NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Argentina - Bezeki i Binder najbolji

MotoGP Argentina – Bezeki i Binder najbolji

-

Argentina nas do sad nije razočarala, a tako je bilo i ovog drugog MotoGP trkačkog vikenda koji je još jednom bio pun dešavanja i akcije. Nažalost i ovaj vikend smo imali još jednog vozača manje koji je morao da odustane zbog povrede.

Petak je obeležilo suvo vreme i odlična vremena koja su postavljali vozači Aprilie. Međutim, subota je donela loše vreme i kišu. U promenljivim uslovima pol poziciju je osvojio Aleks Markez, ispred Bezekija i Banjaje. Sve je bilo spremno za sprint trku pred koju je kiša pretila da dodatno zakomplikuje stvari.

Binder briljirao

Aleks Markez je dobro startovao sa pol pozicije, ali je ubrzo prvo mesto preuzeo Morbideli! Morbideli se vratio u igru, ali njegovo vođstvo nije trajalo dugo, jer je Binder uspeo da se probije sa 15. mesta i da preuzme vodeću poziciju.

Morbideli je neko vreme uspevao da se održi na drugoj poziciji, ali nije imao dovoljno dobar ritam. Prvo ga je prestigao Marini, a nedugo zatim i Bezeki. Morbideli je do kraja trke uspeo da zadrži četvrtu poziciju.

Bezeki je imao odličan ritam u drugoj polovini sprint trke i posle kraće borbe prestigao je Marinija za drugu poziciju. Zatim se dao u poteru za Binderom koji je imao blagu prednost. U poslednjem krugu je bilo prilično neizvesno, ali je Binder odlično branio poziciju i ciljnu liniju je prešao tik ispred Bezekija donevši KTM-u pobedu.

Bred Bindere odvezao fantastičnu trku Foto: Rob Gray (Polarity Photo)

Tokom prvog kruga trke Mir je pao zadobivši jak udarac u glavu i vrat. Iako srećom nije imao prelome i teže povrede lekari su doneli odluku da Mir ne vozi sutrašnju trku.

MotoGP Argentina - Rezultati MotoGP Sprint trke Foto/Source: MotoGP.com
MotoGP Argentina – Rezultati MotoGP Sprint trke Foto/Source: MotoGP.com

Suzuki bez greške

Nedelja je osvanula kišna i mokra. Moto3 vozači su kao i po običaju prvi otvorili trkački dan. Iako je Moto3 trka po pravilu najzanimljivija, ovog puta je izostala neizvesnost u borbi za pobedu, a za sve je “kriv” Tatsuki Suzuki koji je od samog starta uspeo da pobegne svim vozačima i da na maestralan način dođe do pobede. Doduše, put do pobede olakšao mu je Denis Onču padom sa vodeće pozicije, ali to ne umanjuje Suzukijevu odličnu vožnju.

Borba za ostala mesta na podijumu bila je više nego zanimljiva. Artigas, Minjo, Holgado, Moreira, Munjoz, ali i mladi i pretalentovani Almansa vozili su bez rezerve i davali sve od sebe.

Naročito je pažnju privlačio Almansa kojem je ovo bila prva Moto3 trka i koji je došao u CFMOTO ekipu kao zamena za povređenog Kelsoa. Almansa je veći deo trke proveo na drugoj ili trećoj poziciji i sva je prilika da bi se popeo na podijum da ga u poslednjem krugu nije neoprezno srušio Skot Ogden koji je za taj prekršaj dobio kaznu od svega 6 sekundi.

Pred kraj trke iz borbe za podijum su ispali Sasaki koji se “highsidovao” sa druge pozicije, kao Masija koji je takođe pao sa gotovo sigurnog podijuma. Priliku da osvoje podijum propustili su Artigas i Munjos koji su simultano pali u poslednjoj krivini. Artigas je odmah podigao motocikl i trku završio na 8. poziciji, dok je Munjosu trebalo nešto više vremena da se vrati u trku.

