NaslovnaMoto SportMotoGP test Katar - Neizvesno pred početak sezone

MotoGP test Katar – Neizvesno pred početak sezone

-

MotoGP test u Kataru koji je vožen prethodnih dana je za mene najzanimljiviji od svih predsezonskih testiranja. Uvek se radujem testovima na Sepangu i Kataru, mada više volim test u Kataru na stazi Losail.

Na Sepangu uglavnom možemo da vidimo sve ono što je fabrika preko zime spremala za vozače. Možda bi mi test na Sepangu bio na prvom mestu, ali taj test nije pravi pokazatelj ko je koliko konkurentan iz razloga što su temperature u Maleziji obično veoma visoke, pa često karakter agregata ne može da dođe do izražaja. Tako smo već par godina unazad mogli da vidimo da su fabrike napravile greške pri odabiru agregata za sezonu. Po jednom se to dogodilo Hondi, Suzukiju i na kraju Yamahi.

Zato je test na Kataru mnogo bolji pokazatelj konkurentnosti motocikala. Nešto niže temperature u odnosu na Sepang pogoduju da agregati pokažu svoje pravo lice. Tokom testa na Kataru svi timovi mole se bogu da se agregati pokažu kako treba jer do prve trke više nema vremena za popravke, osim ako ta ekipa ima povlastice, pa im je dozvoljeno da poboljšavaju agregat u toku sezone.

Na našu veliku žalost, ovaj test u Kataru nam nije dao puno informacija oko toga ko je koliko konkurentan iz razloga što su vremenske prilike bile nešto teže. Jaki vetrovi koji su nanosili pesak na stazu (naročito poslednjeg dana) i niže temperature nisu dozvolile timovima da oslobode svoj pun potencijal ili neki vozači nisu bili voljni da previše rizikuju i zarade povredu zbog koje bi propustili početak sezone.

Honda je pomalo neočekivano u problemu sa motociklom. Prvo, tri najbitnija vozača su još uvek rovita. Horhe Lorenco jeste vozio, ali čini se da i pored dobrih krugova na trećem danu testa ipak još nije dovoljno oporavljen. Markez je bio veoma solidan, ali je u cugu mogao da izveze maksimalno osam krugova. Markez je izjavio da misli da će biti u dovoljno dobroj fizičkoj formi za prvu trku.

Markez MotoGP test Katar

Kal Kračlou se još muči da povredom desnog zgloba na nozi zbog kojeg je nešto sporiji na zadnjoj kočnici. Zarastanje povrede napreduje dobro, ali će trebati još dosta vremena da se Kračlou vrati u staru formu.

Markez je dobro testirao rame poslednjeg dana kada je pao u krivini broj šest. Markez je izgubio prednji kraj na pravolinijskom kočenju dok je koristio tvrđu komponentu gume. Honda je sa novom šasijom pokušala da popravi ponašanje motocikla prilikom ulaska u krivinu, ali je sad osećaj prednjeg kraja nestao.

Poslednjeg dana pri nešto nižim temperaturama sva četiri Hondina vozača su doživela pad. Tako su se u pesku našli Kračlou, Nakagami, Lorenco i Markez. Srećom niko se nije dodatno povredio.

Lorenco MotoGP test Katar

Honda je ipak donela i neka poboljšanja u vidu bolje krajnje brzine i nešto boljeg ubrzanja. Markez je izjavio da Honda još treba da radi na prijanjanju prilikom izlaska iz krivina i na samom ponašanju motocikla. Poslednjeg dana Markez je imao dobar ritam i svih osam uzastopnih krugova vozio je u ritmu od 1m55s po krugu. Pitanje je samo da li će imati snage u ramenu da izdrži celu trku. Markez je kroz osmeh takođe izjavio da je zadovoljan i što je uspešno testirao rame prilikom već spomenutog pada u krivini broj 6.

Takaaki Nakagami bio je veoma impresivan tokom testa. Sva tri dana završavao je među deset najbržih vozača ponovivši svoju dobru formu sa testa na Herezu. Nakagami se dobro uklopi sa Hondom RCV 213V iz prošle sezone.

Nakagami MotoGP test Katar

Ducati je odradio jako dobar test iako se to ne primeti po vremenima, naročito ako gledamo vremena poslednjeg dana testa. Petrući i Doviciozo su jedini vozači koji su poslednjeg dana testa radili simulaciju trke i pri tome bili veoma brzi sa mnoštvom krugova u 1m55s. Poslednjeg dana testa nisu motali dobro vreme po pojedinačnom krugu, već su lepo radili na podešavanju za prvu trku. Ducati je na prethodnim testovima odradio prilično dobar posao i po mom mišljenju mogu mirno da sačekaju prvu trku.

Doviciozo MotoGP test Katar

Banjaja i Miler solidno su odvezli test. Banjaja je napredovao iz dana u dan, dok je Miler testirao neke komponente za fabričku ekipu. Tako smo imali prilike da vidimo čudnu komponentu neposredno ispred zadnjeg točka Milerovog GP19. Ta komponenta je imala usmerivače za vazduh koji služe ili da hlade zadnju gumu ili ima aerodinamičku ulogu da stvara veći pritisak na zadnji točak.

Petrući MotoGP test Katar

U Ducati-ju nisu testirali mnogo novih stvari oko aerodinamike iz prostog razloga jer su na prethodnim testovima isprobali sve šta su imali. Katar je uvek dobro ležao Ducati-ju i verujem da će se na trci boriti za pobedu.

