March 30, 2023
NaslovnaMoto SportMotoGP Muđelo 2019 - Okršaj na italijanskom tlu

MotoGP Muđelo 2019 – Okršaj na italijanskom tlu

-

MotoGP za vikend nastupa na stazi Muđelo u Italiji. Trka na Muđelu spada među najvatrenije trkačke vikende u šampionatu. Italijani su prosto ludi za ovim trkačkim vikendom iz više razloga, a najviše zbog Valentina Rosija, ali i ostalih italijanskih vozača i proizvođača koji učestvuju u šampionatu.

Muđelo je prvi put uvršten u MotoGP kalendar 1976. godine, ali se nije dugo zadržao u kalendaru. 1988. godine Ferrari kupuje Muđelo i rekonstruiše kompletnu stazu koja je zatim 1991. godine opet uvrštena u MotoGP kalendar u kom je ostala do danas.

Staza je dužine 5.2 km sa šest levih i devet desnih krivina uz pravac dužine čak 1.141 metar. Iako ovaj pravac nije najduži u šampionatu, drži rekord po maksimalnim brzinama. Rekord maksimalne brzine pripada Dukatiju sa 356,5 km/h koji je postavio Andrea Doviciozo prošle godine. Rekord za najbrži krug drži Valentino Rosi sa vremenom 1’46.208 ostvarenim prošle godine u toku kvalifikacije.

Valentino Rosi ujedno ima i najviše pol pozicija i pobeda na Muđelu, do sada je ostvario 7 pol pozicija i 7 pobeda u premijernoj klasi. Zanimljivo je da je Horhe Lorenco odmah iza Rosija sa 6 pobeda.

Uvod u trkački vikend započećemo sa dešavanjima vezanim za Dukati. Prošle nedelje Paolo Ciabati je izjavio da će na Muđelo Dukati doneti jedno iznenađenje. Prethodnih godina smo navikli da Dukati donosi drugačiju i snažniju specifikaciju agregata, ali pošto su agregati zapečaćeni to iznenađenje otpada. Za sada se ne zna kakvo iznenađenje sprema Dukati, ali prema glasinama u pitanju je nešto oko aerodinamike.

MotoGP Muđelo
Dukatijeva ekipa jedan od glavnih favorita za pobedu

Dukati je ujedno i jedan od velikih favorita za pobedu na Muđelu. Jedan od razloga zbog kojeg bismo izdvojili Dovicioza ili čak Petrućija za pobedu leži u tome što je Muđelo test staza za Dukati. Trka na Muđelu će Doviciozu biti 300. trka u karijeri. Od italijanskih vozača veći broj startova imaju samo Loris Kapirosi i Valentino Rosi.

Muđelo je domaća staza i za Banjaju kojem je ovo prva sezona na MotoGP motociklu. Italijan je napravio kiks na prethodnoj trci kada je izbacio sebe i Vinjalesa iz trke, te nema sumnje da će se potruditi da se iskupi. Na drugoj strani garaže je Miler koji pokazuje solidan napredak i konstantnost iz trke u trku. Dukati i Miler za sada su se pokazali kao dobra kombinacija.

Osim toga, Miler se bori i za mesto u fabričkoj Dukati ekipi. Iz Dukatija su izjavili da će posle trke na Katalunji doneti odluku o drugom vozaču za 2020. godinu. Petrući i Miler će zasigurno dati sve od sebe u naredne dve trke u pokušaju da obezbede mesto u Dukatiju.

Jedan od vozača kojeg nikad ne treba otpisivati na Muđelu je Valentino Rosi. Rosi je prošle godine osvojio pol poziciju, a trku je završio na trećem mestu. Istina je da je Jamaha u ozbiljnom deficitu što se maksimalne brzine tiče (oko 10 km/h su sporiji od Dukatija i Honde), ali bi konfiguracija staze trebalo da odgovara Jamahi bolje nego Le Man.

Jamaha se muči na stazama koje traže nagla ubrzanja iz krivina. Muđelo je sa te strane povoljniji za Jamahu iz razloga što su krivine “tečnije” i prolazi se sa većom brzinom kroz krivine. Opšte je poznato da je u prošlosti ova staza ležala Jamahi i nadamo se da će biti konkurentni.