Na kraju su do druge i treće pozicije došli Moreira i Minjo. Minjo je došao kao zamena za povređenog vozača i dokazao je svima da mu je mesto u Moto3 šampionatu.

MotoGP Argentina – Rezultati Moto 3 trke Foto/Source: MotoGP.com

Skraćena Moto2 trka

Moto2 trka skraćena je da distancu od 2/3, a razlog za to je što od ove godine nema prepodnevnog zagrevanja. Zbog toga Moto2 vozači nisu imali prilike da voze u kišnim uslovima i zato je rešeno da trka bude skraćena. Pomalo bizaran razlog, jer su neposredno pre toga Moto3 vozači vozili trku u punoj distanci.

Moto2 trku odlično je startovao i poveo Aron Kanet, da bi se brzo ustanovilo da je preskočio start, zbog čega je dobio kaznu od dva duga kruga. Osim Kaneta, dobar start su imali Dikson i Gonzales i Lopez, a vodećoj grupi se pridružio Arbolino.

Toni Arbolino Foto: Copyright © 2023 – MARC VDS SWISS RACING S.A

Lopez je vodio trku u momentu kad je Kanet otišao na odrađivanje jednog, od dva duga kruga, a na drugo mesto je došao Dikson ispred Arbolina. Mladi Arbolino nije gubio vreme i brzo je prestigao Diksona, a posle par krugova jurnjave i Lopez je morao da preda poziciju brzom Arbolinu. Tako su prve tri pozicije na trci osvojili Arbolino, Lopez i Dikson.

MotoGP Argentina – Rezultati Moto 2 trke Foto/Source: MotoGP.com

Bezeki bez greške, pad Banjaje

Kiša nije mimoišla ni MotoGP trku. Sam start trke obeležio je Bezeki koji je trku poveo od prve krivine. Čim je uhvatio prazan prostor ispred sebe, Bezeki se više nije okretao. Nametnuo je takav ritam po kiši da ostali jednostavnu nisu mogli da ga isprate i učinio je trku dosadnom, bar što se tiče pitanja pobednika.

Ostalo je da se vidi ko će osvojiti ostala mesta na podijumu. Binder je pao u prvom krugu i nije bilo šansi da ponovi uspeh sa sprint trke. Kvartararo je imao duel sa Nakagamijem i na kratko je izleteo sa staze, te je i njegova trka bila zapečaćena i najbolje što je mogao da uradi bila je sedma pozicija.

Banjaja u poslednjoj trećini trke izbio na drugu poziciju, ispred odličnog Aleks Markeza, ali njegova sreća nije dugo trajala. Prošlogodišnji šampion je napravio malu greškicu koja ga je koštala 20 bodova, jer je otklizao u mokru travu. Iako je podigao motocikl i vratio se u trku, nije uspeo da završi u bodovima.

Rob Gray (Polarity Photo)

Taman kad smo pomislili da je to to i da su mesta na podijumu zaokružena drugom pozicijom Markeza i trećim mestom za Morbidelija, niotkuda se pojavio Zarko sa vremenima za čak sekundu bržim od Morbidelija i Aleks Markeza. Morbideli nije uspeo da mu se suprotstavi i Zarko je brzo došao do treće pozicije, a zatim je u poslednjem krugu uspeo da obiđe i Aleks Markeza za drugu poziciju. Dok je Zarko prestizao Aleks Markeza, ovaj je samo odmahivao glavom gestikulirajući da je nemoćan da učini bilo šta jer su mu gume pri kraju.

Zahvaljujući Zarku, Ducati je imao sva tri motocikla na pobedničkom postolju. Bezeki je došao do prve pobede za sebe i VR46 ekipu, ali je preuzeo i vodeću poziciju u šampionatu!

MotoGP Argentina – Rezultati MotoGP trke Foto/Source: MotoGP.com

Gust raspored u ovogodišnjem kalendaru znači da ćemo do sledeće MotoGP trke morati da čekamo manje od dve nedelje. Sledeća trka vozi se na stazi COTA u Teksasu.

Do tad, svoje utiske sa ove MotoGP trke možete ostaviti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.