NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Silverston - Nastavak sezone u velikom stilu

MotoGP Silverston – Nastavak sezone u velikom stilu

-

Trkačkim vikendom na stazi Silverston u Velikoj Britaniji nastavljena je MotoGP sezona i to u velikom stilu! Sve tri trke bile su uzbudljive i neizvesne do samog kraja. Vozači su dali sve od sebe da nastavak sezone započnu na najbolji mogući način što je rezultiralo brojnim preticanjima u sve tri kategorije.

Moto3 ludilo

Moto3 trka se vratila svojim starim manirima, to jest velikom broju preticanja iz krivine u krivinu. Danas su svi vozači bili posebno raspoloženi za trkanje, jer je trka obilovala preticanjima, možda i više nego što smo navikli.

Fođija, Onču, Ortola, Masija, Garsija, Gevara, Suzuki, MekFi, Sasaki, samo su neka od imena koja su u nekom trentuku vodila ili makar bila među prva tri vozača.

U prve 2/3 trke gotovo da nije bilo padova, ali kako se kraj trke primicao i kako je tenzija rasla, tako su počele da se dešavaju i prve greške. Sasaki je prilikom jednog neopreznog manevra počisto Garsiju koji se bori za titulu sa svojim timskim kolegom Gevarom.

Ni Gevara se nije dugo radovao vođstvu u šampionatu, jer ga je ni krivog ni dužnog oborio Ortola.

Onču je kao i po običaju bio tokom cele trke agresivan i činilo se da bi mogao do pobede. Međutim, Fođija je u poslednjim krugovima bio spretniji i uspeo je da zabeleži pobedu. Odličnu drugu poziciju osvoji je Masija koji je startovao sa 21. pozicije. Onču je na kraju morao da se zadovolji trećom pozicijom.

MotoGP Silverston
MotoGP Silverston – Rezultati Moto3 trke Foto/Source: MotoGP.com

Moto2 do poslednje krivine

Mimo običaja, Moto2 trka je vožena posle MotoGP trke, ali ćemo je u današnjem izveštaju smestiti po redosledu na koji smo navikli. Za razliku od prethodnih Moto2 trka koje nisu bile preterano zanimljive, današnja trka je odlučena u poslednjem krugu i poslednjim krivinama.

Novajlija Alonso Lopez je vodio gotovo celu trku borivši se rame uz rame sa iskusnim Augusto Fernandezom. Lopez je odlično kočio i branio poziciju od Fernandeza koji jednostavno više nije znao gde da napada, ali je strpljivo čekao svoju priliku. Ta prilika ukazala se u poslednjem krugu kada je Fernandez obišao i blokirao Lopeza koji je odmah želeo da uzvrati. Lopez je kroz poslednjih par krivina želeo da prestigne Fernandeza, ali je ipak morao da se zadovolji drugom pozicijom i svojim prvim podijumom u Moto2 šampionatu. Sa druge strane, Fernandez je vezao 3 pobede i preuzeo je vodeću poziciju u šampionatu.

Treće mesto je osvojio domaći vozač Džej Dikson, posle velike borbe sa Ogurom i Kanetom. Dikson je nekoliko puta prestizao Kaneta kako bi došao do podijuma pred domaćom publikom.

MotoGP Silverston – Rezultati Moto2 trke Foto/Source: MotoGP.com

MotoGP u svom najboljem izdanju

Ni MotoGP trka nije razočarala. Velika grupa od 10 vozača nije se razdvajala tokom cele trke. Zarko je poveo trku sa pol pozicije i imao je prilično dobar ritam, ali je nažalost napravio grešku i pao je sa vodeće pozicije.

U međuvremenu je vođstvo preuzeo Džek Miler, a za to vreme je Kvartararo odradio kaznu dugog kruga. Tu kaznu je zaradio na Asenu kada je prilikom preticanja pao i sa sobom povukao Aleša Espargara.

Kad smo kod Aleša Espargara, on je juče u toku treninga doživeo nezgodan pad pri kojem je povredio oba skočna zgloba. Danas je vozio trku i uspeo je da završi na 9. poziciji, samo jednu poziciju iza Kvartarara.

U međuvremenu je čak i Rins u jednom trenutku vodio, ali je pred kraj trke ušao u probleme sa gumama te su ga obišli Banjaja, Martin i sve brži Vinjales.

Banjaja je vodio dobar deo trke, a onda mu je na zadnji točak lagano došao Vinjales koji je imao odličan ritam. Pošto se izborio sa Milerom, Vinjales je pokušao da prestigne Banjaju, što mu je pred kraj trke i pošlo za rukom, ali samo na trenutak, jer je Banjaja uzvratio i vratio se na poslednju poziciju.

Banjaja je zatim uspeo da ciljnu liniju prođe na prvoj poziciji i smanji zaostatak u šampionatu, a Vinjales je osvojio još jedan odličan podijum. Prethodni podijum osvojio je na Asenu. Treće mesto je pripalo Mileru.

MotoGP Silverston – Rezultati MotoGP trke Foto/Source: MotoGP.com

MotoGP je danas opravdao sva očekivanja jer nismo uzaludno toliko priželjikivali nastavak sezone. Nakon ove trke MotoGP karavan se seli u Austiji gde nas za dve nedelje očekuje trka na stazi Red Bull Ring. Još jedna Ducati-jeva teritorija na kojoj će Banjaja pokušati da smanji zaostatak u šampionatu.

Za utiske sa današnjih trka, možete posetiti temu na forumu i ostaviti komentar.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.