Yamaha je na test donela dve šasije. Obe šasije Rosi i Vinjales testirali su na Sepangu, ali tamo nisu mogli da uoče neku bitnu razliku. Na Kataru je situacija bila ipak sasvim drugačija i pokazalo se da postoje bitne razlike između te dve šasije jer jedna od njih omogućava bolje prijanjanje. Prema Vinjalesovim i Rosijevim rečima Yamaha je napredovala po malo na svim poljima počev od elektronike, ubrzanja i trošenja zadnje gume.

Vinjales

Rosi je imao katastrofalan drugi dan testa jer je pokušavao neke stvari koje nisu funkcionisale najbolje. Poslednjeg dana vratio se na podešavanja iz prvog dana i postavio je respektabilna vremena. Ipak, test ipak nije prošao bez čarki u medijima između Rosija i Vinjalesa. Rosi je zabrinut da su Vinjalesova dobra vremena samo trenutna i da oslikavaju pravu formu Yamahe. Naglasio je da je napredak očigledan i da se svim srcem nada da je Vinjales u pravu. Rosi je rekao da ima napretka, ali da još uvek nisu na nivou Honde i Ducati-ja.

Valentino Rossi Katar test

U svakom slučaju, Yamaha je napredovala i sigurno će biti konkurentnija u odnosu na prošlu sezonu. Yamaha može da bude srećna i poslom koji obavlja SIC ekipa sa Fabiom Kvartararom i Frankom Morbidelijem.

Kvartararo

Kvartararo je još jednom bio veoma impresivan na testu i sva tri dana je završavao među 10 najbržih. Poslednjeg dana je bio drugi, odmah iza Vinjalesa. Za sada je opravdao poverenje koje su ukazali Kvartararu iz SIC ekipa i fabričke Yamahe kada su ga angažovali. Ni Morbideli nije bio loš. Prvog dana je zaostajao oko 1,5 sekundi za najbržim vozačem, ali je i iz dana u dan popravljao vreme da bi treći dan testa završio na šestoj poziciji, samo 0,45 sekundi iza Vinjalesa.

Suzuki je još jedna ekipa koja je impresionirala na testu, tačnije Aleks Rins. Rins je bio neverovatno brz tokom celog teksta. Ajde što je bio brz na pojedinačnom krugu, već je imao i ubitačan ritam. Suzuki je doneo na test i novi prelepi Akrapovič izduvni sistem, koji osim što je prelep donosi i više snage na nižim i srednjim obrtajima.

Kada su upitali Rinsa šta je dobro na ovom GSX-RR u, on je odgovorio :”sve!”. Rins nije našao negativnih osobina na Suzuki-ju, u svemu je našao nešto pozitivino. Vidi se da je Rins trenutno srećan, a kad je vozač srećan onda je i brz. Očigledno mu prija i što je trenutno vozač broj 1 u ekipi. Gotovo sam siguran (samo da ne izbaksuziram nešto) da će Rins biti opasan igrač ove sezone.

Aleks Rins

Žoan Mir je takođe veoma dobar ako se uzme u obzir da je novajlija. Poslednja dva dana testa imao je samo 0,8 sekundi zaostatka za najbržim. Suzuki ima očigledno jako dobar tim za ovu sezonu. Jeste da nemaju satelitsku ekipu i finansije kao neki timovi, ali fantastično rade svoj posao.

Žoan Mir

Aprilia nastavlja sa razvojem svog RS-GP motocikla. Oni imaju nešto opušteniji pristup testovima iz razloga što imaju taj luksuz da razvijaju agregat tokom sezone. Novi RS-GP je očigledno bolji od prošlogodišnje verzije. Janone je konačno odradio kompletan test posle one gluposti sa plastičnom operacijom koju je napravio pred Sepang test.

Aprilia RS-GP

Na testu je bio prisutan i Bredli Smit koji bi trebalo da nastupa kao wild card vozač na prvoj trci. Aprilia je pred test predstavila i nove prelepe boje motocikla sa kojim će nastupati ove godine.

KTM i Tech3 i dalje vredno razvijaju RC16 i na svaki test donose mnogo novih delova. Za sada se čini da napredak ide dobro. Pol Espargarao je imao solidna vremena dok se Zarko momački borio tokom testa. Poslednjeg dana imao je i pad. Francuz se muči sa privikavanjem na KTM, ali sam čvrsto ubeđen da će biti bolji kako sezona bude napredovala. KTM zna da napravi dobar posao i samo je pitanje vremena kad će kockice početi da se slažu.

Johann Zarco KTM RC16 MotoGP Qatar test 2019 Day three

Tech3 ekipa je polovično uspešna. Kažem polovično iz razloga što Oliveira napreduje sitnim, ali sigurnim koracima, dok je Malezijac Sijarin uglavnom zakucan za začelje kolone. Sijarin nikako da nađe način da ostvari bitniji napredak.

Testom u Kataru je završena predsezonska priprema, a mi sitno brojimo dane do trenutka kada počinje sve da se računa i kada nema više kalkulisanja. Prva trka se vozi za nešto više od 10 dana. Tačnije, 10. marta. Po svemu sudeći, očekuje nas još jedna uzbudljiva sezona.

Za diskusiju o MotoGP šampionata možete svratiti do naše teme na forumu.

Vremena sa prvog dana testa:

Vremena sa prvog dana MotoGP testa Katar

Vremena sa drugog dana testa:

Vremena sa drugog dana MotoGP testa Katar

Vremena sa trećeg dana testa:

Vremena sa trećeg dana MotoGP testa Katar

Kombinovana vremena:

Kombinovana vremena MotoGP test


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.