
MotoGP Aragon – Rezultati Moto3 trke Foto/Source: motogp.com

Akostina Moto2 pobeda

U prvom krugu Moto2 trke dogodio se incident u drugoj krivini. Prvo je Lopez pao, a malo dalje u trećoj krivini izleteli su Šroter, Van der Gorberg XXXX. Kad se prašina raščistila, na vodećim pozicijama su bili Fernandez, Dikson, Kanet i Akosta.

Već u trećem krugu pao je i Alberto Arena sa pete pozicije, a odmah iza nejga pali su Alkoba i Gonzales.

Fernandez je nametnuo jak ritam i u prvim krugovima napravio je solidnu prednost od preko 1,5 sekunde. Za ostala mesta na podijumu borili su se Akosta, Kanet i Dikson. Zapravo, druga grupa vozača bila je poprilično velika.

Akosta i Kanet su se sabrali nakon turbulentnih uvodnih par krugova i počeli su da stižu Fernandeza. Prvo je Akosta bio ispred Kaneta, a nakon male greškice koju je napravio, prestigao ga je Kanet, ali je Akosta već posle 2 kruga opet uzvratio.

Fernandez nije mogao da pobegne Akosti i Kanetu koji su vozili brže krugove od njega. Na 12 krugova pre kraja, Akosta je prešao u vodeću poziciju. U trenutku dok je Akosta prestizao Fernandeza, Arbolino je pretekao Kaneta za treću poziciju. Arbolino nije mogao dugo da izdrži ritam Kaneta, te je ubrzo izgubio treću poziciju.

Kanet je imao dobar ritam i pošto se otarasio Arbolina, uspeo je da stigne Fernandeza. Posle kraće borbe savladao je vodećeg u šampionatu i došao do druge pozicije. Za to vreme Akosta je već napravio lepu prednost i držao je ritam koji Kanet nije mogao da isprati.

U poslednjem krugu Ogura je uspeo da se izbori za Arbolinom za četvrto mesto i na taj način je Ogura izgubio minimalno bodova za Fernandezom.

MotoGP Aragon
MotoGP Aragon – Rezultati Moto2 trke Foto/Source: motogp.com

MotoGP – Haos na samom startu

Na startu trke dobro su povukli Banjaja, Bastianini, Miler Binder i Aleš Espargaro. Na izlazu iz druge krivine, tik iza njih dogodio se incident. Mark Markezu je na izlazu iz krivine pobegao zadnji točak, zbog čega je morao na trenutak da zatvori gas. Nakon zatvaranja gasa na njega je naleteo Fabio Kvartararo i od siline udarca je doživeo nezgodan pad, od kojeg srećom nije zadobio teže povrede.

Tu nije kraj. Kad je Kvartararo udario u zadnji kraj Markezovog motocikla, tom prilikom je otpalo krilo sa Kvartararovog motocikla i zaglavilo se u između zadnjeg točka i uređaja za spuštanje zadnjeg kraja na Markezovom motociklu. Markez je isprva mislio da je sve u redu sa motociklom, ali kada je aktivirao uređaj za spuštanje zadnjeg kraja, odlomljeno krilo Kvartararovog problema se pritisnulo sa zadnjom gumom. Zbog toga je Markezov motocikl krenuo da vuče ulevo, i baš u tom momentu se sa leve strane našao Nakagami. Posle prvog udarca Markeza i Nakagamija, Nakagami je uspeo da ostane na motociklu, ali je izgubio ravnotežu i još jednom se sudario sa Markezom koji nije mogao da kontroliše motocikl. Od siline drugog udarca Nakagami je pao. Srećom, svi vozači su uspeli da ga zaobiđu dok je klizao po asfaltu. Nakon drugog incidenta, Mark Markez se povukao sa trke.

MotoGP Aragon – Start trke Foto: Ducati

Posle ovog karambola, trka je nastavljena nekim normalnim tokom. Banjaja je vodio, a iza njega su se smenjivali Bastianini, Miler, Bred Binder i Aleš Espargaro. Bastianini je napadao od početka, ali je napravio jednu grešku koja ga je koštala vremena.

Kada se ponovo sabrao, Bastianini je proganjao Banjaju tokom cele trke, sve do dva kruga pred kraj kada ga je napao i prestigao. Banjaja je dao sve od sebe da uzvrati, ali je Bastianini jednostavno bio brži i Banjaja je danas morao da se zadovolji drugom pozicijom.

Za treće mesto je takođe bilo napeto u borbi između Bred Bindera i Aleš Espargara. Binder je dugo držao treće mesto, a Aleš Espargaro je tek u poslednjem delu trke uspeo da ga obiđe i tako dođe do treće pozicije i preko potrebnog podijuma.

MotoGP Aragon
MotoGP Aragon – Rezultati MotoGP trke Foto/Source: motogp.com

Budući da je Kvartararo pao i nije osvoji bodove, stanje u šampionatu se još više zgusnulo. Sada Kvartararova prednost iznosi svega 10 bodova u odnosu na Banjajau, dok Aleš Espargaro zaostaje 17 bodova.

Ducati je sa prvom i drugom pozicijom danas uspeo da overi titulu konstruktora i na Motegi odlazi sa ciljem da Banjaja preuzme ili dodatno smanji zaostatak u šampionatu.

Dobra stvar je da na sledeću trku ne moramo da čekamo dugo. MotoGP karavan se već pakuje i sledećeg vikenda nastupa na stazi Motegi u Japanu.

Za utiske i komentare sa današnje trke možete posetiti i temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.