MotoGP Muđelo
Može li “The Doctor” do pobede na Muđelu?

Vinjales je izjavio da je ključ uspeha da se dobro kvalifikuje. Loše kvalifikacije na Le Manu dovele su do toga da je Vinjales ostao “zaglavljen” sa sporijim vozačima što ga je na kraju koštalo trke jer ga je Banjaja bukvalno počistio pri jednom manevru. Ako izuzmemo podijum na Herezu, Vinjales od sada ima sezonu za zaborav.

Pored Rosija i Vinjalesa ne smemo izgubiti iz vida Kvartarara i Morbidelija. Obojica su veoma brzi i mogli bi da pomrse račune mnogim fabričkim vozačima.

Najveći favorit svakako je trenutni lider šampionata Mark Markez. Već je poznata fraza “samo Markez može da pobedi Markeza” što je i tačno. Honda ove godine nije najsjajniji motocikl, ali pod Markezom se ne primeti razlika. Markez je verovali ili ne do sada ostvario “samo” jednu pobedu na Muđelu. Za vikend će biti prilika da popravi rezultat.

Horhe Lorenco je na Le Manu pokazao znakove napretka. Ne zaboravimo da je prošle godine na Muđelu Lorenco upisao svoju prvu pobedu na Dukatiju. Istina je da je to bila druga sezona na Dukatiju i da ne treba očekivati da će se Lorenco boriti za pobedu, ali se očekuje još jedan korak napred.

Suzuki ove sezone ima dosta dobar paket. GSX-RR ima zavidnu upravljivost i solidnu maksimalnu brzinu, a u kombinaciji sa Rinsom predstavljaju veoma konkurentan paket. Jedini problem Rinsu predstavljaju kvalifikacije. Rins ima odličan ritam u toku trke, ali kad je potrebno da se forsira brz krug u kvalifikacijama Rins ne uspeva da pronađe dobro podešavanje motocikla. Rins je izjavio da rade na rešenju za kvalifikacije i da će Muđelo biti idealna prilika da vide da li su napredovali.

MotoGP Muđelo, Suzuki

KTM nastavlja sa radom na RC16 posle odličnog vikenda na Le Manu i šestog mesta Pol Espargara. Muđelo bi mogao da bude dobra staza za KTM, naročito iz razloga što poseduju dosta moćan agregat. Biće zanimljivo ispratiti koliku maksimalnu brzinu ostvaruje RC16.

KTM rc16

Aprilia poput KTM nastavlja razvoj svog RS-GP-a. Aleš Espargaro je na Le Manu završio trku na 12. poziciji dok Janone nije uspeo da završi trku.

MotoGP Mugello

Trkački vikend na Muđelu nikad nas nije razočarao. Ne zaboravite da su Moto3 i Moto2 trke uvek bile izuzetno zanimljive i da ih ne treba nikako propustiti.

Za diskusiju o trkačkom vikendu na Muđelu možete svratiti do teme na forumu.

Raspored i satnica trkačkog vikenda:

Petak:

Moto3 FP1 9:00 – 09:40
MotoGP FP1 09:55 – 10:40
Moto2 FP1 10:55 – 11:35

Moto3 FP213:15 – 13:55
MotoGP FP2 14:10 – 14:55
Moto2 FP2 15:10 – 15:50

Subota:

Moto3 FP3 09:00 – 09:40
MotoGP FP3 09:55 – 10:40
Moto2 FP3 10:55 – 11:35

Moto3 Q1 12:35 – 12:50
Moto3 Q2 13:00 – 13:15
MotoGP FP4 13:30 – 14:00
MotoGP Q1 14:10 – 14:25
MotoGP Q2 14:35 – 14:50
Moto2 Q1 15:05 – 15:20
Moto Q2 15:30 – 15:45

Nedelja:

Moto3 WUP 08:40 – 09:00
Moto2 WUP 09:10 – 09:30
MotoGP WUP 09:40 – 10:00

Moto3 TRKA 11:00
Moto2 TRKA 12:20
MotoGP TRKA 14:00

Bjbikers magazin
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.