NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Argentina - Nova runda napetosti

MotoGP Argentina – Nova runda napetosti

-

Utisci sa trkačkog vikenda sa staze Portimao se još nisu ni slegli, a Argentina je već ugostila MotoGP šampionat na stazi Termas de Rio Hondo na kojoj se ovog vikenda vozi druga runda MotoGP šampionata.

Dok ne počnem sa opisivanjem najbitnijih informacija iz prethodnih par dana, spomenuću samo ukratko da je staza Termas de Rio Hondo u MotoGP šampionatu od 2014. godine. Od tada je ova zanimljiva staza dužine 4.810 metara sa 14 krivina pružila zanimljive trke. Pamtimo trke sa duelom između Rosija i Markeza, zatim onaj Janoneov potez kada je iz trke izbacio sebe i Dovicioza, a pamti se i prva pobeda Aleša Espargara i Aprilie.

Na ovom snimku se možete malo bolje upoznati sa stazom. Potrebno je pogledati je na YouTube-u.

Bez četiri vozača

Brojno stanje u Argentini desetkovano je za čak 4 vozača. Enea Bastianini se oporavlja od frakture ramenog dela kosti i propušta ovu trku.

Pol Espargaro je počeo oporavak od povreda zadobijenih pri onom strašnom padu u Portugalu. Prebačen je u Španiju gde je započeo oporavak koji će dugo trajati i za sada se ne zna kada ćemo Pol Espargara ponovo gledati na stazi.

Mark Markez je pri onom incidentu sa Oliveriom zadobio prelom kostiju šake i ni njega nećemo gledati ovog vikenda. O Mark Markezu i Hondi ima još par zanimljivosti koje ostavljam za drugi deo teksta.

Migel Oliveira takođe neće nastupati nastupati ovog vikenda. Posle daljih ispitivanja utvrđeno je da Oliveira ipak ima neke povrede zbog kojih mora da propusti ovu trku. Nije tačno navedeno o kojim povredama se radi.

Honda uložila žalbu na kaznu za Mark Markeza

Mark Markez je zbog incidenta u Portimau dobio kaznu duplog dugog kruga. Zbog sopstvene povrede Markez neće biti u prilici da odradi kaznu ovog trkačkog vikenda. Pravilinik u tom slučaju kaže da bi kaznu trebalo da odradi sledeće godine u Argentini, pošto je kazna izrečene da bude odrađena na toj trci.

Međutim, FIM je doneo odluku da Markez kaznu odradi na prvoj sledećoj trci na kojoj bude nastupao. Honda je uložila žalbu na ovu odluku i započeli su suđenje ispred FIM-a, jer smatraju da je prekršeno pravilo koje je prvobitno doneto.

MotoGP Argentina
Honda i Markez se žalili povodom pomeranja izvršenja kazne Foto: Honda Racing Corporation

Epilog kazne bi trebalo da se reši do trke u Teksasu. Markez i Honda bi da izbegnu odrađivanje kazne u Teksasu, jer je to jedna od staza koja leži Markezu i na kojoj bi mogao da ostvari dobre rezultate, pa čak i da možda dođe do pobede. Zato se svim snagama bore da se ta kazna ne odradi u Teksasu, a odluku o kazni ćemo saznati u narednih desetak dana.

Teško izabrati jednog favorita

Rezultati sa staze Termas de Rio Hondo pokazuju da je sve moguće i da je teško izdvojiti jednog favorita za pobedu, naročito sa novim trkačkim formatom. Manjak vremena na treninzima i ubacivanje sprint trke je dodatno promešalo karte i više nego ikad je bitan svaki krug tokom treinga i bitno je da vozač ostane smiren.

Puno trka znači više prilika za dobar rezultat, ali i veće šanse za povredu. Na Portimau smo videli da su mnogi vozači i timovi konkurentni. Nadajmo se samo da će ovaj trkački vikend proći bez incidenata i da ćemo gledati dobre trke.

Od favorita uvek treba računati na Banjaju, ali i na vozače Aprilie. Termas de Rio Hondo bi mogla biti staza na kojoj i Kvartararo može da bude konkurentniji.

Trke u večernjim časovima

Zbog vremenske razlike, treninzi i trke se voze u kasnim popodnevnim, odnosno večernjim časovima prema našem vremenu. Čisto da znate da nedelju vožnju završite nešto ranije ukoliko želite uživo da stignete na početak svih trka.

Za utiske i komentare povodom MotoGP Argentina trkačkog vikenda možete posetiti temu na forumu u kojoj se uvek komentarišu dešavanja tokom treninga i trka. Tema je takođe i dobar izvor informacija, jer uvek neki član foruma dođe do zanimljivih i svežih informacija.

Raspored i satnica trkačkog vikenda:

Petak:

Moto3 Practice Nr. 1 14:00 – 14:35
Moto2 Practice Nr. 1 14:50 – 15:30
MotoGP Practice Nr. 1 15:45 – 16:30

Moto3 Practice Nr. 2 18:15 – 18:50
Moto2 Practice Nr. 2 19:05 – 19:45
MotoGP Practice Nr. 2 20:00 – 21:00

Subota:

Moto3 Practice Nr. 3 13:40 – 14:10
Moto2 Practice Nr. 3 14:25 – 14:55
MotoGP Free Practice 15:10 – 15:40
MotoGP Qualifying Nr. 1 15:50 – 16:05
MotoGP Qualifying Nr. 2 16:15 – 16:30
Moto3 Qualifying Nr. 1 17:50 – 18:05
Moto3 Qualifying Nr. 2 18:15 – 18:30
Moto2 Qualifying Nr. 1 18:45 – 19:00
Moto2 Qualifying Nr. 2 19:10 – 19:25

MotoGP Tissot Sprint 20:00

Nedelja:

MotoGP Warm Up 14:45 – 14:55

Moto3 Race 16:00
Moto2 Race 17:15
MotoGP Race 19:00


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.