NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Le Man - Nova tura, Le Man avantura!

MotoGP Le Man – Nova tura, Le Man avantura!

-

MotoGP šampionat se posle nešto preko nedelju dana pauze vraća na scenu i to na stazu Le Man u Francuskoj. Od poslednje trke do danas izdešavalo se dosta zanimljivih stvari vezanih za MotoGP šampionat, počev od vesti da Suzuki napušta šampionat i sve do vesti da je Banjaja trku pobedio na pritisku u gumama sa vrednostima izvan dozvoljenih.

Da počnemo prvo sa par reči o stazi Bugati, smeštenoj u blizini grada Le Man po kojem uglavnom i nazivamo stazu. Bugati staza je zanimljiva, tehnički zahtevna sa brzim i sporim krivinama i solidnim razlikama u visini između najniže i najviše tačke. Jedna je od onih staza starog kova koju vozači voze. Od tehničkih stvari spomenuću da je staza dužine 4.200 metara i sastoji se od 5 levih i 9 desnih krivina. Najduži pravac iznosi 674 metara. Inače, startno ciljni pravac na motorima traži od vozača veliku hrabrost. Taman kad dohvate oko 300 km/h, moraju da prođu kroz nezgodnu desnu krivinu i da se pripreme za kočenje za narednu šikanu.

Kako to sve izgleda, najbolje je pogledati na snimku Nikolo Kanepe:

Priča oko nelegalnog pritiska u gumama…

Met Oksli, čuveni novinar iz sveta motociklizma i bivši trkač, između ostalog i pobednik TT trke je pre par dan izneo neke zanimljive vesti. Naime, došao je do podatka da veliki broj vozača vozi sa nelegalnim pritiskom u gumama. Dužan sam da se vratim par koraka unazad i pojasnim to: u MotoGP šampionatu postoji propisani pritisci u gumama ispod kojih vrednost ne sme da se ide. Konkretno, to u MotoGP šampionatu iznosi 1,9 bara za prednju i 1,7 bara za zadnju gumu.

Ako se pitate zašto postoje propisani minimalni pritisci i zašto ekipe ne mogu da koriste koje god požele pritiske u gumama dobićete jasan odgovor na to pitanje: bezbednost.

Samo pre par godina (kada je Mišelin ušao u šampionat) Loris Baz je tokom testa na Sepangu na pravcu doživeo pad kada mu je eksplodirala zadnja guma. Srećom Baz je prošao nepovređen, a tehnička komisija je utvrdila da je do pucanja gume došlo zbog toga što je ekipa koristila pritisak niži od onog koji je Mišelin propisao.

Zato je uvedena minimalna granica za pritisak u gumama i to bi sve ekipe trebalo da poštuju. Međutim prema onom što je Met Oksli izneo, timovi između sebe imaju džentlmenski dogovor da idu ispod te granice. Frančesko Banjaja je bio jedan od vozača koji su koristili niži pritisak na trci na Herezu. Neke od ekipa sad traže da se razgovara oko ovog pravila i da se džentlmenski dogovor prekine i da sve ekipe počnu da se pridržavaju pravila.

Upravo oko toga timovi treba da razgovaraju ovog vikenda.

Suzuki se oglasio povodom odlaska iz MotoGP-a

Jednog proizvođača priče oko pritiska u gumama ne zanimaju. Suzuki je rešio da po svaku cenu izađe iz MotoGP šampionata. Juče se Suzuki i zvanično oglasio saopštenjem u kojem navodi da traži način da izađe iz MotoGP šampionata. Kao opravdanje navode da su troškovi učešća u šampionatu i razvoja motocikla preveliki i da Suzuki mora da sreže troškove.

Koga da očekujemo na pobedničkom postolju?

Francuska i Le Man često znaju da pruže vozačima trkački vikend sa promenjljivim uslovima. Kiša, sunce i kombinacija ova dva uvek su mogući, što smo mogli da vidimo i prošle godine.

Zarko i Kvartararo voze domaću trku i želeće da se pokažu najbolje što mogu pred svojom publikom. Ne sme se zaboraviti da Ducati ume da bude dobar na Le Manu, a Aprilia se ne sme otpisivati. Aprilia je prošle nedelje na Herez testu probala novo kvačilo koje bi trebalo da pomogne Aleš Espargaru da ima bolje startove, pošto je sam start trke bio boljka za RS-GP od početka sezone.

Odlazeći Suzuki, iako možda tužan, sigurno želi svoju poslednju sezonu da odradi najbolje što može. Na kraju krajeva svaki član ekipe sigurno želi da se pokaže što bolje kako bi našao posao za sledeću sezonu.

Nezahvalna trka za prognozu. Tu je i Honda od koje nikad ne znmo šta da očekujemo.

Najbolje je opustiti se i prepustiti uživanju u trkačkom vikendu i svakom krugu koji pružaju ovi momci (i devojke) u Moto3, Moto2, MotoGP i MotoE kategorijama.

Ukoliko želite da komentarišete i ćaskate o predstojećem trkačkom vikendu, to možete učiniti u temi na forumu u kojoj uvek vlada lepa i pozitivna atmosfera.

Raspored i satnica trkačkog vikenda:

Petak 

09:00 – 09:40 Moto3  Free Practice Nr. 1
09:55 – 10:40 MotoGP Free Practice Nr. 1
10:55 – 11:35 Moto2 Free Practice Nr. 1

13:15 – 13:55 Moto3 Free Practice Nr. 2
14:10 – 14:55 MotoGP Free Practice Nr. 2
15:10 – 15:50 Moto2 Free Practice Nr. 2

Subota 

09:00 – 09:40 Moto3 Free Practice Nr. 3
09:55 – 10:40 MotoGP Free Practice Nr. 3
10:55 – 11:35 Moto2 Free Practice Nr. 3

12:35 – 12:50 Moto3 Qualifying Nr. 1
13:00 – 13:15 Moto3 Qualifying Nr. 2
13:30 – 14:00 MotoGP Free Practice Nr. 4
14:10 – 14:25 MotoGP Qualifying Nr. 1
14:35 – 14:50 MotoGP Qualifying Nr. 2
15:10 – 15:25 Moto2 Qualifying Nr. 1
15:35 – 15:50 Moto2 Qualifying Nr. 2

Nedelja 

09:00 – 09:10 Moto3 Warm Up
09:20 – 09:30 Moto2 Warm Up
09:40 – 10:00 MotoGP Warm Up

11:00 Moto3 Race
12:20 Moto2 Race
14:00 MotoGP Race


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.