NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeBJBikers test: CFMOTO 450SR na stazi Istanbul Park

BJBikers test: CFMOTO 450SR na stazi Istanbul Park

-

Pre tačno dve nedelje imali smo prilike da posetimo stazu Istanbul Park u Turskoj na kojoj je CFMOTO održao zvanični test i prezentaciju novog 450SR motocikla. Iako je reč o narednoj generaciji 300SR modela, zapravo, osim oznake imaju malo toga zajedničkog.

Kada je upućen poziv za prezentaciju 450SR motocikla od strane CFMOTO fabrike, pitao sam se zašto su odabrali Istanbul Park za promociju ovog “malog” motocikla. Konfiguracija staze Istanbul Park je takva da zbog svoje denivelacije i brzih krivina više odgovara snažnijim motociklima. Pokazalo se ipak da je 450SR dostojan ove staze.

Jedina stvar koja je pokvarila utisak bilo je hladno i kišovito vreme. Temperatura vazduha od svega deset stepeni i jaka, dosadna kiša nisu nam dozvolili da u potpunosti uživamo na stazi i testu, iako se mora priznati da se 450SR i u ovim uslovima pokazao prilično dobro.

Pre testa i same vožnje na stazi usledila je detaljna prezentacija i upoznavanje sa novinama koje je CFMOTO uradio na 450SR. O novom modelu pričali su vodeći ljudi CFMOTO fabrike i potanko objasnili sve promene vezane za ovaj model, ali i za novi CL-X 700 Adventure koji je takođe bio promovisan.

Novi, snažniji agregat

Najveća novina koju je CFMOTO uneo u 450SR je novi agregat. Radi se o rednom dvocilindričnom, vodeno hlađenom agregatu radne zapremine od 449,5 cm3 prečnikom i hodom klipa od 72 x 55,2 mm. Agregat kratkog hoda kojem nije problem da se vrti što se pokazalo u i praksi. Direktno ubrizgavanje goriva i doziranje gasa preko sajle odrađeni su sasvim solidno i pružaju lep osećaj u toku vožnje.

Proklizavajuće kvačilo upareno je sa šestostepenim menjačem koji ima odnose u menjaču dobro raspoređene tako da se sva snaga može bez probleme iskoristiti čak i na uzbrdicama koje Istanbul Park ima. Maksimalna deklarisana snaga agregata iznosi 47 KS (34,5 kW) na 10.000 O/Min uz maksimalni obrtni moment od 39,3 Nm na 7.750 O/Min. Prvobitno je snaga trebalo da iznosi 50 KS, ali je smanjena na 47 KS (odnosno 35 kW) kako bi 450SR mogao da se vozi i sa A2 vozačkom kategorijom.

CFMOTO 450SR
Snažan agregat sa linearnom isporukom snage Foto: CFMOTO

U vožnji agregat odlično povlači već od 5.000 O/Min. Isporuka snage od pomenutih 5.000 O/Min pa do kraja je prilično linearna i meka. Uzbrdice na stazi nisu puno ubijale ubrzanje i na markeru kočenja na najbržim delovima staze brzina je dostizala i do 170 km/h. Maksimalna deklarisana brzina iznosi 190 km/h. Verujem da je staza bila suva i da je jedna od krivina koja vodi na najbrži deo staze mogla da se prođe pod punim gasom, zasigurno bi brzinomer prebacio 180 km/h.

Sportski, ali ne napadan položaj sedenja

Čelična cevasta šasija krasi 450SR. Dobra stvar koja je zadržana sa 300SR modela je i položaj vozača koji iako je sportski nastrojen, ne zamara previše. Kada normalno sedite u sedištu, položaj ne umara ruke, a čim zalegnete i pomerite zadnjicu ka nazad, nalazite se u trkačkom položaju.

Nogostupi su u sportskom stilu pomereni ka gore i nazad, tako da kada želite da vozite agresivnije, noge su u dobrom položaju i usmeravaju kolena ka rezervoaru. Rezervoar je zapremine 14 litara i osim što je zapremina pozamašna, takođe nudi dobar oslonac za noge kada prolazite kroz krivine.

