NaslovnaMoto SportMotoGP Katalonija - Kvartararo sigurnom vožnjom do pobede

MotoGP Katalonija – Kvartararo sigurnom vožnjom do pobede

-

Nepredvidivi šampionat dodatno je zakuvao stvari. Lider u šampionatu Andrea Doviciozo svoju trku završio je već u drugoj krivini prvog kruga. MotoGP Katalonija donela je razočarenja za Rosijeve navijače, ali oduševljenje za navijače Fabia Kvartarara i Suzukijevih vozača.

Promena lidera u Moto3 šampionatu

Standardna borba u Moto3 šampionatu, sa tim da smo imali nešto mirniju prvu polovinu trke u kojoj je vodeću grupu činilo 6 vozača. Toni Arbolino, Arenas i MekFi uglavnom su se borili za vodeće pozicije. Nažalost po Arenasa, u jednom od duela MekFi je u četvrtoj krivni pokušao da pretekne Arenasa. Priliko preticanja našao se preblizu zadnjeg točka vodećeg Arbolina. Da bi izbegao kontakta sa Arbolino, MekFi je za nijansu snažnije kočio pri čemu je pao i usput sa sobom poveo Arenasa. Nakon dolaska u boks, MekFi je odmah otišao da se izvini Arenasu.

U poslednjoj trećini trke, prva i druga grupa vozača spojili su se u jednu. Darijen Binder probio se na vodeće pozicije i po prvi put je vozio nešto smireniju trku. Zahvaljujući svojoj smirenijoj vožnji, Binder je uspeo da dođe do svoje prve pobede. Drugo mesto osvojio je Toni Arbolino, a treće Denis Fođija.

Novi lider šampionada, Ai Ogura trku je završio tek na 11. mestu što mu je donelo dovoljno bodova da preuzme vođstvo u šampionatu.

MotoGP Katalonija
MotoGP KatalonijaMotoGP Katalonija – Rezultati Moto2 trke

Marini do nove pobede

Na Moto2 trci glavnu reč vodili su Marini, Louz, Fabio Di Đanantonio, Horhe Navaro i Džo Roberts. Marini je dobar deo trke vodio, ali je Louz sa četvrtog mesta imao odličan ritam. Prvo je prestigao Navara i Di Đanantonia, da bi zatim došao na zadnji točak Mariniju. Louz je posle par krugova uspeo da prestigne Marinija, ali je Italijan iza Louza čekao svoju priliku da ponovo preuzme vođstvo. U posledenjim delu trke Marini je imao svežije gume i prestigao je Louza. Marini je tako došao do nove pobede i učvrtsio je vodeću poziciju u šampionatu. Louz je bio zadovoljan drugom pozicijom, a treće mesto osvojio je Di Đanatnonio.

MotoGP Katalonija
MotoGP Katalonija – Rezultati Moto3 trke

Gume odigrale kjučnu ulogu na MotoGP trci

Prvi stardni red imale su tri Yamahe u rasporedu Kvartararo, Morbideli i Rosi. Sva trojica imala su prilično dobar start. Morbideli je poveo trku ispred Rosija i Kvartarara. Kvartararu nije trebalo mnogo da prestigne Rosija, a da zatim stigne i prestigne Morbidelija. Morbideli je par krugova kasnije napravio grešku na kočenju u prvoj krivni. Tu grešku je iskoristio Rosi koji je sa zadovoljstvom preuzeo drugu poziciju i našao se na manje od sekundu od Kvartarara.

Dobre 2/3 trke zadrža se isti poredak prve trojice. Gume su polako počele da gube svoje performanse, što je prvo Rosi osetio na svojoj koži. Na 9 krugova pre kraja Rosiju je u drugoj krivini proklizao prednji točak i nažalost trku je završio u šljunku.

Nakon toga, Morbideli i Miler takođe su upali u probleme, a za to vreme Suzukijevi vozači počeli su brzo da nadoknađuju vreme za prvom četvoricom. Mir je prvo prestigao Milera, a zatim i Morbidelija. Da je ostalo još par krugova, Mir bi prestigao i Kvartarara koji je takođe upao u probleme sa gumama. Srećom po Kvartarara, uspeo je da izdrži do kraja trke i uspeo je da pobedi i povede u šampionatu. Mir je svojim drugim mestom uspeo da se izbori za drugo mesto u šampionatu. Treće mesto osvojio je Rins, posle duela sa Morbidelijem koji je na kraju morao da se zadovolji četvrtim mestom.

Ako se pitate šta je bilo sa Doviciozom, njegova trka potrajala je do druge krivine. Petrući je na ulasku u drugu krivinu napravio malu grešku. U tom trenutku Zarko je bio tik iza Petrućija i da na ne bi udario pritisnuo je prednju kočnicu pri čemu je pao. Pri tom padu, nažalost povukao je i Dovicioza za sobom. Tako je Doviciozo ostao bez vođstva u šampionatu, ali i bez bitnih bodova.

MotoGP Katalonija – Rezultati MotoGP trke

Vozači će sad imati kratak predah, jer se sledeća trka vozi za dve nedelje na stazi Le Man u Francuskoj.

Za diskusiju i komentare o MotoGP Katalunija trkačkom vikendu predlažemo da svratite do teme na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.