Položaj sedenja koji se bez problema iz opuštenog pretvara u sportski Foto: CFMOTO

Visina sedišta je postavljena na relativno niskih 795 mm, ali to ne treba da brine ni više vozače. Na motociklu ima sasvim dovoljno mesta da se smeste i viši vozači. Sa svojih 187 cm uopšte nisam imao problem da nađem odgovarajući položaj na motociklu.

Unapređena aerodinamika, fantastične kočnice i solidno ogibljenje

U ovom poglavlju bih prvo krenuo od aerodinamike. Iako 450SR ima slične oklope kao i 300SR, CFMOTO se potrudio da ih aerodinamički unapredi i to im je pošlo za rukom. Prednji kraj nudi znatno bolju zaštitu od vetra i smeštanje iza kokpita, a uz to se oseti da 450SR dobro seče vetar.

To nije moglo da se ne primeti jer je na stazi duvao jak bočni i na nekim delovima staze čeoni vetar. Bočni vetar je prvom spletu krivina bio toliko jak na momente, da je bilo teško oboriti motocikl i osećaj je bio kao da se leži na vetru.

CFMOTO 450SR

Posle agregata, najveća pohvala za 450SR odlazi na kočnice. Napred se nalazi jedan disk prečnika čak 320 mm i Brembo monoblok M40 kočiona čeljust, dok se nazad nalazi jedan disk prečnika 220 mm sa plutajućom, jednoklipnom kočionom čeljusti.

Osećaj na kočenju je više nego dobar. Kočiona čeljust je snažna, ali je doziranje linearno. Pravolinijska kočenja i kočenja pod nagibom se lepo doziraju i može se fino kočiti, što je bilo bitno pri vožnji na mokroj i hladnoj stazi.

Vrhunske kočnice Brembo M40 Foto: CFMOTO

Što se ogibljenja tiče, napred se nalazi obrnuta teleskopska viljuška koja ima samo mogućnost podešavanja poniranja. Da li zbog moje mase ili mekših opruga ili ulja u viljušci, ali povrat i brzina poniranja su mogli biti malo bolji.

Utisak popravlja zadnji amortizer koji odlično radi i daje dobar povratni osećaj, naročito kad se brzo prebaci nekoliko stepeni prenosa naniže i zadnji kraj počne da pleše.

CFMOTO nam nije povlađivao tokom testa i vozili smo na CST gumama u dimenzijama 110/70 R17 napred i 150/60 R17 pozadi. Imao sam prilike da vozim CST gume i znao sam da neće biti problema po kiši. Gume su dobro odradile posao i bio sam prijatno iznenađen što sam po povratku u boks pipnuo gume i osetio da su tople. To mi je u naredna dva stinta dalo više samopouzdanja da agresivnije vozim CFMOTO 450SR.

Sa međuosovinskim rastojanjem od 1.370 cm, 450SR lako prolazi kroz krivine i precizno drži zadatu putanju. Ukupna masa sa svim tečnostima iznosi 179 kg i mada ne spada u kategoriju lakših manjih sportskih motocikala, ta masa je lepo izbalanisrana. Svaki izlazak na stazu je bio sa punim rezervoarom i niti u jednom trenutku se nije osetila veća masa motocikla, čak ni pri prebacivanju kroz šikane.

Da je CFMOTO 450SR dizajnirao i za stazu govori i činjenica da se poluga menjača očas posla prepravi za GP raspored promene stepena prenosa.

Bez elektronike, baš kako i treba

Ako volite motocikle koji nemaju elektronike da se meša, onda je 450SR to što vam treba. Instrument tabla dijagonale 5″ je pregledna i nudi sve potrebne informacije i prilično je slična, ako ne i ista kao kod 300SR modela. Za test na stazi je ABS bio isključen, ali je to jedino elektronsko pomagalo koje CFMOTO 450SR nudi. Možda ne bi bilo loše da je ugrađen kvik šifter, ali je menjač dovoljno precizan i brz da su promene stepena prenosa vrše bez problema.

Lep dizajn

Jedna od stvari koju CFMOTO ne promašuje je dizajn. Simetrični LED farovi, agresivne crte i lepe boje (naročito crveno – crna, takozvana “Zircon Black”) privlače pažnju.

Kratak video i jedan moj krug sa testa CFMOTO 450SR sa staze Istanbul Park možete pogledati na sledećem videu:

Utiske o novom CFMOTO 450SR možete ostaviti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.